NIKOLIĆ U UN: Srbija Kosovo neće priznati, Haradinaj preti ratom!
Foto: Marina Lopičić

predviđeno briselskim sporazumom

NIKOLIĆ U UN: Srbija Kosovo neće priznati, Haradinaj preti ratom!

- Još jednom želim da budem jasan - Srbija neće priznati Kosovo šta god da nam se nudi zauzvrat i kakvim god pritiscima bili izloženi.
Objavljeno:

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je rekao da je primarni cilj Srbije očuvanje mira i stabilnost, pozvao međunarodnu zajednicu da utiče na privremene institucije u Prištini kako bi se formirala Zajednica srpskih opština, a što je predviđeno Briselskim sporazumom i poručio da Srbija neće priznati nezavisno Kosovo.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Još jednom želim da budem jasan - Srbija neće priznati Kosovo šta god da nam se nudi zauzvrat i kakvim god pritiscima bili izloženi. Reč je o odbrani principa i o trajnoj naklonjenosti pravdi. Onaj ko se drži principa i ko se bori za pravdu, uvek je u pravu - poručio je Nikolić u obraćanju na sednici SB UN.

Kako je rekao uskoro će se navršiti četiri godine od postizanja prvog Briselskog sporazuma a ključni segment tog Sporazuma, dogovorenog i potpisanog, odnosi se na formiranje Zajednice srpskih opština, koje nažalost još nije ni počelo.

- Predstavnici Prištine sve otvorenije poručuju da njih ova Zajednica i ne zanima i da se neće držati dogovora čiji je garant Evropska unija.

Ovu samovolju prištinskih pregovarača neće rešiti tek poneka uzgredna javna kritika upućena Prištini koja stiže sa Zapada - ocenio je Nikolić.

On je dodao da Srbija s pravom zahteva samo toliko - da se Priština drži dogovora od pre četiri godine i očekuje da čuje ujedinjen i snažan glas međunarodne zajednice, uključujući naše partnere iz EU, protiv ignorantskog stava Prištine po ovom pitanju od vitalnog značaja za Srbe.

- Čemu dogovori, obaveze na koje se pristalo, ako se ne sprovode - upitao je.

Uspostavljanje ZSO preduslov je za normalan život i održiv opstanak srpskog naroda u Pokrajini.

- Kao takva, zavređuje da joj se posveti daleko veća pažnja i u Izveštaju generalnog sekretara UN čiji je zadatak da brani osnovna ljudska prava, pre svega pravo na život, slobodu kretanja, stanovanja, pravo na rad i obrazovanje, pravo na očuvanje kulturne posebnosti naroda, slobodu veroispovesti - dodao je.

- Zajednica srpskih opština je i osmišljena sa zadatkom da uspostavi vladavinu prava i ljudskih sloboda Srbima kroz institucije sistema - podvukao je predsednik Srbije.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.