STEFANOV DEKA O GALIĆEVOJ ODBRANI: Pešački prelaz osvetljen kao novogodišnja jelka, nema šanse da ne vidite
Stefan Balić, Foto: Foto: Espreso/Marko Nikolić

odbrana Galića

STEFANOV DEKA O GALIĆEVOJ ODBRANI: Pešački prelaz osvetljen kao novogodišnja jelka, nema šanse da ne vidite

On je tom prilikom rekao da "nije video decu na pešačkom prelazu jer su oko njega bila parkirana vozila, kao i da je vozio brzinom od 45 do 50 kilometara na sat".

Objavljeno:

Lazar Galić (38), osumnjičen da je 18. jula uveče na Karaburmi automobilom udario dvoje dece od pet i devet godina na pešačkom prelazu, pa pobegao, pri čemu je mali Stefan izgubio život, danas je izneo svoju odbranu u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

On je tom prilikom rekao da "nije video decu na pešačkom prelazu jer su oko njega bila parkirana vozila, kao i da je vozio brzinom od 45 do 50 kilometara na sat".

- Kada sam bio na 10 metara od pešačkog, on je naglo stupio na pešački prelaz i ja sam skrenuo u desno i popeo se na trotoar. Osetio sam tup udarac i nastavio sam da vozim. Posle 50 metara sam pogledao u retrovizor i video čoveka kako stoji na ulici - ispričao je Galić.

Takođe je tvrdio da je zaustavio auto i izašao iz njega u Danteovoj ulici i vratio se na 15-20 metara od mesta nesreće, kao i da je te večeri otišao kući i nikom nije rekao šta se dogodilo i da je sutradan nameravao da se prijavi policiji, ali je policija već došla po njega.

Slobodan, deda poginulog dečaka, za Telegraf.rs kaže da nije znao da je danas bilo iznošenje odbrane Lazara Galića.

- Tada na ulici nje bilo automobila. Oni jesu bili parkirani, ali na trotoar, put je bio potpuno čist, ulica je bila prazna. Ta ulica i pešački prelaz noću su osvetljeni kao novogodišnja jelka, nema šanse da ne vidite nekog - objašnjava.

On dodaje da zbog toga Galić nije imao gde da skrene na trotoar, kao što je objasnio u svojoj odbrani.

- Automobili su bili parkirani na stazi. Ispred prodavnice ima zidić u koji bi udario da je pokušao da skrene. Takođe, vozio je tolikom brzinom da nije imao kada da zakoči, plus je padala neka kišica. Kada vozite 50, imate vremena da ukočite. Pri toj brzini, da je pokušao da skrene na trotoar, sigurno bi udario u nešto i ne bi ostao živ - dodaje.

On takođe tvrdi da njegov sin Mihailo nije zakoračio na pešački kada je Galić naišao, već da je bio na sredini prelaza, kao i da nikada nije puštao decu da prelaze put ispred ili iza njega, već su uvek išli pored oca i držali ga za ruku.

- Niko od njih neće da prizna da je kriv. Ne samo on, već bilo ko ko uradi tako nešto - zaključuje Slobodan.

Podsetimo, u nezgodi su deca, Stefan (9) i njegov mlađi brat Luka (5), koja su prelazila ulicu u pratnji oca zadobila teške telesne povrede, a devetogodišnji dečak je od povreda preminuo u bolnici 22. jula. Otac M. B. zadobio je lake telesne povrede.

On je nakon nesreće napustio lice mesta, nije se sam prijavio nakon nezgode, već ga je pronašla policija, i nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, jer mu je adresa prebivališta pasivizirana.

Taj slučaj dospeo je letos u žižu javnosti jer Galiću prvobitno nije bio određen pritvor, pošto je sudija za prethodni postupak odbila predlog tužilaštva za pritvor. Taj potez je među građanima izazvao gnev, zbog čega su danima izlazili na proteste i danonoćno blokirali Ulicu Marijane Gregoran na mestu gde je dečak poginuo.

Krivično vanpretresno veće suda je usvojilo žalbu tužilaštva i odredilo mu pritvor zbog opasnosti od bekstva i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom roku mogao da ponovi krivično delo.

Galić se na počeku suđenja krajem septembra kratko izjavio da nije kriv za krivično delo koje mu se stavlja na teret, dok se u julu na saslušanju pred tužiocem branio ćutanjem.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, optužnim predlogom protiv Galića, od suda traži da ga osudi na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora zbog krivičnih dela - teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, kao i meru bezbednosti Zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.