ŽENA GLUMILA AUTOSTOPERKU, IMALI SU DETALJNO RAZRAĐEN PLAN: Evo kako je SRPSKA BANDA UHAPŠENA U ŠPANIJI!
Hapšenje/ilustracija, Foto: Youtube/Printscreen

SVE SU ISPLANIRALI

ŽENA GLUMILA AUTOSTOPERKU, IMALI SU DETALJNO RAZRAĐEN PLAN: Evo kako je SRPSKA BANDA UHAPŠENA U ŠPANIJI!

Svi uhapšeni imaju gomilu prijava u policijskim evidencijama

Objavljeno:

Osam državljana Srbije i jedna žena iz naše zemlje, starosti između 35 i 45 godina, uhapšeni su u subotu u Kataloniji jer se sumnja da su deo bande koja je pljačkala po putevima. U Španiji ih nazivaju “banda drumskih razbojnika”.

Kako pišu španski mediji, oni su uložili više od 8.000 evra u vozila za iznajmljivanje kojima su počinili krađe i brza bekstva, a povezani su sa više od 30 ovakvih slučajevau poslednjih devet meseci, koliko traje istraga. Hapšenje se dogodilo u okviru četiri pretresa u Barseloni i Santmenatu u operaciji, koja je uključila agente mobilne brigade, jedinice za mobilnost i bezbednost građana i Grupu za istraživanje dokumentacije.

Svi uhapšeni imaju gomilu prijava u policijskim evidencijama, a 2012. godine neki od njih prvi put su hapšeni zbog različitih krivičnih dela. Oni se terete sa ukupno 25 krađa i još nekoliko krivičnih dela u koja se ubrajaju: razbojništvo, falsifikovanje dokumenata, prevara i članstvo u kriminalnoj grupi.

Navodno su razbojnici koristili metodu tako što su postavljali prepreke na putu, a zatim pratili taj automobil do mesta dok se on ne zaustavi. Kada je vozaču bila potrebna pomoć, iskakali su grupe od po troje pljačkaša i pritekli im u pomoć. Kada bi se “meta” skoncentrisala na saniranje kvara na vozilu, oni su iz automobila uzimali sve što pronađu od dragocenosti, zatim bi ušli neprimetno u svoj automobil gde su ih čekali saučesnici i odlazili u nepoznatom smeru.

Kako izgleda plan za pljačku?

Kako se može videti na snimku koji su zabeležile nadzorne kamere u Španiji, banda svaki put funcioniše na gotovo identičan način.

Naime, kada se njihova žrtva zaustavi svojim automobilom, oni staju vozilom ispred nje i nude pomoć, dok su prethodno postavili zamku kako bi oštetili točkove na njihovom prevoznom sredstvu.

Zatim jedan od njih “prilazi u pomoć”, istovremeno odvlačeći pažnju nemoćnom vozaču kome se nezgoda dogodila. Kada prvi deo plana uspe, druga osoba iz bande, izlazi iz svog automobila i prilazi do vozačevih ili suvozačevih vrata vozila žrtve i uzima svoj “plen”. Oni kradu sve što im se nađe pod ruku, često su to i cele torbe koje se nalaze u vozilu, a zatim neprimetno odlaze do svog automobila da sačekaju trećeg člana koji “pomaže” žrtvi.

On se vraća u automobil i oni odlaze u nepoznatom pravcu. Žrtva primećuje da je opljačkana tek kada sedne u svoj automobil i primeti da nema predmeta i ličnih stvari u vozilu.

Drugi način, kako banda pljačka, jeste taj da žena, tačnije Srpskinja iz bande, zaustavlja automobile na putu i navodno traži pomoć. Izgovori su bili ti da imaju problem sa automobilom. Kada drugi vozači “nasednu” na njen plan, zastavljaju se i pristaju da joj pruže pomoć. Tada u akciju stupaju ostali članovi bande i pljačkaju automobil onoga ko je stao da im pomogne. Neki članovi bili su zaduženi da odvraćaju pažnju žrtvama, dok su drugi krali. Pored svega ovoga banda se nije libila ni da isto tako pljačka po pumpama ili prodavnicama na putu.

U pljačke išli iznajmljenim vozilima

Kako ih policija ne bi primećivala, oni su u pljačke kretali iznajmljenim automobilima, a imali su i lažna dokumenta zbog policijske identifikacije. Nakon hapšenja, kod njih je pronađeno više od 40.000 evra u kešu, nakit, ženske tašne, mobilni telefoni, satovi u vrednosti od najmanje 38.000 evra.

– Radili su u grupama od po troje, ali obično su bili koordinisani i vodili su ih dvojica vođa, koji su bili glavni elementi ove kriminalne bande. Odabirali su uglavnom žrtve stranog porekla, ali su zbog trenutne situacija sa korona virusom koja je uticala na smenjanje broja vozila na putevima, proširili svoje mete i na žrtve španskog i katalonskog porekla – navode španski mediji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.