SVEDOK POSEBNO OSETLJIVOG STATUSA ĆE SVEDOČITI PROTIV MIKE ALEKSIĆA! Način svedočenja je drugačiji
Foto: Printscreen / Youtube

POSEBNO OSETLJIV SVEDOK

SVEDOK POSEBNO OSETLJIVOG STATUSA ĆE SVEDOČITI PROTIV MIKE ALEKSIĆA! Način svedočenja je drugačiji

Veštačiće je komisija u kojoj su psihijatar i psiholog ako ocene da je sposobna, ona može da bude saslušana u tužilaštvu

Objavljeno:

Maloletna devojka (17), koja je uz Milenu Radulović i Ivu Ilinčić nedavno prijavila reditelja i vlasnika škole glume "Stvar srca" Miroslava Miku Aleksića za seksualno uznemiravanje, neće još biti saslušana u Višem tužilaštvu, jer najpre mora da "prođe" neuropsihijatrijsko veštačenje. Kako kaže njen punomoćnik, advokat Denis Bećirić, to nije nešto specifično u ovom slučaju, to je uobičajena procedura kada je reč o maloletnicima.

Veštačiće je komisija u kojoj su psihijatar i psiholog. Ako ocene da je sposobna, ona može da bude saslušana u tužilaštvu. Koliko znam, veštaci kojima nalog za to daje tužilaštvo, još nisu dolazili kod nje - kaže Bećirić.

Bećirić navodi da će za ovu maloletnicu u istrazi, a eventualno i posle, na suđenju, tražiti status posebno osetljivog svedoka:

- To znači da će tužilac da je saslušava putem video-linka. Ona će biti u drugoj prostoriji i neće imati kontakt ni sa Aleksićevim braniocem, ali ni sa svojim punomoćnicima, kako joj ne bi sugerisali odgovore.

Prema najavama, u četvrtak se nastavljaju saslušanja u tužilaštvu, a iskaz bi trebalo da da jedna od oštećenih devojaka i jedna samo kao svedok. Tako će, praktično, u istrazi započeti i uzimanje izjava od svedoka. Ako se proceni da je potrebno, uradiće se i veštačenja osumnjičenog, ali i ostalih oštećenih.

Dok traje istraga, kako je saopštila Aleksićeva supruga Biljana Mašić, njihova škola glume "Stvar srca" neće raditi do daljeg. Mašićeva je u ponedeljak po podne okupila roditelje polaznika i posle desetominutnog sastanka i navodno ih obavestila o tome.

U utorak je saopštenjem reagovao i Zoran Pašalić, zaštitnik građana, koji je Ministarstvu prosvete uputio inicijativu za izmenu važećih propisa iz oblasti obrazovanja i vaspitanja. To znači da bi škole glume, stranih jezika, plesa, slikanja i razne umetničke radionice ubuduće trebalo da budu "pod lupom" prosvetne inspekcije.

- Inicijativa predviđa da nadležnost prosvetne inspekcije i pedagoškog nadzora, pored državnih i privatnih predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, fakulteta i viših škola, bude proširena i na privredne, subjekte koji se bave obrazovanjem. Neophodno je proširiti nadležnost prosvetne inspekcije i stručnog nadzora i na privredne subjekte koji su u delatnosti obrazovanja, a nisu obuhvaćeni Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, radi jednake zaštite prava i interesa dece i učenika u obrazovanju - saopštio je Pašalić.

Kontrola obrazovanja i vaspitanja

Kako se navodi u saopštenju Zorana Pašalića, predložene izmene propisa trebalo bi da se odnose na obrazovanje, koje privredni subjekti obavljaju kao svoju osnovnu, ali i kao sporednu delatnost.

- Situacija u kojoj ­cela jedna grupa privrednih subjekata može da sprovodi različite oblike obrazovno-vaspitnog procesa, nezavisno od zakonom regulisanog sistema obrazovanja i vaspitanja i bez nadzora i kontrole pomenutog sistema, može da dovede do mnogih neželjenih posledica - naveo je Pašalić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.