ZAŠTO SU HRVATI UHAPSILI, PA PUSTILI ARKANA? Postoje 2 verzije NAJVEĆE TAJNE devedesetih, upletena Tuđmanova ćerka?
Željko Ražnatović Arkan, Foto: EPA PHOTO / EPA FILES

šok

ZAŠTO SU HRVATI UHAPSILI, PA PUSTILI ARKANA? Postoje 2 verzije NAJVEĆE TAJNE devedesetih, upletena Tuđmanova ćerka?

Tuđman je govorio da je Ražnatović tad bio u Hrvatskoj jer je trebalo njega da ubije

Objavljeno:

Željko Ražnatović Arkan nije među nama gotovo dve decenije, ali njegov lik, a još više delo, ostali su zapamćeni zbog njegove uloge u ratovima i krvavom raspadu bivše Jugoslavije.

Milomir Marić je tako jednom prilikom ispričao zbog čega je Arkan uhapšen 29. novembra 1990. godine, a već 14. juna 1991. pušten na slobodu:

- Ostalo je čudno zašto su ga Hrvati pustili iz zatvora na početku rata. Jedan mit kaže da je u Beogradu bila uhapšena Tuđmanova ćerka i da je ona razmenjena za Željka, mada je ta priča čudna jer je ona bila udata za uspešnog direktora u Zemunu. Drugi mit kaže da je Srbija dala ogromne pare Hrvatskoj da bi ga pustili. Ali treba imati u vidu da je to sam početak sukoba u bivšoj Jugoslaviji, da su te javne i tajne strukture bile još uvek povezane, a Ražnatović je bio nezgodan svedok koji je mogao da kaže da ti ljudi koji su zavladali u Hrvatskoj, dojučerašnji komunisti, da su njega slali da ubija prave hrvatske nacionaliste koji su živeli u inostranstvu. Nije bilo zgodno da Željko progovori o tome u trenutku kad su stvarali nezavisnu Hrvatsku na čijem će čelu oni biti. Npr. Ražnatovićev šef u mnogim akcijama je bio Josip Perković, koji je postao šef Vojno-obaveštajne službe u Hvatskoj. Zato je bilo najbolje da se Željko pusti i pošalje u Beograd. Taj događaj je posle svako koristio kako je njemu odgovaralo i svi su tumačili onako kako su hteli. Npr. Tuđman je govorio da je Ražnatović tad bio u Hrvatskoj jer je trebalo njega da ubije.

(Espreso/Legende devedesetih)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.