MALČANSKI BERBERIN DANAS IDE NA DOŽIVOTNU? Uhvaćen je pre tačno godinu dana, SUDIJA TAMARA DAJE ZADNJU REČ
Printscreen, Foto: Printscreen

HRONIKA

MALČANSKI BERBERIN DANAS IDE NA DOŽIVOTNU? Uhvaćen je pre tačno godinu dana, SUDIJA TAMARA DAJE ZADNJU REČ

Jovanović je devojčicu koja je tada imala 12 godina oteo 20. decembra 2019. godine u Brzom Brodu u 7.25 časova

Objavljeno:

Tačno godinu dana nakon što je uhapšen na groblju u selu Malča, Ninoslavu Jovanoviću, poznatijem kao Malčanski berberin, danas će biti izrečena presuda.

Jovanović, koji je uhapšen 05. januara 2020. godine nakon 17-dnevne akcije u kojoj je učestvovalo oko 800 policajaca, pripadnika snaga bezbednost i dobrovoljaca, mogao bi da dobije doživotnu robiju.

Na prevaru uvukao devojčicu u automobil

Jovanović je devojčicu koja je tada imala 12 godina oteo 20. decembra 2019. godine u Brzom Brodu u 7.25 časova, presrevši je na putu do škole.

Ninoslav je na prevaru naveo dete da uđe u njegova kola "fijat punto", koja je prethodne večeri ukrao u Malči. On je devojčici rekao da je novi električar koji radi u njnoj školi i zamolio je da mu pokaže put. Devojčica je ušla u auto, i počela je višednevna drama kakvu Srbija nije videla.

Kada je videla da ne idu u pravcu škole, devojčica se zapitala kuda su pošli, a Jovanović je pokušao lažima da iskontroliše situaciju - rekao je da je njen otac ukrao dijamant jednoj ženi iz Niške Banje i da je zbog toga oteta, te da će je navodno pustiti kada dijamant bude vraćen. Kako bi zaplašio dete, rekao joj je i da će joj ubiti roditelje ako ne bude slušala. Javnost u tom trenutku još uvek nije znala ko stoji iza otmice devojčice...

Tri dana strepnje, pa jezivo otkriće

Jovanović je, naime, posle poslednjeg izlaska iz zatvora u martu 2019. godine, nekoliko meseci bio u Malči, a onda je misteriozno nestao. Njegovi roditelji su prijavili nestanak policiji, ali budući da nije počinio nikakvo krivično delo, potraživao se kao nestala osoba. No, vreme kada je iščeznuo iz sela, Jovanović će iskoristiti da temeljno isplanira otmicu deteta, i pripremi se za sakrivanje.

O sudbini nestale devojčice, tri dana se samo nagađalo, a onda je u šumi, nedaleko od groblja u Malči pronađen ukradeni "punto". Analiza bioloških tragova iz ukradenog automobila užasnula je sve - u vozilu su proneđeni tragovi osuđivanog silovatelja dece Jovanovića i nestale devojčice. Pronađen je i ranac devojčice, a nedaleko odatle i improvizovana zemunica koju je Jovanović pripremio ranije, a u kojoj su prve večeri zanoćili.

Počinje masovna potera

Pripadnici policije i žandarmerije pretražuju ceo rejon, petog dana zatražena je i pomoć građana - saopšteno je da se traga za Jovanovićem i objavljena je njegova fotografija.

Jedan Svrljižanin javio je policiji da je video čoveka i devojčicu koji odgovaraju opisu, kako idu prugom od Niševca prema Knježavcu. Sve policijske snage usmerene su u taj region. Otkrivene su kuće iz kojih je uzimana hrana, a u selu Orešac otkriveno je i u kojoj je kući ošišao devojčicu.

Helikopteri, dronovi, psi tragači...

Sve više policajaca i žandarma učestvuje u poteri u kojoj se koriste helikopteri, dronovi, termovizijske kamere i psi tragači. Osim priadnika MUP-a koje je pojačala i granična policija, priključuju se i oko 100 pripadnika vojske, lovci i građani.

Pretražuje se kuća po kuća, pedalj po pedalj terena, ali od nestale devojčice ni traga ni glasa sve do 29. decembra kada je Nišlija Emil Živić, svratio sa sinom da obiđe kuću u selu Pasjača.

Videvši otvorena vrata u suterenu, krenuo je da uđe u kuću iz koje je u tom trenutku iskočio Jovanović i počeo da beži.

U kući je potom pronađena oteta devojčica, živa ali istraumirana sa modricama i ogrebotima po telu. Jovanović ponovo uspeva da umanke policijskoj poteri.

Policija intenzivno obilazi i pretražuje sela u okolini sve do 5. januara i poziva jednog meštanina Malče, koji je rekao da se oko 12 časova sreo "oči u oči" sa Jovanovićem koji je prenoćio u njegovom seniku. Taj podatak preusmerio je celu poteru na ovo mesto kod Niša.

Hapšenje posle 17 dana traganja

Vešto napravljenom obruču, ovoga puta Malčanski berberin nije uspeo da umakne, uhapšen je na groblju u ovom selu u 14.20 časova. Bio je vidno iscrpljen, prljav i zarastao u višednevnu bradu.

- Zovem se Ninoslav Jovanović, došao sam na babin grob - izgovorio je Malčanski berberin, nakon što ga je uhapsila policijska patrola kojom je komandovao Slađan Radosavljević, policajac iz Ražnja, pripadnik interventne jedinice Policijske uprave u Nišu.

Istraga protiv Jovanovića pokrenuta je zbog krivičnih dela otmice i silovanja deteta za šta je zaprećena kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna doživotnog zatvora.

Suđenje Jovanoviću odvijalo se iza zatvorenih vrata zbog zaštite interesa oštećene devojčice. Iz istog razloga zvanično nije saopštena ni kvalifikacija krivičnog dela.

Prvi put je osuđen 1996. godine na deset godina zatvora zbog silovanja i prevare. Tada je silovao jednu devojku i devojčicu staru 14 godina. Pošto se 2005. godine našao na uslovnoj slobodi, nakon 9,5 godina robije ponovio je krivična dela - jednu dvanaestogodišnjakinju iz Niša je silovao, a drugu iz Gornje Vrežine pokušao da siluje, prethodno im ošišavši kosu makazama. U poteri za njim, i tada su korišćeni helikopter i psi tragači.

Osuđen je 2006. godine na 15 godina, ali je iz zatvora izašao početkom januara 2018. godine, posle izdržanih 12 godina, nakon što mu je Vrhovni sud smanjio kaznu po žalbi.

U oktobru iste godine opet je uhapšen pod optužbom da je uznemiravao i proganjao žene i maloletnice putem društvenih mreža. U martu 2019. godine je u Beogradu osuđen na pet meseci zatvora zbog polnog uznemiravanja žena putem društvenih mreža, dok je za druga dva dela proganjanja oslobođen optužbi. Budući da mu je u izrečenu kaznu uračunato vreme provedeno u pritvoru, automatski se našao na slobodi.

Na jednom suđenja Jovanović je priznao da ga šišanje devojčica seksualno uzbuđuje. Psihijatrijskim veštačenjem je bilo utvrđeno da nije duševno oboleo, ali da ima psihopatsku strukturu ličnosti. Ocena neuropsihijatra veštaka na suđenju 2006. godine bila je nedvosmislena: postoji velika verovatnoća da će delo da ponovi čim se bude našao na slobodi.

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.