OVAJ SNIMAK KRUŽI SRBIJOM! Čovek ide po Kraljevu i u ruci nosi ELEKTROŠOKER, ono što je uradio je MORBIDNO (VIDEO)
Sram ga bilo, Foto: Printscreen/Facebook

KOLIKA JE KAZNA I IMA LI JE?

OVAJ SNIMAK KRUŽI SRBIJOM! Čovek ide po Kraljevu i u ruci nosi ELEKTROŠOKER, ono što je uradio je MORBIDNO (VIDEO)

Neverovatno šta čoveku može da padne na pamet

Objavljeno: 12:26h

Na društvenim mrežama pojavio se snimak iz centra Kraljeva koji je izazvao bes među građanima.

Snimak je nastao na nadzornim kamerama obližnje menjačnice, a kako kažu, čovek svakodnevno od 7 ujutru do podne šeta tom ulicom.

Radi se o starijem čoveku koji, kako se navodi u objavi, nosi elektrošoker sa sobom i usput napada pse sa tom spravom

Na stranici su apelovali da ukoliko neko prepozna lice sa snimka pošalje podatke ili prijavi policiji. Pogledajte kako to izgleda u snimku ispod.

Da li ste znali da je zlostavljanje životinja krivično delo u Srbiji?

Na osnovu krivičnog zakonika Republike Srbije za krivično delo ubijanja, mučenja ili povređivanja životinja, naročito ako je u pitanju zaštićena vrsta, predviđene su novčane kazne ili kazna zatvora do tri godine. Novčane kazne kreću se u rasponu od 1.200 do milion dinara.

Međutim, ni ovaj podatak ne sprečava zlostavljače da se iživljavaju nad nedužnim bićima. Mnogi to rade krišom, u nadi da neće biti otkriveni, a postoji i određena grupa koja svoja monstruozna dela snima i objavljuje na društvenim mrežama.

Pavle Bihali iz pokreta "Levijatan" kaže za Espreso da su počinioci uglavnom kažnjeni novčani ili blagim uslovnim kaznama.

- Dosta njih je kažnjeno novčano ili blagim uslovnim kaznama, što je smešno u odnosu na teška krivična dela koja su počinili. U ovom momentu imamo preko 50 predmeta u aktivi. Moram da naglasim da nam se ipak i pored svega eventualno 1% "izvukao", ali zbog manjkavosti zakona i najbitnije tačke koja nedostaje, a to je: "ŽIVOTINJA JE OSEĆAJNO BIĆE", kada to uvedemo, niko se nikad više neće izvući.

Iživljavanje u Srbobranu

Pokret Levijatan objavio je uznemirujući snimak zlostavljanja psa u Srbobranu.

Naime, kako se na snimku može videti, nepoznata osoba vodi psa na povocu i u trenutku kada je mališan legao na sneg, čovek je iz čista mira krvnički počeo da ga šutira, što je sve zabeleženo kamerama.

Vlasnik želi da ubije kobilu

Jedan vlasnik konja je dao oglas u kome je napisao kako želi da zakolje kobilu i da bi neko mogao da je otkupi, ukoliko je zainteresovan. Na kobilinu sreću, ova humana žena velikog srca je na vreme videla njegov oglas i javila se na isti.

''Kobilu koju je vlasnik oglasio za klanje, danas smo otkupili. Dobila je ime Greta. Ona je mlada, ali bolesna od teškog rada i katastrofalnih uslova života. Ima samo 5 godina. Ako neko od mojih prijatelja želi da učestvuje u daljem veterinarskom zbrinjavanju ove plemenite zivotinje, može mi pisati.

Apelujemo na sve humane ljude dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu, to i učine, a mi se nadamo i verujemo da će sve proći kako treba na pregledu, kao i da će Greta naći svoje mesto na nekoj ergeli, ili hipodromu gde će živeti slobodno i srećno trčkarati.

Upucan pas u Šapcu

U Vranjskoj ulici je 17.1. iz vatrenog oružja upucan pas.

Dve volonterke iz jednog prihvatilišta za pse su izašle na teren i pronašle izrešetanu životinju koja je, na svu sreću, ostala živa.

Povodom toga, iz volonterskog udruženja oglasili su se na društvenim mrežama, kako navode, slučaj je prijavljen policiji, a pas je zbrinut.

Zlostavljanje pasa
foto: Foto: Facebook/Inda Marjanović

Obešen pas u Rumi

Ubistvo psa koje je potreslo sve ljubitelje životinja, dogodilo se 18. januara u Rumi kada je primećen obešen pas na drvetu kod Sportskog centra "Sloven".

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Rumi uhapsili su D. R. (40), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja.

Vezao pse za automobil u Zrenjaninu

Zrenjaninska policija će podneti krivičnu prijavu nadležnom tižilaštvu protiv muškarca iz Zrenjanina, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem se vidi kako muškarac vezuje dva psa za automobil, a zatim kreće da vozi dok oni bezuspešno pokušavaju da trče po ledu, padaju, a muškarac za volanom nastavlja da vozi i da ih vuče.

Šta je zlostavljanje životinja?

Zlostavljanje životinjа jeste svako postupanje ili nepostupanje sa životinjama kojim se namerno ili iz nehata izaziva bol, patnja, strah, stres, povreda, narušava genetska celovitost životinje i izaziva smrt. Obuhvata fizičko, psihičko i seksualno nasilje nad životinjama, zanemarivanje i napuštanje životinja, borbe životinja, kao i neke manje poznate oblike zlostavljanja poput gomilanja životinja (hordašenja).

Zašto je važno prijaviti zlostavljanje životinja?

Brojni naučni dokazi potvrđuju vezu između zlostavljanja životinja i nasilja prema ljudima. Utvrđeno je da nasilno ponašanje prema životinjama kod maloletnih lica može biti značajan pokazatelj mogućeg nasilnog i kriminogenog ponašanja (Ascione, F. R. 2001), dok je zlostavljanje kućnih ljubimaca prepoznato kao značajan pokazatelj nasilja u porodici (Ascione i sar. 1997). Jasno je da nasilje prema životinjama ne treba sagledavati kao zasebnu kategoriju gde je samo životinja žrtva, već ga treba posmatrati u kontekstu mnogo šire slike nasilja, kao najčešće neprepoznatu komponentu destruktivnog ponašanja.

Kao jedna od najvažnijih metoda prevencije nasilja prema životinjama, pored uspostavljanja funkcionalnog sistema kažnjavanja počinilaca, jeste obrazovanje dece, mladih kao i najšire javnosti o dobrobiti životinja i značaju koji ona ima za društvo u celini.

Bonus video:

00:54

Ova zgrada je gorela: Jutro posle požara u krugu Infektivne klinike

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.