TUŽILAŠTVO ZA SMRT BICIKLISTE TRAŽI 8 I PO GODINA: Pijani pokosili čoveka pa ga sakrili ispod kukuruza!
Ilustracija, Foto: Profimedia

STRAŠNO

TUŽILAŠTVO ZA SMRT BICIKLISTE TRAŽI 8 I PO GODINA: Pijani pokosili čoveka pa ga sakrili ispod kukuruza!

Optuženi Rančić ponovio je da nije bio pijan ali je priznao da je pobegao sa mesta nesreće. Njegov šurak Stojanović isticao je da nije pomerao biciklistu jer je, kako je kazao, bio “leš pijan”, te da nije ni znao da se nesreća dogodila

Objavljeno:

Više javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je danas da se Bojanu Rančiću (38) iz sela Medoševac, izrekne kazna zatvora od najmanje sedam godina zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, a njegovom šuraku Bobanu Stojanoviću (50) godinu i po robije zbog pomaganja učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela.

Rančić se tereti za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja jer je 24. jula 2019. godine na putu Niš – Leskovac u ataru sela Klisura, teretnim vozilom „čeri ego“, vlasništvo njegove supruge, pod dejstvom alkohola od 2,5 promila, udario biciklistu Zorana Savića (65) koji mu je dolazio u susret. Udarac je bio tako silovit da je nesrećni čovek odbačen dvadesetak metara u njivu, usled čega je preminuo na licu mesta.

U obducentskom nalazu navedeno je da je zadobio višestruki prelom kostiju lobanje, nagnječenje tkiva velikog mozga, rascep vratne arterije i unutrašnje vratne vene, brojne prelome vratno grudnog dela kičmenog stuba i rebara, nagnječenje pluća kao i niz drugih povreda. Umesto da pozovu Hitnu pomoć i policiju, Bojan i njegov šurak Boban Stojanović odlučili su da sakriju telo tako što su ga pokrili stabljikama kukuruzovine i pobegli, ali ih je odala registarska tablica koja im je otpala prilikom udesa. Nakon nesreće vratili su se u Medoševac gde su nastavili da piju.

Milena Cvetković, zamenik Višeg javnog tužilaštva u završnoj reči istakla je da je tokom postupka dokazana krivica obojice optuženih.

- Činjenično stanje je utvrđeno na osnovu materijalnih dokaza, zapisnika o uviđaju i nalaza i mišljenja veštaka saobraćajne i medicinske struke. Rančić je ne poštujući saobraćajne propise, brzinom većom od dozvoljene i pod dejstvom alkohola, prešao na suprotnu stranu kolovoza i udario biciklistu koji je preminuo na licu mesta. Veštak saobraćajne struke ustanovio je da situacija na mestu nesreće nije logična, jer je telo odbačeno na udaljenost od 9.10 metara od bicikla, što dokazuje da je biciklista odvučen u kukuruzišta i prekriven stabiljikama. To ukazuje da je i Boban Stojanović izvršio krivično delo, odnosno da je pomogao učiniocu – kazala je tužiteljka.

Ocenjujući iznetu odbranu okrivljenih, Cvetković je saopštila da je Rančić pred sudom bio neiskren, posebno kada je govorio o količini popijenog alkohola.

- Na osnovu Stojanovićeve odbrane potvrđen je nalaz veštaka o Rančićevoj alkoholisanosti. To što su nakon nesreće otišli u kafanu da piju, bilo je u nameri da prikriju činjenicu da su u vreme nesreće bili pod uticajem alkohola. Zato predlažem sudu da Rančiću izrekne kaznu zatvora ne manju od sedam godina a Stojanoviću jednu godinu i šest meseci zatvora. Takođe, tražim da se Rančiću izrekne i mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom - rekla je zastupnica javne tužbe.

Vladislav Radosavljević, advokat optuženih u poslednjem obraćanju sudu pokušao je da umanji njihovu odgovornost.

- Činjenično stanje je drugačije od onog kako ga je predstavila tužiteljka. Bojan Rančić nije bio pijan, već je kao šećeraš mogao da ima gubitak svesti pa da je zato došlo do nesreće usled koje je nastupila smrt bicikliste. Dokaz za ove tvrdnje je i to što je nakon udesa dva puta intervenisala hitna pomoć jer mu je šećer bio 30 pa je padao u nesvest. Nema materijalnih dokaza da je telo pomerano, moguće je da je biciklista nakon pada u kukuruzište, pokidao stabljike koje su pale na njega. Nije jasno ni na osnovu čega je tužilaštvo zaključilo da je Boban izlazio iz kola i premeštao telo – kazao je Radosavljević.

Apelovao je na sud da njegovim klijentima odredi što blažu kaznu.

- Rančić je otac troje maloletne dece, supruga mu je nezaposlena, pokazao je kajanje, njegova supruga je pokušala da kontaktira rodbinu žrtve ali je pokojni Savić imao samo oca koji je preminuo sedam dana nakon njegove smrti. Što se tiče Stojanovića, on se samo zatekao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme – obrazložio je svoj zahtev advokat.

Optuženi Rančić ponovio je da nije bio pijan ali je priznao da je pobegao sa mesta nesreće. Njegov šurak Stojanović isticao je da nije pomerao biciklistu jer je, kako je kazao, bio “leš pijan”, te da nije ni znao da se nesreća dogodila. Reagujući na navode tužiteljke da su nakon nesreće otišli da piju u kafanu, rekao je da to nije tačno, jer su pili ispod duda. On je na suđenje doveden iz zatvora u Leskovcu gde izdržava kaznu zbog nasilja u porodici.

Objavljivanje presude sudija Višeg suda u Nišu Aleksandra Mojašević zakazala je za 23. decembar.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.