DESETINE KRVAVIH RUKU OSTAVILO JE DECU BEZ MAJKI! 2020. udarila je šamar Srbiji, ovo smo mogli da sprečimo, a NISMO
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen

poražavajuće

DESETINE KRVAVIH RUKU OSTAVILO JE DECU BEZ MAJKI! 2020. udarila je šamar Srbiji, ovo smo mogli da sprečimo, a NISMO

Statistika kaže da je najmanje 22 žene od početka 2020. godine ubio partner ili drugi član porodice

Objavljeno:

Iza nas je jedan prilično tmuran period u kome smo gotovo svakog dana brojali preminule od koronavirusa koji je zahvatio našu zemlju početkom godine. Iako je virus preuzeo primat u medijima, ali i u životima građana, ne treba zaboraviti da dok smo mi sedeli u karantinu ili iskoristili trenutak slobode u julu, pa skoknuli do mora, desetine žena preživljavalo je pakao na zemlji iza zatvorenih vrata svog doma, a kroz isto su prolazile i pre pandemije.

Ono što je još crnje u celoj priči jeste da se upravo za vreme epidemije broj nasilnika povećao.

Naime, poslednji dostupni podaci Ujedinjenih nacija pokazuju da je kovid-19 iznedrio nasilnike, pa je za vreme pandemije zabeležen porast broja poziva na linijama za pomoć protiv nasilju u porodici u mnogim zemljama.

Takođe, od početka godine u Srbiji malo ko je pomenio ove brojke – više od 22 žene, ubijene su mučki, a više od tridesetoro dece ostalo je bez majke.

Ubistvo, Barič
foto: Facebook

Zbog te brojke niko nije zasedao, držao sednice niti su uvedene neke nove mere kojim bi se sprečilo poražavajuće nasilje nad ženama koje u Srbiji ne jenjava.

Statistika kaže da je najmanje 22 žene od početka 2020. godine ubio partner ili drugi član porodice, a u još pet slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu.

„Sedam žena ubijeno je nožem, pet sekirom, tri pištoljem, tri su prebijene do smrti, jedna je ubijena automatskom puškom, jedna aktiviranjem bombe, dok su dve žene ubijene na druge načine", navodi se u saopštenju nevladine ogranizacije Autonomni ženski centar, objavljenom na Međunarodni dan borbe protiv femicida.

Više od 30 dece je ostalo bez majke - među njima 11 maloletnih, navodi se u saopštenju.

Osim toga treba napomenuti da kada dođe do tragičnog ishoda nasilja u porodici, isplivaju porodične tajne, višegodišnja tortura, pretnje i šamari, a da za to niko od okoline nije znao, jer se žrtve iz straha za sebe i decu ne usuđuju da potraže pomoć.

Dok sa druge strane i kada budu prijavljeni i odleže kaznu, predatori koji muče žene po izlasku iz zatvora, nastavljaju sa mučenjem koje na kraju eskalira u zločin.

Ostaje nam nada da će se u idućoj godini usaglasiti institucije, zakon i praksa i da će ova brojka biti znatno manja, a do tada pogledajte na koji način je desetine žena izgubilo život u rođenoj kući.

CRNI DECEMBAR

Kraj godine nije mogao da bude teži. Nakon poražavajuće statistike od početka godine, taman kada smo mislili da je svemu kraj i da je vreme da se stavi tačka na tragedije, Srbiju potresaju zločini nad ženama. Tako je nedavno na Čukarici je pronađeno Sandrino telo u prizemlju zgrade u ulici Dušana Vlajića u Žarkovu, ubrzo je uhapšen čovek za koga se tvrdilo da je snabdevao drogom, on je i ubio. Srbija je izuzetno bila potrešena vešću da je u Aleksincu troje dece ostalo bez roditelja. U centru grada Saša je rešio da ubije bivšu suprugu Milenu P., a zatim je sebi oduzeo život.

Hapšenje ubice sa Čukarice
Hapšenje ubice sa Čukaricefoto: FOTO: KURIR/J.I.

Crni niz u decembru počeo je pucnjem na Voždovcu. Dragoljub N. (62) iz tastovog pištolja pucao supruzi V.N (57) u grudi, a zatim je presudio sebi hicem u glavu u stanu na Voždovcu 11. decembra. Hitna pomoć mogla je samo da konstatuje smrt suptužnika. Istog dana kada je odjeknula smrt na Voždovcu, Dragan L. (84) iz Aranđelovca uhapšen je zbog sumnje da je usmrtio svoju suprugu Georginu L. (80) u njihovoj kući u naselju Vrbica.

Zatim je stigla vest iz Novog Sada, na Petrovaradinu, u Ulici Nova 1-a, u dvorištu kuće, Dušan J. (83) je iz pištolja ispalio metak i na licu mesta usmrtio suprugu Dušanku (85).

Nesvakidašnji slučaj desio se kod Petrovac na Mlavi kada je Dejan M. pokušao da ubije ženu i njenu ćerku. Kriveći bivšu partnerku da mu je prenela koronu pucao u nju i tom prilikom je ranuo u šaku, kao i njenu ćerku koja se našla na mestu incidenta.

Ubijena Milena P.
Ubijena Milena P.foto: Društvene mreže

HRONOLOGIJA UBIJENIH ŽENA U SRBIJI OD POČETKA GODINE

*Prvo ubistvo ove godine dogodilo se 13. januara. Violetu Mladenović (51) ubio je bivši muž Branko Manić (50) u dvorištu njene roditeljske kuće u Karavukovu kod Odžaka. Manić se tereti da je sa sedam hitaca iz pištolja usmrtio bivšu suprugu

* Žandarm Pavle R. (31) i vaspitačica Marina P. (28) nastradali su u eksploziji bombe u automobilu na putu između Batajnice i Nove Pazove 22. januara ove godine. Sumnja se da je žandarm aktivirao bombu i razneo sebe i svoju ljubavnicu. Pavle R. iza sebe je ostavio ženu i dvoje maloletne dece.

Marina Petković
Marina Petkovićfoto: Facebook

.*Mihajlo Ilić (86) iz Miloševa kod Jagodine uhapšenje 4. februara kada je u kući usmrtio svoju nevenčanu suprugu Dobrilu Marković (74) iz Donjeg Račnika. Dobrilu je udario sekirom tri puta u glavu, a onda ju je nožem ubo u stomak

* Krajem marta Dragan Ališanović (52) iz Niša sekirom je iskasapio nevenčanu suprugu Draganu Ališanović (52), samo nekoliko meseci nakon što je izašao sa robije i to zbog ubistva prve žene

* Jordan Aksentijević (63) krajem maja iskasapio je suprugu Dragicu (56), koju je godinama zlostavljao, a potom izvršio samoubistvo u porodičnoj kući u naselju Kozujevo

* Miloša Ilića (21) pobio je članove svoje porodice u iznajmljenom stanu u centru Leskovca 10. maja ove godine. Masakr se dogodio kada je Miloš navodno sekirom usmrtio oca Predraga Ilića (45), maćehu Danijelu Radojković (43), sestru Anu (19), koja je bila u poodmakloj trudnoći i polusestru Saru (13). Stravičan zločin preživeo je samo Milošev maloletni brat A. I., koji je, u vreme tragedije, bio smešten u ustanovi socijalnog staranja zbog navodnih psihičkih problema.

Miloš Ilić presudio celoj porodici
Miloš Ilić presudio celoj porodicifoto: Kurir

* Krajem jula novosadska policija uhapsila je D. T. (39) iz Šapca, koji je udarcima po glavi i telu, usmrtio sedamdesetogodišnju meštanku Srbobrana, u njenoj kući.

*Kaja T. izgubila je život u 61. godini kada je nožem izbo Anđelko F. (65). Kaja je inače sestra Anđelkove bivše žene za koju se sumnja da je bila u tajnoj vezi sa Anđelkom koji je nakon svirepog zločina izvršio samoubistvo.

* U beogradskom naselju Borča 19. septembra oko 15 sati došlo je do porodične tragedije u kojoj je D.S. ubio svoju majku S.S., a potom i presudio sebi.

* Nakon osam dana od zločina u Borči pronađeno je beživotno telo Jasmine P. (46) u kući kod Obrenovca, gde je živela. Nju je, po sopstvenom priznanju, sa više uboda nožem, usmrtio njen partner Radovan Raša Ranisavljević (58), iz Koceljeve.

* Milan Ž. (41) iz Velikog Gradišta 6. oktobra hicima iz pištolja ubio je Mariju S. (31) s kojom je navodno bio u emotivnoj vezi, a zatim i sebe u Pančevu.

*Kragujevčanku Ljubinku P. (61) na smrt je pretukao nevenčani suprug, Dobrivoje D. (61) 30. novembra. Njeno telo pronađeno je sa teškim telesnim povredama u kući njenog nevenčanog supruga gde su živeli zajedno.

"Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 35 00 36."

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.