OTKRIVENO JE GDE SE SKRIVAO SRPSKI BEGUNAC U ŠPANIJI: Provaljen mu štek koji nije bio SAMO NJEGOVO SKLONIŠTE
Foto: Printscreen

NAHVATALI SU GA

OTKRIVENO JE GDE SE SKRIVAO SRPSKI BEGUNAC U ŠPANIJI: Provaljen mu štek koji nije bio SAMO NJEGOVO SKLONIŠTE

Policijska istraga započeta je 2015. godine, kada je srpska policija izvršila pretres njegove kuće u Vršcu

Objavljeno:

Španska Nacionalna policija locirala je u mestu Hihona u provinciji Alikante opasnog srpskog begunca čije se ime nalazilo na međunarodnoj poternici. Begunac, koji je iz Srbije pobegao nakon što je u njegovom domu u Vršcu pronađen arsenal oružja, skrivao se u izolovanoj vili i on nije prvi begunac koji je utočište pronašao baš u ovoj oblasti.

Policijska istraga započeta je 2015. godine, kada je srpska policija izvršila pretres njegove kuće u Vršcu. Tamo su pronašli devet pušaka, pet pištolja, ručnu bombu, minu i municiju različitih kalibara. Prema izvorima španskog "El Paisa", oružje koje je pronašla ovdašnja policija povezuje se sa najtežim zločinima.

Prošlog oktobra srpski agenti su preko evropske mreže za aktivnu potragu za beguncima Enfast izvestili da postoji pretpostavka da se vlasnik arsenala oružja nalazi u Španiji, gde se skriva iza falsifikovanih hrvatskih dokumenata.

Potraga je krenula od Mučamela, male opštine udaljene 12 kilometara od Alikantea (Valensija), lokacije za koju su srpski istražitelji mislili da njegovo novo utočište. Kako ova informacija nije u potpunosti potvrđena, podnet je zahtev da se istraga proširi i na druge gradove. Obe opštine, objašnjava ugledni španski list, imaju stambene komplekse raštrkane u ruralnim i planinskim oblastima. Daleko su od turističkih destinacija i atrakcija koje su u centru interesovanja stranim posetiocima, pa su savršeno mesto za skrivanje.

Obruč pretrage širio se iz dana u dan, sve dok istražiteljima za oko nije zapala jedna usamljena vila na periferiji Hihone (Jijona/Xixona). U njoj su locirali begunca koji je do tog trenutka vodio život na visokoj nozi, ali istovremeno sakriven od radoznalih pogleda. Kako ga je policija opisala, iz vile bi izlazio samo kada je to neizbežno, a u kući je sebi obezbedio takve uslove da mu izlasci često bili potrebni često.

Ovo je, objašnjava izvor španskog lista, uobičajena strategija za privođenje međunarodnih begunaca.

- Sklanjaju se u druge zemlje sa uverenjem da ih niko neće pronaći ili uhapsiti - naveo je izvor i dodao da je pokrajina Alikante sa velikim brojem doseljenika iz drugih zemalja, postala jedno od čestih odredišta begunaca.

Španska policija

Paralelno sa hapšenjem srpskog begunca, Nacionalna policija Španije prijavila je da su ove nedelje uhapšene još tri osobe upravo na ovom potezu.

Lisice su najpre stavljene jednom Špancu, kog su holandske vlasti potraživale zbog krivičnog dela pranje novca. Uhapšen je tokom šetnje prestonicom, nakon što je počeo sumnjivo da se ponaša kada je ugledao policajce.

Druga dvojica su uhapšena prilikom različitih kontrola hotela i hostela - nemački državljanin zbog trgovine drogom i Holanđanin osuđen za zločine u svojoj zemlji.

O sudbinama svih pritvorenika nadalje će odlučivati Nacionalni sud koji će obrađivati molbe za izručenje.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.