"NEK' NAM JE BOG U POMOĆI": Snimak TORNADA iz okoline Lipljana ZAPREPASTIO Srbe! (VIDEO)
Pijavica kod Lipljana, Foto: Printscreen/facebook/Kosovo i Metohija

ŠOK

"NEK' NAM JE BOG U POMOĆI": Snimak TORNADA iz okoline Lipljana ZAPREPASTIO Srbe! (VIDEO)

Kako se navodi u opisu, fotografije su uslikane juče nešto posle 14 časova, a tornado se kretao iz pravca Rabovca ka Štimlju

Objavljeno:

Na društvenim mrežama, pojavile su se dve fotografije i video snimak nastale u selu Rabovac pored Lipljana, a na kojima se vidi ogromna pijavica kako se pomera i širi.

Pre dva dana, na severnom delu srpske pokrajne Kosovo, protutnjalo je pravo nevreme, praćeno jakom kišom i gradom. Juče u toku dana, nevreme se nastavilo, a sem jakog grada, žitelje Rabovca, prestravila je i pijavica koja se formirala u jednom trenutku.

Nakon video snimka objavljenog na Fejsbuk stranici "Kosovo i Metohija", ubrzo su se pojavile i fotografije nastale u trenutku kada se mini tornado obrušio na zemlju.

Kako se navodi u opisu, fotografije su uslikane juče nešto posle 14 časova, a tornado se kretao iz pravca Rabovca ka Štimlju.

"Slikano pre pola sata u Rabovcu kod Lipljana, u pravcu Štimlja.", navodi se u opisu fotografija.

"Nek je Bog dragi u pomoći. Amin", "Nikada ovo nije bilo u našim krajevima, da se zapitamo", "Šta je ovo, Bože dragi?", "Tek da nismo bez pijavica", samo su neki od komentara ispod neverovatnih fotografija nastalih na severnoj srpskoj pokrajni.

Podsetimo, sličan prizor zatekao je i Čačane. Naime, pre nekoliko dana, tokom popodnevnih sati u širem centru grada samo je odjednom došlo do pojave izuzetno jakog vetra, takozvanog vrtloga koji je poput pijavice, samo u užem krugu, nosio sve pred sobom.

- Samo je odjednom dunulo iz čista mira. Stajali smo u blizini i mada zvuči nestvarno, pomislili smo da će da odnese i nas i sve oko nas, srećom nije dugo trajalo. Od siline vetra u jednom momentu fromiralo se poput levka od prašine. Posle nekoliko minuta, kao da ništa nije bilo - kaže za RINU Čačanka koja se našla na licu mesta.

Prošle godine sličan scenario dogodio se u dragačevskom selu Živica kada je došlo do pojave mini tornada ili takozvane "pijavice" koja je u domaćinstvu Vidoja Jovičića nosila sve pred sobom i napravila ogromnu materijalnu štetu.

Prema rečima meteorologa, pojavljuje se kao posledica razlike u bliskom susretu dva pritiska, mešanja toplog i hladnog vazduha u atmosferi.

Događa se najčešće u gradonosno-kišnim oblacima u kojima dolazi do sudara struje toplog vazduha koji se penje i hladnog koji silazi, on počinje ubrzano da se vrti oko sebe, slično čigri, stvarajući izduženi levak.

U opisu snimka objavljenom na Fejsbuk stranici Dnevna doza prosečnog Čačanina stoji: "Šta je ovo, ljudi moji? Tornado, uragan, pijavica? Usred Čačka".

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.