Trgovci se dogovarali o cenama sportske opreme, pokrenut postupak protiv njih
Foto: AP

dolijali su

Trgovci se dogovarali o cenama sportske opreme, pokrenut postupak protiv njih

Na nedozvoljen način su utvrđivali cene i uslove trgovine
Objavljeno: 12:11h

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je, kako prenosi "Blic", postupke protiv 16 trgovaca sportskom opremom iz raznih delova Srbije.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Postupci su, kako prenosi ovaj portal, pokrenuti zbog sumnje da su trgovci međusobno potpisivali ugovore o poslovnoj saradnji kojom su, na nedozvoljeni način, utvrđivali cene i uslove trgovine.

Na listi trgovaca protiv kojih je Komisija pokrenula postupak su „N SPORT“, „PREDUZEĆE ĐAK“, „OFICCE-SHOES“, „PLANETA SPORT“, „CARVEL“, „SPORTMARKET“, „ZVEZDA FOREVER“, „TOTAL SPORT“, „SPORTIKO“, „UNIVERS-CO“, „EUROSTAR“, „TRIM DOO VRBAS“, „K..G...FASSHION“, „KOPELLI“ i „STR FOKUS“ i „KOMISION SPORT ONE.

Komisija je 18. avgusta 2016. godine izvršila nenajavljeni uviđaj u poslovnim prostorijama društva „N SPORT“ i pribavila informacije, podatke i ugovore koje je ovo društvo zaključivalo sa svojim kupcima. U Komisiji kažu da je nenajavljeni uviđaj sproveden zbog osnovane sumnje da postoji opasnost uklanjanja ili izmene dokaza koji se nalaze kod stranke u postupku.

- Prema prikupljenim informacijama i dokumentima, društvo „N SPORT“, kao prodavac, zaključivalo je, sa ostalim učesnicima na tržištu protiv kojih je Komisija pokrenula postupak, ugovore o poslovnoj saradnji koji su sadržavali obavezu kupaca da se u daljoj prodaji pridržavaju minimalnih maloprodajnih cena koje određuje „N SPORT“. Ova obaveza se naglašeno odnosila na robne marke PUMA, RUSSSELL ATHLETIC, SERGIO TACCIHINI i druge. Takođe, ugovorima je bila predviđena zabrana akcijskih prodaja i drugih oblika povoljnije prodaje, bez prethodnog odobrenja prodavca, odnosno „N SPORT“ - kažu u Komisiji za zaštitu konkurencije.

Oni su kako navode osnovano pretpostavili da pojedine odredbe zaključenih ugovora predstavljaju obostrano usaglašenu obavezu kojom se, na nedozvoljen način, utvrđuju cene i uslovi trgovine, a što je restriktivni sporazum koji predstavlja povredu konkurencije iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.