Legija i Crvene beretke pred sudom: Nismo krivi!
Foto: Stock

pravda na čekanju

Legija i Crvene beretke pred sudom: Nismo krivi!

Pored Ulemeka optuženi za pobunu su bivši komadanti JSO Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić, koji u požarevačkom zatvoru izdržavaju maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića
Objavljeno: 16:06h

Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas je zbog promene predsednika sudskog veća ispočetka krenulo suđenje osmorici pripadnika rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO) optuženih za oružanu pobunu 2001. godine.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Na početku suđenja zamenik tužioca za organizovani kriminal je pročitao optužnicu kojom je pripadnici JSO terete izvršenje krivičnog dela oružana pobuna, iz tada važećeg Krivičnog zakona Savezne republike Jugoslavije (SRJ).

Svi optuženi, među kojima je i komadant te rasformirane jedinice Milorad Ulemek Legija u kratkom izjašenjenju o krivici izjasnili su se da nisu krivi, dok će svoje odbrane moći, ako žele, ponovo da iznose u oktobru, kada se nastavlja suđenje.

Legija priznao sve o Ćuruvijinom ubistvu: Rade Marković mi je rekao da su ga Radonjini ubili!

Pored Ulemeka optuženi za pobunu su bivši komadanti JSO Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić, koji u požarevačkom zatvoru izdržavaju maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.

foto: Profimedia

Optuženi su i Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković koji se brane sa slobode.

Umesto sudije Vladimira Vučinića koji je zimus otišao u advokate, sada sudskim većem presedava sudija Dragomir Gerasimović.

U uvodnim izlaganjima odbrana je protestvovala što je došlo do zamene sudija jer je prethodno suđenje bilo maltene u završnici i tražila da se ne isptuju ponovo neposredno svi saslušani svedoci već da se njihovi iskazi pročitaju.

Branioci su takođe predložili suočenje ranije saslušanih svedoka - tadašnjih potpredsednika Vlade Čedomira Jovanovića, ministra unutrašnjih poslova Dušna Mihajlovića, svedoka saradnika Ljubiše Buhe Čumeta i Dejana Milenkovića Bagzija.

Buran Legijin dolazak na suđenje za ubistvo Ćuruvije: Kolonu nadletali helikopteri!(VIDEO)

O tim predlozima do sledećeg suđenja izjasniće se tužilaštvo a konačnu odluku o tome koji će se dokazi izvoditi ponovo a koji ne, odlučiće sud.

Odbrana je takođe osporavala optužnicu, tvrdeći da se pripadnici JSO terete za delo protiv države koja više ne postoji - SRJ.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.