"NEMA MATERIJALNIH DOKAZA, ISKAZI SVEDOKA SU SVE": Poznati advokat o dokazivanju silovanja u Srbiji
Miroslav Mika Aleksić osuđen je na pritvor, Foto: Printscreen/Youtube

PRIJAVITE NASILJE

"NEMA MATERIJALNIH DOKAZA, ISKAZI SVEDOKA SU SVE": Poznati advokat o dokazivanju silovanja u Srbiji

Poznata mlada glumica Milena Radulović tvrdi da ju je Miroslav Mika Aleksić silovao kada je imala 17 godina u prostorijama svoje škole glume u Beogradu, a iznela je tvrdnje i da nije bila jedina žrtva

Objavljeno: 13:14h

Vlasnik škole glume Miroslav Mika Aleksić (68) koga su glumica Milena Radulović (26) i još 4 devojke optužile za silovanje i nedozvoljene polne radnje saslušan je danas u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Evo šta o tom slučaju kaže poznati advokat Svetozar Vujačić.

Poznata mlada glumica Milena Radulović tvrdi da ju je Miroslav Mika Aleksić silovao kada je imala 17 godina u prostorijama svoje škole glume u Beogradu, a iznela je tvrdnje i da nije bila jedina žrtva.

Njemu je nakon saslušanja određen pritvor od 30 dana. Aleksić je danas negirao optužbe da je napastvovao glumicu Milenu Radulović i druge devojke koje su ga optužile za silovanje i nedozvoljene polne radnje.

Poznati advokat i savetnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Svetozar Vujačić kaže za MONDO da je ovakav slučaj veliki izazov za svakog advokata i da je gotovo nezabeležen u domaćoj sudskoj praksi, najpre što se radi o više maloletnih lica, a zatim i što se slučaj otkriva nakon toliko godina.

U Srbiji se godišnje prijavi oko 70 silovanja, pokazuju podaci ženskih nevladinih organizacija. Veliki broj se nikada ne sazna i procena je da na jedno prijavljeno, bude od pet do čak osam prećutanih silovanja. Oko 40 odsto slučajeva se odbaci, pokazuju podaci udruženja javnih tužilaca Srbije.

Advokat Svetozar Vujačić objašnjava za naš portal da je dokazivanje dug i težak proces, a naročito za silovanje koje se prijavi nakon više godina.

"Silovanje je složeno krivično delo koje uključuje upotrebu sile. Kada prođe toliko godina to ne možete da dokažete materijalnim dokazima kao što je sudsko veštačenje ili lekarsko uverenje. Veliki deo istrage se oslanja na iskaze žrtve, svedoke, izjave očevidaca ili osobe kojoj je žrtva ispričala šta se desilo neposredno nakon događaja... Postoji mogućnost da se sve reši za mesec dana, zbog toga što nema mnogo materijalnih stvari za ispitivanje“, kaže advokat Vujačić.

Koliko je slučajeva prošlo nekažnjeno u Srbiji zbog nedostatka dokaza, teško bi moglo da se utvrdi. Kada je u pitanju neprijavljivanje, razlozi su najčešće isti, a to je stid i osuda okoline, naročito najbližih.

"Žrtva mora da zna da može da ostane potpuno anonimna, u redovnim postupcima može da traži da bude zaštićeni svedok, da ne bude prisutna u sudnici. Tu postoji niz razloga za to, osim straha to su teške traume i žrtva najčešće ne može da bude oči u oči sa čovekom koji je učinio zlo. Zatim, da bi dokazale povrede i kroz šta su prošle, one sate provedu u policijskim stanicama i ambulantama. Iz prakse se pokazalo da su najčešći silovatelji oni iz okoline, kada dođe do zloupotrebe poznanstva i prijateljstva“, objašnjava advokat za MONDO.

Za krivično delo silovanja i seksualnog uznemiravanja žrtve dok je bila maloletna, Krivičnim zakonikom zaprećena je kazna od 5 do 15 godina zatvora.Zakon pravi razilku između maloletne osobe i deteta, kojim se smatra osoba do 14 godina starosti.

"Ako ima više slučajeva silovanja, za svaki slučaj se kazna pojedinačno određuje i zatim spaja u jednu jedinstvenu kaznu. Ipak, ko zna da li će se na ovome završiti i ko će sve da se pojavi u ovoj priči kao svedok ili još jedna žrtva. Bez obzira koliko je vremena prošlo od ovog krivičnog dela kazne su iste, mada se nekada dešava da se protok vremena uzme kao mala olakšavajuća okolnost“, objašnjava Vujačić.

Da podsetimo, nakon što je Milena Radulović istupila u javnost i iznela detalje o seksualnom zlostavljanju, u policijskoj stanici su danas izjavu o ovom slučaju dale još dve devojke.

Zbog osnovane sumnje da postoji još žrtava osumnjičenog Aleksića, MUP je juče javno pozvao da se oštećene jave policiji u PU za grad Beograd, u Bulevaru despota Stefana 107.

Aleksić se tereti, da je u periodu od 2008. do 2020. godine, izvršio 8 krivičnih dela silovanja iz čl. 178 KZ i 7 krivičnih dela nedozvoljene polne radnje iz čl. 183 KZ na štetu 6 oštećenih, od kojih je jedna maloletna, prema ostalim oštećenima su radnje izvršenja preduzete i dok su bile maloletne i nakon punoletstva.

(Espreso.co.rs/Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.