MILAN ST. PROTIĆ: Šešelj je šarlatan i bruka za Srbiju, Vučić hoće više nego što može, Kosovo je izgubljeno! (VIDEO)
Foto: prtsc/espreso

espreso INTERVJU NEDELJE

MILAN ST. PROTIĆ: Šešelj je šarlatan i bruka za Srbiju, Vučić hoće više nego što može, Kosovo je izgubljeno! (VIDEO)

Istoričar i bivši ambasador priča o DOS-u i 5. oktobru s ove distance, kao i o tome ko je krivac što je šansa propuštena. Osvrnuo se i na novu vlast

Objavljeno: 16:47h

Jedan od lidera DOS, nekadašnji ambasador, sad istoričar i književnik Milan St. Protić, u intervjuu za Espreso priča o DOS-u i 5. oktobru s ove distance, o tome zašto je šansa propuštena, ko je najveći krivac, a komentariše i trenutnu političku situaciju u Srbiji.

Protić priča i o tome gde smo danas, 16 godina posle petooktobarkih promena, čemu mladi ljudi da se nadaju, komentariše predsedničke izbore i kandidate, govori o Đinđiću, Šešelju, Koštunici, Vučiću, iznosi svoj stav o Kosovu...

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Protić je otkrio svoje stavove o Evropskoj uniji, ulasku Srbije u EU, da li će se vratiti opet u politiku, zašto se Jugoslavija raspala..

Bili ste jedan od lidera DOS, pa ambasador. Čime se trenutno bavite?

- Vratio sam se u svoj Balkanološki institut u SANU, gde me baš nisu dočekali s oduševljenjem, ali to je moja kuća oduvek bila. Bavim se najviše istorijom i pisanjem. To su moje dve prve i najiskrenije ljubavi.

Zašto vas nisu prihvatili s oduševljenjem?

- To bih i ja voleo da znam, ali moje kolege, iz meni nepoznatih razloga, nisu baš pokazale onaj stepen prijateljstva i blagonaklonosti koji sam očekivao, ali to je sastavni deo života i vremena u kojem živimo.

Šta mislite danas o DOS-u i 5. oktobru?

- To je jedan ogroman narodni pokret u kojem je učestvovalo gotovo više od polovine stanovništva, koji je težio da se Srbija i tadašnja SRJ iz temelja promene, da se raskine s dotadašnjom Miloševićevom politikom, da Beograd postane svet, pod navodnicima, kako su to demonstranti iz 1996. godine još rekli... Ali, sve je to ostalo nedorečeno. Od velikih nada, ideja, stremljenja, očekivanja vrlo malo se ostvarilo, tako da je 5. oktobar za mene ostao, napisao sam i jednu knjigu pod naslovom "Izgubljena šansa". E, to je u stvari 5. oktobar - izneverena revolucija.

Zašto je izneverena, zašto se šansa propustila?

- Zato što vođe nisu bile dorasle trenutku, trenutak je prevazišao naše moći i naše vidike. Svih nas zajedno koji smo u tome učestvovali. Nekad se to u istoriji dogodi, da taj istorijski zamajac i ogroman talas koji je zahvatio Srbiju bude jači od nas, da mi nismo očekivali da ćemo se naći u poziciji, da tako krupne i sudbonosne odluke donosimo. Naravno, tako nedorasli nismo ni mogli više od ovoga što smo uradili.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.