NAPET DAN U SEVERNOJ MITROVICI: Milenkoviću određen pritvor do 48 sati
Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Online

TENZIJE

NAPET DAN U SEVERNOJ MITROVICI: Milenkoviću određen pritvor do 48 sati

Kako Kosovo onlajn nezvanično saznaje, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije uhapsili su danas još jednog Srbina, nakon čega su se oglasile sirene

Objavljeno: 23:44h

U Severnoj Mitrovici su se oko podneva oglasile sirene.

Kako Kosovo onlajn nezvanično saznaje, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije uhapsili su danas još jednog Srbina, nakon čega su se oglasile sirene.

22.11 - Milenkoviću određeno zadržavanje od 48 sati: Advokat Nebojša Vlajić potvrdio je za Kosovo onlajn da je Milunu Milenkoviću, kojeg je danas Specijalna policija tzv. Kosova uhapsila u Severnoj Mitrovici, određeno zadržavanje od 48 sati.

Vlajić navodi da u tom periodu Milenkovića moraju da izvedu pred sudiju da bi se odlučilo o pritvoru.

"To može da bude sutra, a može da bude i prekosutra do podne", kaže Vlajić i dodaje da se Milenković tereti za krivična dela terorizma, nasilne promene ustavnog uređenja, ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom.

U Severnoj Mitrovici su se danas oko podneva oglasile sirene, a nad gradom su kružili helikopteri i dronovi, dok je bilo primetno i veće prisustvo policije i oklopnih vozila specijalaca u Bošnjačkoj mahali.

Specijalci su uhapsili Miluna Milenkovića, srpskog sportistu i trenera u Kik boks klubu "Kosovska Mitrovica", pod optužbama, kako je naveo ministar Svečlja da je vođa "Civilne zaštite" i da stoji iza napada na pripadnike Kfora u Zvečanu.

Svečlja, međutim, osim tih navoda, nije ponudio javnosti konkretne dokaze za optužbe protiv Milenkovića.

19.00 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa troje američkih senatora Krisom Marfijem, Džin Šahin i Pitom Riketsom: Jedina tema razgovora bila je situacija na severu Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić je američkim senatorima jasno i nedvosmisleno rekao da je današnje hapšenje Miluna Milenkovića provokacija i zločin Aljbina Kurtija, kojim pokušava da izazove rat u srcu Evrope. Takođe, predsednik Vučić je rekao da Srbija čini sve što može da bude sačuvan mir, ali da je srpski narod na KiM izložen najžešćoj torturi i progonu u poslednjih petnaest godina.

Senatori Marfi, Šahin i Rikets su predsedniku Vučiću poručili da od Srbije zahtevaju uzdržanost i pozive na mir, jer je to u najvećem interesu svih na Zapadnom Balkanu.

16.11 - Predsednik Vučić sutra i sa predstavnicima zemalja Kvinte: Sa njima će se sastati u 9 sati, a potom će se sresti i sa komandantom Kfora koji dolazi u Beograd.

16.05 - Oklopna vozila ROSU koja su bila stacionirana kod Bošnjačka mahale, povukla su se u pravcu Južne Mitrovice: Pripadnici specijalnih jedinica tzv. kosovske policije i dalje su prisutni, a u nekom trenutku oni su i razbijali kamere za video nadzor.

15.02 - Obraćanje direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića: Lune je uhapšen u frizerskom salonu, koji je bio opkoljen sa 8 blindiranih vozila, nije on nikakav kriminalac, nego trener.

14.18 - Albanijan post: Sankcije za Kosovo mogu da počnu, ako ne bude saradnje, Kurti će biti izolovan. Međunarodna zajednica mogla bi već ove sedmice da počne sa primenom sakcija prema tzv. kosovskoj vladi i premijeru Aljbinu Kurtiju, pošto je vlast u Prištini odbila da se usaglasi sa međunarodnim partnerima po pitanju severa Kosova, navode diplomatski izvori koji su uključeni u pregovarački proces, piše Albanijan post.

"Tačka u kojoj se svi u međunarodnoj zajednici slažu je da Kurti, ako se ne usaglasi, treba da bude izolovan", rekao je izvor Albanian posta. Isti izvor navodi da je proces sankcionisanja Kosova i kosovskog premijera već započet.

"Najverovatnije će u roku od nekoliko sedmica Kurtijeva jedina međunarodna aktivnost biti učešće na stolovima koje organizuju evropske nevladine organizacije, mada će i to biti značajno smanjeno", kaže izvor. Dodaje da će Kurti biti uključen samo u pitanja dijaloga.

"Njegove jedine međunarodne aktivnosti biće samo one vezane za pitanja dijaloga u Briselu, ili u Berlinu i Parizu. Svaki drugi suštinski međunarodni kontakt sa Kurtijem biće sveden isključivo na pitanja vezana za dijalog. Kurti dobro zna šta se od njega očekuje", pojašnjava izvor Alabanijan posta.

Američki državni sekretar Antoni Blinken i visoki predstavnik Evropske unije Đuzep Borelj su u odvojenim izjavama rekli da će nesprovođenje zahteva međunarodne zajednice imati posledice u odnosima Kosova sa međunarodnom zajednicom.

"U slučaju eskalacije situacije na terenu nisu isključene ni druge oštrije mere. Opet, moramo jasno reći: niko se više ne šali", kaže isti izvor, pozivajući se na izjave zvaničnika međunarodne zajednice.

Kako navodi, međunarodna zajednica ne vidi samo Kurtija kao isključivog krivca. Situacija na severu je rezultat niza pogrešnih odluka, "uključujući i odluku Beograda da bojkotuje izbore, uprkos Ohridskom sporazumu od 18. marta 2023", prenosi Kosovo online.

13.48 - Oklopna vozila u Bošnjačkoj mahali, policajci naoružani dugim cevima na ulicama. Nakon hapšenje Srbina u Severnoj Mitrovici, situacija je izuzetno napeta. Na ulicama se nalazi na stotine zabrinutih građana, a na jednoj od slika koja kruži društvenim mrežama vide se pripadnici kosovske policije kako drže upereno oružje u građane, javlja Kosovo online mada nema zvanične potvrde da je slika koja kruži mrežama autentična, iz Mitrovice.

Kosovo
foto: KOSOVO ONLINE/TELEGRAM/DRUŠTVENE MREŽE PRINTSCREEN

Najveći broj građana okupljen je kod Tehničke škole i u blizini Doma zdravlja.

U ulici koja vodi prema Bošnjačkoj mahali primetan je veći broj policajaca, ali i specijalaca naoružanih dugim cevima, kao i poklopna vozila ROSU.

Na glavnom mostu na Ibru nalaze se italijanski karabinjeri.

Na ulicama Severne Mitrovice u ovom trenutku okupilo se nekoliko stotina građana i njihov broj raste iz minuta u minut.

Bonus video:

00:13

Sirene u Kosovskoj Mitrovici

(Espreso/Kurir.rs/Kosovo online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.