OGLASIO SE GENERAL KFOR-A: "Nećemo dozvoliti"
Ilustracija, Foto: EPA/DJORDJE SAVIC

akcije

OGLASIO SE GENERAL KFOR-A: "Nećemo dozvoliti"

Kajari je priznao da je Kfor osnažio svoje prisustvo na severu zemlje i potvrdio da su uspostavljene osmatračnice i tehnički kontrolni punktovi i da su pojačane patrole "u celom regionu"

Objavljeno:

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari pozvao je danas "sve strane da se uzdrže od jednostranih akcija".

On je upozorio da će međunarodna misija u slučaju nereda na severu Kosova postupati u skladu sa svojim mandatom i da neće dozvoliti barikade na putevima koje, kako je naveo, onemogućavaju slobodu kretanja.

"Ako se naprave barikade to onemogućava slobodno kretanje, a ako se ne postigne dogovor onda ćemo doći do trenutka kada će Kfor morati da deluje kako bi omogućio slobodu kretanja", rekao je Kajari u intervjuu za objavljenom na RTK Online.

Komandant Kfora je ocenio da se bezbednosna situacija u severnom delu smirila posle nedavnih događaja i izrazio očekivanje da će pregovori koji su u toku rezultirati dogovorom.

Kajari je priznao da je Kfor osnažio svoje prisustvo na severu zemlje i potvrdio da su uspostavljene osmatračnice i tehnički kontrolni punktovi i da su pojačane patrole "u celom regionu".

"Ove mere se preduzimaju kako bismo bili spremni za svaki incident i radi veće bezbednosti. Ako bude tenzija, postupićemo po svom mandatu", rekao je Kajari.

1 / 7 Foto: EPA/DJORDJE SAVIC

On je naveo da su Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN Kforu dodeljana "dva glavna zadatka“.

"Očuvati red i sigurno okruženje na Kosovu i sačuvati slobodu kretanja za sve građane", podsetio je Kajari i zamolio i da se o svemu pregovara kako bi se postigao politički dogovor.

Bonus video:

05:11

BRZE VESTI 23.08.2022. 15:55

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.