UDARAO SAM SE PESNICAMA U TESTISE KAKO BIH PAO U NESVEST: Jeziva ispovest čoveka koji je 92. ugasio svetlo ispred Skupštine! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Printscreen / TV Prva

Jovan Mandić - legenda

UDARAO SAM SE PESNICAMA U TESTISE KAKO BIH PAO U NESVEST: Jeziva ispovest čoveka koji je 92. ugasio svetlo ispred Skupštine! (FOTO) (VIDEO)

Jedan mu je prislonio pištolj na leđa, drugi u uvo, treći u usta. Psovali su ga I pljuvali a zatim brutalno pretukli. Vezali su ga, stavili mu povez preko očiju, nabili u gepek automobila i odvezli. U nepoznatom pravcu
Objavljeno: 09:52h

Sve što radimo u životu, radimo iz nekih uverenja i ubeđenja i ona nas pokreću da to nešto i činimo.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ta uverenja zamalo su koštala života čoveka koji je na vidovdanskim demonstracijama 1992. godine ugasio svetlo ispred Skupštinečuvenog inženjera, majstora za svetlo (i mrak) Jovana Mandića.

Jovan je bio gost emisije “Život priča” na Prva TV u kojoj je govorio o kidnapovanju, oslobađanju i susretu sa jednim od otmičara. Na Vidovdan 1992. na platou ispred skupštine Jugoslavije okupilo se oko 150.000 građana. Tražila se ostavka Miloševića. Tražilo se raspuštanje skupštine Srbije. A onda je kod Skupštine nestalo svetla. Ugasio ga je Jovan Mandić lično. Jedino što je te noći sijalo bilo je 100.000 sveća koje su držali probunjeni građani. Jovan Mandić, tada šef odseka za ispitivanje Elektrodistribucije Beograd, bio je jedan od tri inženjera koji je imao sve ključeve svih punktova distribucije i imao ovlašćenja da u bilo koju ispostavu uđe i izda naređenje u bilo koje doba dana ili noći. Te noći je, kaže, zloupotrebio svoj položaj, ali to je uradio jer je bio uveren da je to u korist građana.

foto: Printscreen / TV Prva

Bio je član Demokratske stranke od njenog osnivanja. Pošto je njegova stranka već počela da se cepa, glavni nosilac te borbe bio je Vuk Drašković. Njegovu ideju da ugasi svetlo podržala je pre svih Danica Drašković. Voditelj protesta bio je novinar Rade Radovanović i Jovan je slušao njegove komande. Kada je Rade rekao: Neka sada nestane svetlo, Jovan je ugasio sve sijalice. Tadašnja UDBA je pokušala da ga spreči, ali su čevorica iz obezbeđenja Vuka Draškovića čuvala Jovana Mandića i on je u tom momentu, delovalo je, siguran. Nekoliko dana kasnije, dok se vraćao kući, Jovan je u svom ulazu čuo korake iza sebe, zatim trčanje, a onda su ga iznenada uhvatila četvorica napadača. Jedan mu je prislonio pištolj na leđa, drugi u uvo, treći u usta. Psovali su ga I pljuvali a zatim brutalno pretukli. Vezali su ga, stavili mu povez preko očiju, nabili u gepek automobila i odvezli. U nepoznatom pravcu.

Tražili su od Jovana da prizna ko ga plaća, koliko je dobio para da ugasi svetlo i da učestvuje u protestima. “Njima je nepojmljivo da iko normalan može da se buni protiv komunista, osim ako nije debelo za to plaćen”, kaže Madić. Jovan je bio mučen više od 20 sati.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.