SVE OVE LEKARE JE U 2020. GODINI UBILA KORONA: Bili su heroji bez kojih neki ne bi preživeli! SLAVA IM!
Foto: Privatna arhiva

ZBOGOM VAM, I HVALA

SVE OVE LEKARE JE U 2020. GODINI UBILA KORONA: Bili su heroji bez kojih neki ne bi preživeli! SLAVA IM!

Ovi ljudi su svoje živote dali da bi spasili tuđe. Kako bi rekao doktor Lazić, simbol ove borbe "otišao sam časno i pošteno". I zaista - svi su

Objavljeno:

Srbija se bori sa svojim nevidljivim protivnikom, koronom, gotovo cele 2020. godine. Zahvaljujući stručnim lekarima i neumornom medicinskom osoblju, sa velikim uspehom smo uspeli da epidemiju koliko-toliko ublažimo.

A najveća čast ide u ruke lekara. Na braniku otadžbine neki su i svoje živote dali.

Ovo je priča o njima, da se nikada ne zaborave. Tu su svi oni koji su preminuli zbog korone, radeći za svoje pacijente dok su mogli, ni ne sanjavši da će za njihove živote dati svoj.

Dr Biljana Natić Ljumović, ginekolog

Prva žrtva virusa korona među zdravstvenim radnicima u Srbiji. Specijalista ginekologije sa akušerstvom iz Doma zdravlja u Nišu. Među 13 lekara koji su, nakon smrti izazvane kovidom, posthumno odlikovani Ordenom Karađorđeve zvezde. Dr Natić Ljumović je imala dijabetes, a sumnja se da se zarazila u jednoj privatnoj ordinaciji gde je imala kontakt sa ženom iz Lugana, koja je i donela koronu u Niš.

Biljana Natić
foto: Printscreen Youtube / Belle amie

Dr Goran Ivanković, urolog

Načelnik odeljenja urologije u ćuprijskog Opštoj bolnici. Posthumno je odlikovan Zlatnom medaljom. Mnogi ga se sećaju po njegovim apelima da se u Srbiji rađa što više dece, voleo je planinarenje, a svojevremeno je sanjao o tome da postane oficir vojske.

Goran Ivanković
foto: Printscreen

Dr Miroslav Vasić, lekar opšte prakse

Pre osnivanja svoje ordinacije u Varvarinu godinama je radio u Domu zdravlja „Dr Vlastimir Gogić“, a medicinski fakultet završio je u Nišu. Važio je za vrhunskog stručnjaka i omiljenog lekara, od milošte su ga zvali „dr Mića“.

Dr Miroslav Vasić
foto: Facebook

Dr Vojkan Šuluburić, ortoped

Godinama je bio i načelnik službe za ortopediju u Čačku, a kako kažu njegovi sugrađani, bolnici i pacijentima nedostajaće jedan od najboljih, prekaljeni lekar i dobar čovek, neiskvareni šaljivdžija i dobar drug.

Vojkan Šuluburić
foto: Facebook

Dr Dušanka Živković, infektolog

Bivša načelnica Infektivnog odeljenja leskovačke bolnice. Iako je bila rizična grupa, nije odustala od svog poziva da pomogne nemoćnima.

Dušanka Živković
foto: Jug media

Dr Miodrag Lazić, hirurg

Direktor Urgentnog centra u Nišu. Preminuo sredinom aprila. U oproštajnoj poruci dr Lazića, između ostalog pisalo je:

„Otišao sam časno i pošteno. Kao direktor UC dva meseca pred penziju, stajao sam ispred svojih ljudi, dragih doktora i sestara. Stajao sam na prvoj liniji, nisam se krio, naprotiv, bio sam ispred svih znajući da sa svim svojim bolestima i godinama imam veliki rizik, ali čast i ponos mi nisu dozvoljavali da se sklonim... Svi su mi govorili da se sklonim, ali ja to sebi nikad ne bih oprostio... Poslednja mi je želja da me ispratite pesmom „Marš na Drinu“. Doktor Laza, hirurg napaćenog srpskog naroda“.

Koronavirus, Korona virus, Korona-virus, Covid-19, Covid 19, Miodrag Lazić
foto: Youtube printscreen/NiskaTelevizija

Dr Aleksandar Janačković, specijalista interne medicine

Bio je potpukovnik u penziji, vojni lekar, kardiolog i specijalista interne medicine. Bio je korisnik doma za stare, a zbog korona virusa bile su zabranjene posete i izlasci korisnika. Aleksandar je otišao bez poslednjeg pozdrava, u bolničkoj pidžami, umotan u dva čaršava sa dezinfekcionim sredstvom. Sahranjen je u limenom sanduku po protokolima za sahranjivanje umrlih od zaraznih bolesti.

Aleksandar Janačković
foto: Privatna arhiva

Prof. dr Dragan Marković, vaskularni hirurg

Bio je profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu na katedri hirurgije, a radio je kao načelnik ambulantno-polikliničkog odeljenja sa kabinetom za ultrasonografsku dijagnostiku na KCS. Bio je svetski priznat hirurg i naučnik, predavač iz oblasti vaskularne hirurgije, autor i koautor brojnih naučnih radova objavljenih u zemlji i inostranstvu.

Dragan Marković
foto: Stetoskop.info

Prof. dr Snežana Veljković

Osoba koja svoj veliki doprinos nije dala samo medicini već i istorji.

Dr Snežana Veljković rođena je u Nišu, a studije medicine završila je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Po završetku studija radila je u Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu. Sudska medicina ju je bila privlačila na jedan poseban način i logično je bilo da upravo i završi specijalizaciju iz sudske medicine.

Snežana Veljković
foto: Happy

Prof. dr Radan Džodić, hirurg

Jedan od najistaknutih, svetski priznatih profesora i onkoloških hirurga sa naših prostora, prof. dr Radan Džodić preminuo je u 68. godini u Beogradu, izgubivši bitku sa kovidom 19. Nosilac je više nagrada u oblasti medicinskih dostignuća.

Poznato je da je dr Džodić spasao preko 10.000 života. Rezove na štišnoj žlezdi i dojci koje je on izvodio bili su savršeni.

Radan Džodić
foto: Printscreen

Dr Milan Mileusnić, specijalista

Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, doktor Mileusnić, bio je član Američkog udruženja fizijatara, Fimsa, Srpske asocijacije fizijatara i UMSS. Bio je predsednik i jedan od osnivača Udruženja za regenerativnu medicinu i proloterapiju Republike Srbije, kao i direktor klinike za rehabilitaciju u Harareu, Zimbabve.

Jedan je od omiljenih lekara naših sportista, glumaca i pevača.

Milan Mileusnić
foto: Printscreen

Dr Svetislav Mišić

Mišić je gotovo ceo radni vek vodio Dispanzer za lečenje dijabetesa u vranjskom Domu zdravlja, a ostavio je i veliki trag u naučno-istraživačkom radu u ovoj oblasti.

SVETISLAV MISIC
foto: Info Vranjske

Dr Dragoslav Maksimović

Jedan od najistaknutih, svetski priznatih profesora i onkoloških hirurga sa naših prostora, prof. dr Radan Džodić preminuo je u 68. godini u Beogradu, izgubivši bitku sa kovidom 19.

Dragoslav Maksimović
foto: Youtube/Printscreen/U Službi Zdravlja

Dr Zvonimir Đorđević

Deset godina bio je predava na Medicinskom fakultetu u Nišu. Čest predavač na tribinama Srpskom lekarskog društva i kongresima. . Učestvovao je gotovo na svim svetskim i evropskim kongresima gastroenterohepatologa.

Ovaj čuveni vranjski lekar ostavio je dubok trag u razvoju medicine ovog kraja.

Zvonimir Đorđević
foto: Print Screen Youtube

Dr Slavko Popović, radiolog

Popović je bio zaposlen u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici. Takodje je preminuo od posledica korona virusa.

Pukovnik i profesor dr Radomir Matunović, kardiolog

U Vojno-medicinskom centru Karaburma, koji je pretvoren u kovid bolnicu umro je, posle teške borbe protiv korona virusa, pukovnik profesor dr Radomir Matunović (58), kardiolog, višegodišnji načelnik Klinike za kardiologiju VMA i profesor na Medicinskom fakultetu VMA.

Vest o smri pogodila je, ne samo njenoge najmlije, već „armiju“ pacijenata sa obe obale Drine, koji su ga voleli, poštovali i uvažavali, podjednako kao lekara i čoveka.

Radomir Matunović
foto: VMA

Dr Nada Đurić

Reč je o vrsnom lekaru, sjajnoj ličnosti, prijatnoj i dragoj sugrađanki, koju su LozničanI prigrili kao svoju. Bila je veliki borac za zdravlje ljudi. Skoro da nema nekoga u ovom kraju ko nije znao za dr Nadu i ko nije osetio njen blažen lekarski i ljudski odnos, uz prijatan osmeh na licu, pun ljubavi I poštovanja.

Bila je višegodišnja načelnica Higijensko epidemiološke službe Medicinskog centra u ovom gradu, a potom Preventivne zdravstvene zaštite, koordinaroka zdravstvenog vaspitanja u ovom delu Srbije, koja je, pre dolaska u Vukov zavičaj, radila u DZ u rodnom Žabljaku, pa u Republici Srpskoj.

Nada Đurić
foto: Facebook printscreen

Dr Mirjana Vukadinović, transfuziolog

Medicinski fakultet u Prištini završila je 1997. godine, specijalizaciju iz transfuziologije završila je 2009. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, magistrirala je 2004. godine na Medicinskom fakultetu u Prištini. U službi za transfuziologiju ZC Kosovska Mitrovica je od 2004. godine.

Mirjana Vukadinović
foto: Printscreen Youtube

Dr Bojan Pecić, pedijatar

Dr Bojan Pecić, dugogodišnji načelnik Pedijatrijske službe Doma zdravlja u Trsteniku i jedan od najuvaženijih lekara u ovom gradu.

Građani su sa tugom dočekali ovu vest.

Bojan Pecić
foto: Printscreen Youtube

Dr Bora Evtov, pulmolog

Kragujevački pulmolog dr Evtov je prethodnih meseci učestvovao u natčovečanskoj borbi lekara u Kragujevcu protiv opakog virusa, ali je i sam postao žrtva.

Bora Evtov
foto: KC Kragujevac

Dr Robert Vajs

Robert Vajs je rođen 1956. godine u Bačkoj Palanci. Završio je Gimnaziju u Bačkoj Palanci, a 1981. godine i Medicinski fakultet u Novom Sadu. Nakon završenog fakulteta radio je u ambulantama u Paragama i Obrovcu, a nakon toga u ambulanti u Iloku odakle specijalizira iz oblasti radiologije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Ratne 1991. godine dolazi da radi u Hitnu pomoć u Bačku Palanku, gde se 1992. odlučio da otvori privatnu praksu gde je radio poslednih godina.

Za njega kažu da je bio ugledni građanin i vrsni stručnjak.

Robert Vajs
foto: Lekarska komora Srbije

Dr Vojo Zec

Zec je posle teške borbe sa koronom preminuo na KBC Bežanijska kosa, a njegov Dom zdravlja saopštio je tužnu vest. Kovid 19 odneo je, nažalost, još jednu žrtvu sa prve linije fronta, među lekarima - doktora Voju Zeca (59) iz Doma zdravlja "Dr Jovan Jovanović - Zmaj" u Staroj Pazovi.

Dr Vojo Zec
foto: Facebook

Dr Slobadan Blagojević

Mladi lekar iz Čačka (41) juče je izgubio bitku sa virusom korona.

Specijalista urgentne medicine, dr Blagojević bio je u prvim redovima borbe protiv Kovid 19, upravljao je privremenom kovid bolnicom Plava hala u Atenici u Čačku.

Nadljuskim naporima borio se za svakog pacijenta sve dok ni sam nije oboleo.

1
foto: printscreen

Slava im!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.