Počelo suđenje Kapetanu Draganu: Razumem optužnicu, nisam kriv!
Foto: Reuters

Utamničeni Kep pred sudijom

Počelo suđenje Kapetanu Draganu: Razumem optužnicu, nisam kriv!

Suđenje je počelo u Županijskom sudu u Splitu čitanjem optužnice, a postupak prate brojne novinarske ekipe i predstavnici ambasada Srbije i Australije, država čiji je Vasiljković državljanin
Objavljeno: 10:55h

Na sud je doveden pod policijskom pratnjom, a imao je lisice na rukama i vidno je mršaviji. Na ulasku u sudnicu nasmešio se publici u kojoj je uz novinare i nekoliko diplomata. Sudnicu čuva desetak pravosudnih policajaca, a ispred nje i zgrade suda nalazi se veći broj policajaca u civilu i uniformi, navodi Hina.

Optužba je predložila ispitivanje više od 50 svedoka, a, prema navodima lokalnih medija, za ulazak u sud svedoka iz Srbije koristiće se podzemni hodnik koji spaja zgradu policije i splitskog suda. Odbrana još nije navela svedoke.

Jedan od vođa srpskih paravojnih formacija tokom rata 90-tih, 61-godišnji Vasiljković tereti se da je kao komandant jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno kao komandant Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi, kao i tokom februara 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Takođe se tereti da tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na naselje Jukinac i sela Gornji i Donji Viduševac.

foto: Profimedia

U optužnici se navodi i da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili. Među nastradalima je bio i nemački novinar Egon Skotland, koji je poginuo 1991. godine na ulazu u Glinu.

Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Vasiljkovića početkom 2016, gotovo pola godine nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj posle desetak godina skrivanja. Do hapšenja je živeo u Pertu pod imenom Daniel Sneden i radio je kao trener golfa.

On je državljanin Srbije i Australije, pa suđeje prate i predstavnici ambasada dve države. Njegovi advokati nedavno su uputili predstavku Komitetu za ljudska prava UN zbog dogotrajnosti pritvora prvenstveno u Australiji. Advokati su više puta u medijima izrazili očekivanje da će biti doneta privremena mera koja bi Vasiljkoviću omogućila da se brani sa slobode.

(Espreso.co.rs/ Beta)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.