OVO SU PLJAVI TRIKOVI MALČANSKOG BERBERINA: Na ove načine pokušavao da izbegne robiju - Sutra sud izriče presudu!
Ninoslav Jovanović, Foto: Printscreen / Facebook

DAN ODLUKE

OVO SU PLJAVI TRIKOVI MALČANSKOG BERBERINA: Na ove načine pokušavao da izbegne robiju - Sutra sud izriče presudu!

Sutra, tačno nakon godinu dana od hapšenja na malčanskom groblju, biće mu saopštena presuda sudskog veća

Objavljeno:

Tokom sedam meseci dugog sudskog postupka, Jovanović je na sve načine pokušavao da izbegne da mu se sudi po odredbama ''Tijaninog zakona'' izmenama Krivičnog zakonika koje su stuplile na pravnu snagu 1. decembra 2019. godine, pokušavajući da odugovlači suđenje, a sebe prikaže kao neuračunljivog i psihički obolelog, ali mu to nije pošlo za rukom.

Sutra, tačno nakon godinu dana od hapšenja na malčanskom groblju, biće mu saopštena presuda sudskog veća.

Već na prvom ročištu "pokazao zube"

Već na pripremnom ročištu koje je održano 29. maja prošle godine, Jovanović je “pokazao zube” pa je ročište koje je počelo u 10 časova prekinuto je on lično podneo zahtev za izuzeće postupajućeg zamenika Višeg javnog tužioca Mirjane Velimirović. Razlog zbog kojeg je tražio izuzeće zamenice Višeg javnog tužioca, bio je taj jer je navodno „sumnjao u njenu nepristrasnost“.

Prethodno je otkazao punomoćje advokatu, pa je zahtev podneo sam. No, namera manijaka da odugovlači postupak nije uspela jer je zahtev odbijen kao neosnovan pa je sat vremena kasnije, suđenje nastavljeno.

Neuračunljivost kao izgovor

Ročište zakazano za 16. septembar, na kojem je trebalo da prvi put svedoči zlostavljana devojčica, bilo je odloženo za 2. oktobar zbog bolesti optuženog. Sumnja se osnovano da je i ovo bio manevar kojim je prevejani manijak želeo da eskivira pojavljivanje pred sudom i suočavanje sa maloletnom žrtvom nasilja, pogotovo jer je i naredno ročište takođe pokušao da odloži koristeći se istim zdravstvenim izgovorom, ali ga je sud odbio pa je suđenje nastavljeno.

Tokom glavnog pretresa pokušavao je da umanji svoju odgovornost na sve načine, kao i da ospori težinu povreda koje je naneo zlostavljanoj devojčici. Dva puta je predlagao da bude ponovo neuropsihijatrijski veštačen, znajući da samo tako, u slučaju neuračunljivosti, može da bude upućen na lečenje i čuvanje u psihijatrijsku ustanovu, budući da mu u suprotnom vrlo izvesno preti kazna doživotnog zatvora. Oba puta odbijeni su zahtevi da ponovo bude veštačen.

Novi krug zahteva za izuzeće sudija i tužioca

U ponedeljak 28. decembra, videvši da se suđenje približava kraju, zatražio je ponovo izuzeće zamenice Višeg javnog tužioca Mirjane Velimirović, ali ovoga puta i Višeg javnog tužioca Borice Mitić. Tu je uspeo da na dva dana prekine sudski postupak jer je o zahtevu za izuzećem Višeg javnog tužioca moralo da odluči Apelaciono tužilaštvo.

Kada su i ovi zahtevi odbijeni, poslednji pokušaj opstrukcije bio je zahtev za izuzećem sudije Tamare Cvetanović Savić, sudija porotnika i predsednika suda Dragane Živadinović, što je ponovo sve odbijeno tako da će mu 5. januara biti izrečena presuda.

Izricanje presude poklopilo se sa datumom kada je pre godinu dana, 5. januara 2020. godine uhapšen posle 17 dana najveće potere koju je Srbija videla, a koja je mobilisala više od 800 stotina policajaca, pripadnika snaga bezbednost i dobrovoljaca i koji su tragali za otetom devojčicom

S obzirom na su 1. decembra 2019.godine stupile na snagu izmene Krivičnog zakonika, Jovanoviću se za nedela koja je počinio može izreći i kazna doživotnog zatvora.

Suđenje Jovanoviću održano je iza zatvorenih vrata zbog zaštite interesa maloletnice, zbog čega nije zvanično ni saopštavana kvalifikacija krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret. Istraga protiv Jovanovića je vođena zbog otmice i silovanja deteta.

Budući da su 1. decembra 2019. godine stupile na pravnu snagu izmene Krivičnog zakonika koje regulišu oblast krivičnih dela protiv polne slobode, Malčanskom berberinu preti kazna od najmanje 10 godina zatvora, a može se izreći i kazna doživotnog zatvora.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.