EKSKLUZIVNO: Autor filma Vidimo se u čitulji otkriva ko je odbio da se pojavi u prvom delu i hoće li biti nastavka (FOTO) (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

espreso intervju: Voja Tufegdžić

EKSKLUZIVNO: Autor filma Vidimo se u čitulji otkriva ko je odbio da se pojavi u prvom delu i hoće li biti nastavka (FOTO) (VIDEO)

Jedan od najboljih srpskih novinara za naš portal otvoreno govori o svom najpoznatijem delu, današnjim klincima, kriminalu u Srbiji
Objavljeno: 23:12h

Prošlo je dve decenije od izdavanja kultnog dokumentarnog filma"Vidimo se u čitulji", ubedljivo najpoznatijeg i najgledanijeg u našoj kinematografiji. Tim povodom gost našeg portala je Vojislav Tufegdžić, koautor knjige i pomenutog filma, koji je najširoj javnosti ostao upamćen upravo po njemu, iako iza sebe ima višedecenijski novinarski staž i desetine autorskih dela.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Replike iz ovog filma su poodavno postale deo savremenog govora mlade generacije. Jedan od junaka je postao u međuvremenu velika rijaliti zvezda u Srbiji, a svojevrsni omaž ovom delu je dao i Holivud. O tome najbolje govori i film "Abduction" iz 2011. godine, triler reditelja Džona Singltona u kome jedan od glavnih likova pokazuje tetovažu na svojim grudima "Vidimo se u čitulji".

Izuzetno poštovan kod kolega i šire javnosti, ovaj autor važi za britkog hroničara srpskog društva sa kraja 20. i početkom 21 . veka. Poslednjih nekoliko godina je urednik srpskog izdanja časopisa "Newsweek". Najviša priznanja su mu odavale u nekoliko navrata kolege, profesionalna udruženja, ali i najviši funkcioneri policije. Višestruki je dobitnik nagrada za svoj rad.

O svom radu i čuvenom filmu, govorio je u Espreso Intervjuu:

Prošlo je dvadeset godina od vašeg "Čitulje". Ono što se ne zna je da ste dobitnih nagrade na festivalu u Oberhauzenu, koja vam nikada nije dodeljena. Zašto?

foto: Printskrin / Vidimo se u čitulji

To je sudbina mnogih, da budu prepoznati prema nečemu što je najupečatljivije. Bilo je lepo iskustvo, neobično i zanimljivo u tom periodu, 96. godine je završen, i krenuo je po feastivalima. prvu nagradu je dobio u Beogradu. Usledile su nagrade u Košicama Bijaricu, Đeru, ali domet je najjači postignut prikazivanjem u Oberhauzenu. 96. godina je teško objašnjiva, onima koji nisu živeli potpuno svesno, pogotovo mlađim ljudima, jer smo kao država bili izopšteni prilično iz međunarodne zajednice.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.