POTPISANA ODLUKA O LIBERALIZACIJI VIZA ZA KOSOVO! Evo od kog DATUMA će moći slobodno da se kreću u Šengenskoj zoni
Evropski parlament, Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

DONETA ODLUKA

POTPISANA ODLUKA O LIBERALIZACIJI VIZA ZA KOSOVO! Evo od kog DATUMA će moći slobodno da se kreću u Šengenskoj zoni

Ova odluka označiće i poslednji korak procesa liberalizacije viznog režima, koji traje više od 10 godina od početka dijaloga o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova

Objavljeno: 18:55h

Odluku o liberalizaciji viza za Kosovo danas su potpisali predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola i ministarka Švedske Džesika Rosval, koja predstavlja Savet Evropske unije.

Potpis je stavljen danas, nakon što je Evropski Parlament u utorak na plenarnoj sednici odobrio odluku o liberalizaciji viza za Kosovo, čime je okončan proces odlučivanja.

Nakon potpisivanja, prvi potpredsednik vlade za evropske integracije Besnik Bislimi rekao je da će odluka biti objavljena u zvaničnim novinama u roku od 20 dana.

„Upravo smo se vratili sa ceremonije potpisivanja liberalizacije viza za Kosovo, o čemu je već doneta zvanična odluka i ova odluka će biti objavljena u službenim novinama u roku od 20 dana, a nosioci Kosovskih pasoša će moći slobodno da se kreću u šengenskom prostoru najkasnije do 1. januara 2024. godine“ – rekao je on na konferenciji za medije.

Evropski parlament
Evropski parlamentfoto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

On je rekao da je Kosovo napredovalo u oblastima vladavine prava, organizovanog kriminala i drugih.

„Dugi niz godina je proces ostavljen u veću. Ponekad se činilo da je nemoguće proći. Kosovo je napredovalo u oblastima vladavine prava, u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i upravljanja migracijama", rekao je on.

Evropski parlament je juče na plenarnoj sednici odobrio odluku o liberalizaciji viza za građane Kosova.

Ova odluka označiće i poslednji korak procesa liberalizacije viznog režima, koji traje više od 10 godina od početka dijaloga o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova.

Prema odluci, datum početka vizne liberalizacije za građane Kosova biće vreme kada sistem odobrenja i verifikacije putovanja (ETIAS) je u funkciji, odnosno najkasnije do 1. januara 2024.

ETIAS je evropski sistem za autorizaciju i informacije o putovanjima Evropska komisija je započela dijalog o liberalizaciji viznog režima sa Kosovom 19. januara 2012. godine.

Bonus video:

01:10

EVROPSKI PARLAMENT JE VERIFIKOVAO BEZ GLASANJA! Stručnjaci o liberalizaciji viza tzv. Kosova: Dole nikada nije bilo ovako loše

(Espreso/kallxo.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.