OVO JE AMBASADOR HRVATSKE U ČIJOJ REZIDENCIJI JE IZBIO POŽAR: Bio je novinar i najbliži Tuđmanov saradnik (FOTO)
Ambasador sa suprugom, Foto: Emilija Jovanović

ambasador hrvatske

OVO JE AMBASADOR HRVATSKE U ČIJOJ REZIDENCIJI JE IZBIO POŽAR: Bio je novinar i najbliži Tuđmanov saradnik (FOTO)

Ambasador Biščević stigao je danas u Beograd.

Objavljeno: 16:15h

Prema prvim informacijama, do požara je došlo u amasadorovoj rezidenciji na Senjaku, a zapalila se krovna konstrukcija.

U rezidenciji nikoga nije bilo kada je požar krenuo. Vatrenu stihiju prijavila je komšinica.

- Zvala sam vatrogasce u 13 i 51h, a muž i ja smo primetili par minuta ranije da gori. Osetili smo plastiku pa smo videli dim iz krova, mislili smo da neko dimnjak čisti, ali smo izašli na ulicu i videli da gori, kaže za Espreso žena koja živi u blizini rezidencije.

1 / 11 Foto: Emilija Jovanović

Ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević, u čijoj rezidenciji je danas izbio požar, kaže da je dobro i da je sreća u nesreći da u trenutku kada je došlo do požara nikoga nije bilo u kući.

- Dobro sam, to je najvažnije u ovom trenutku, da smo svi dobro i zdravo. Niko nije bio u kući u trenutku kada je došlo do požara, a šta je uzrok u ovom trenutku još nije poznato.

Ambasador je upravo stigao u rezidenciju.

1 / 6 Foto: Emilija Jovanović

Supruga ambasadora, Mirjana Biščević, za Espreso je izjavila:

- Bila sam u bolnici Sveti vid kada se to dogodilo, niko nije bio unutra sem kuce koju ste slikali.

1 / 4 Foto: Emilija Jovanović

Ko je Biščević?

On je bio prvi hrvatski ambasador u EU i bivši generalni sekretar saveta za regionalnu saradnju.

Biščević je diplomirao politikologiju u Zagrebu, bio je glavni i odgovorni urednik zagrebačkog Vjesnika, a potom i ambasador u Turskoj od 1993. do 1995. i Rusiji od 1997. do 2002.

Rođen je u Sarajevu 1951. godine.

Tokom svoje dugogodišnje novinarske karijere, Biščević je imao priliku da razgovara sa gotovo svim najvažnijim akterima prošlog veka, boravio je na ratištima Bliskog istoka, ušao je u američku ambasadu u Teheranu u vreme talačke krize dok su je držali radikalni islamistički studenti, izveštavao je sa Samita nesvrstanih zemalja u Havani i Harareu, intervjuisao je trojicu od četiri osnivača PLO-a, a prisustvovao je i tajnom sastanku njihove revolucionarne komande.

"Musliman sa velikim H"

Zbog svoje prilagodljivosti svim prilikama, hrvatski mediji su ga nazivali konvertitom koji se iz komuniste pretvorio u "modernog nacionalistu", iz novinara u diplomatu, iz Muslimana u Hrvata, iz siromaška "velegradskog podzemlja" u gospodina s kućom u severnom delu Zagreba...

Ostaće upamćeno kada je na pitanje prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana: "Hido, jeste li vi Hrvat ili Musliman", odgovorio: "Predsedniče, ja sam Musliman s velikim H".

Poznata je i njegova tvrdnja da ga je Franjo Tuđman tri meseca pred smrt pitao: "Hido, kome da ostavim Hrvatsku?"

Bio je najbliži Tuđmanov saradnik. Devedesetih je izabran za glavnog urednika Vjesnika i sa te pozicije pisao je tekstove o Tuđmanu, među kojima i onaj o susretu prvog hrvatskog predsednika sa Miloševićem u tikveškom dvorcu, u osvit rata, 15. aprila 1991.

Sa mesta glavnog urednika Vjesnika, otišao je u Ministarstvo spoljnih poslova, odakle ga je ubrzo Tuđman poslao za ambasadora u Tursku.

Po povratku iz Ankare, imenovan je za ambasadora u Rusiji u vreme Jeljcina, a upravo je on organizovao prvi susret tadašnjeg ruskog predsednika i Tuđmana.

Bio je i blizak sa bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, i jedan od retkih koji je pohvalno govorio o njemu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.