NATO: Policija Kosova širom KiM bez odobrenja KFOR!
Foto: AP

saznanje

NATO: Policija Kosova širom KiM bez odobrenja KFOR!

Izvori u sedištu NATO u Briselu saopštili su da "Briselski sporazum iz 2013. godine, na koji se poziva Srbija, ne obuhvata policijske snage Kosova"
Objavljeno: 12:53h

Oni su naveli da "kosovske vlasti ne moraju od Kfora da traže odobrenje za upućivanje svojih policijskih snaga širom Kosova".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

To su agenciji Beta u Briselu preneli zvaničnici NATO, na pitanje da li su vlasti u Prištini morale prethodno da traže saglasnost Kfora za slanje specijalnih snaga kosovske policije ROSU s ciljem da zaustave voz koji išao iz centralne Srbije ka Kosovskoj Mitrovici. To je bio odgovor i na pitanje da li je NATO pisanim aktom, kao delom Briselskog sporazuma Beograd-Priština, stavio do znanja da kosovske vlasti moraju da traže saglasnost Kfora i za upućivanje policije, a ne samo za razmeštaj Bezbednosnih snaga Kosova na severu gde živi srpsko stanovništvo. Zvaničnici i NATO i Srbije su u više navrata stavili do znanja da su vlasti u Prištini obavezne da za nameru da upute Bezbednosne snage Kosova na sever Kosova, zatraže odobrenje komandanta Kfora koji odlučuje hoće li ili ne za to dati saglasnost. Komanda Kfora u Prištini je prethodno saopštila da nije bila obaveštena o upućivanju ROSU na sever Kosova 14. januara i navela da "u skladu sa trenutnim ugovorima i mandatom KFOR-a (koji proizlazi iz Rezolucije UN 1244 iz 1999. godine) institucije Kosova nisu u obavezi da obaveštavaju KFOR o razmeštanju ROSU na severu Kosova". Komanda Kfora je naglasila i da se za podrobnije objašnjenje treba obratiti sedištu NATO u Briselu.

BONUS VIDEO:

Penzionerske muke u Srbiji

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.