UHAPŠEN MUŠKARAC IZ KANJIŽE! Osumnjičen je za teško ubistvo vanbračne supruge
Ilustracija/Hapšenje, Foto: MUP Srbije

TEŠKA TRAGEDIJA

UHAPŠEN MUŠKARAC IZ KANJIŽE! Osumnjičen je za teško ubistvo vanbračne supruge

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Subotici

Objavljeno: 11:02h

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi uhapsili T. V. (1967) iz okoline Kanjiže, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo.

Inače, nedavno je obeležen Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama i tim povodom je još jednom ukazano na ovaj gorući problem u našem društvu

On se sumnjiči da je, 8. juna ove godine, u porodičnoj kući u okolini Kanjiže, posle svađe, metalnom šipkom udario u potiljak pedesetosmogodišnju vanbračnu suprugu i naneo joj povrede od kojih je preminula.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Subotici.

Podsetimo, članice Autonomnog ženskog centra i Žene u crnom iz Beograda u saradnji sa organizacijama članicama Mreže Žene protiv nasilja organizovale su uličnu akciju, pod imenom „Pamtimo ubijene žene“.

One su odlučile da ne šetaju, nego da samo stoje i drže transparente, iskazujući na taj način svoj stav.

Podsetimo, u Srbiji je u maju ubijena sedma žena od strane partnera ili člana porodice u ovoj godini. Osim ubistava žena u porodično-partnerskom kontekstu, zabeleženi su: jedan slučaj u kome je žena ubijena od strane pljačkaša, jedan slučaj u kome su nadležne institucije ustanovile da se radi o prirodnoj smrti, jedan slučaj u kome je žena izvršila samoubistvo (ali nije moguće ustanoviti da li je prethodno trpela nasilje budući da njen identitet nije utvrđen), i jedan slučaj u kome nadležne institucije nisu još uvek utvrdile uzrok smrti. Ovom poraznom statistikom dočekujemo Dan sećanja na žene žrtve nasilja.

Organizatori su najavili da akcijom u centru Beograda čuvaju sećanje na žrtve koje su ubijene samo zbog toga što su žene, one čija imena su poznata javnosti, ali i one čija imena možda nikada nećemo saznati.

U Srbiji je u proteklih 10 godina, do danas, najmanje 340 žena namerno ubijeno od strane partnera ili člana porodice, ljudi (ili muškaraca) kojima su verovale i koji su im govorili da ih vole. Više od četvrtine žena pozivalo je u pomoć institucije, ali njihovi životi nisu spašeni.

"U vezi sa tim pozivamo nadležne institucije da bez odlaganja ispitaju sve detalje vezano za ove slučajeve i da obaveste javnost o koracima koje su preduzeli kako bi se ispitali potencijalni propusti i sankcionisali svi odgovorni koji nisu reagovali ili su neadekvatno reagovali na prijave muškog nasilja prema ženama. Podsećamo da država ima obavezu da se izvini žrtvama i njihovim porodicama, da preuzme odgovornost za propuste jer nije bila u stanju da zaštiti svoje građanke", piše u saopštenju organizatora.

One zahtevaju efikasniji odgovor državnih institucija na femicid i ističu da samo blagovremena i adekvatna reakcija, otkrivanje, zaustavljanje i sankcionisanje muškog nasilja prema ženama može umanjiti broj ubijenih žena.

"Srbija se usvajanjem brojnih međunarodnih konvencija obavezala na sprečavanje i suzbijanje nasilja, i politika zaštite žena od nasilja ne sme ostati deklarativna. Reagujmo dok ne bude kasno!", poručuju.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36

Bonus video:

05:08

8 GODINA OD NAJVEĆEG MASAKRA U SRBIJI: Pitali smo meštane Velike Ivanče zašto je Ljubiša ubio 13 ljudi

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.