LAŽNA POLICIJSKA ZNAČKA PRONAĐENA KOD PUCAČA NA VOŽDOVCU OTVORILA PANDORINU KUTIJU! Evo šta krimosi rade sa njima
Značka pronađena u stanu Miloša A., Foto: Printscreen

jezivo

LAŽNA POLICIJSKA ZNAČKA PRONAĐENA KOD PUCAČA NA VOŽDOVCU OTVORILA PANDORINU KUTIJU! Evo šta krimosi rade sa njima

Policijske značke su oduvek bile na ceni kod kriminalaca

Objavljeno:

Prilikomhapšenja Miloša A. (28) u utorak uveče nekoliko sati pošto je pucao u vazduh posle tuče u Kumodraškoj ulici policija je, osim pištolja, pronašla i pravi razbojnički alat - pancirne prsluke, stop palicu koju koriste saobraćajci, ali i značku Sindikata policije i policijskih starešina.

Ova značka je skoro identična službenoj legitimaciji pripadnika MUP Srbije i u rukama ljudi, kao što je Miloš A., ona je pravo oružje. I drugi sindikati policije imaju značke, ali se one s razlogom dosta razlikuju od originala.

- Mogućnosti zloupotrebe su neograničene, od toga da ljudi pokažu takvu legitimaciju saobraćajcu da ne bi platili kaznu do ozbiljnih krivičnih dela, kao što su razbojništva - kaže bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović.

On dodaje da je šteta mnogo veća nego što to na prvi pogled izgleda.

- Zamislite da neki kriminalac zaustavi nekog, pokaže mu tu lažnu značku i uzme mu 50 evra za neki saobraćajni prekršaj ili mu zapleni drogu, pa ga pusti za neku sumu, a sve to uz pokazivanje takve "značke"? Onda građani pričaju da su im policajci uzeli pare, a to šteti ugledu policije, a samim tim, i ugledu države Srbije. Da se legitimacija sindikata nađe u rukama osuđivane osobe velika je greška predsednika sindikata, koji mora da vodi strožu kontrolu kome je izdaje. U većini zemalja je praksa da takve legitimacije mogu da imaju samo aktivni policajci, čak je i oni vraćaju kada odlaze u penziju iako ostaju članovi sindikata - kaže Marko Nicović.

Prema njegovim rečima, policijske značke su oduvek bile na ceni kod kriminalaca.

- Često smo kod kriminalaca koje smo hapsili pronalazili falsifikovane policijske legitimacije. To je kod njih vrlo cenjena roba, ali to su tada bili falsifikati, isto kao novac ili bilo koji dokument. Mnogi građani koji nisu upućeni ne razlikuju sindikalne legitimacije od policijskih i to treba zakonom regulisati - zaključuje Marko Nicović.

Cena lažnjaka 250 evra

U aprilu ove godine uhapšeni su policajac M. B. (35) i R. M. (37), koji su pravili i preprodavali falsifikovane policijske značke za 250-500 evra. Njih dvojica su uhapšena prilikom prodaje falševa u Novom Sadu.

Inače "sindikalac" Miloš A. ranije je uhapšen zbog serije od 11 pljački sa još dva maloletna saučesnika. Osim toga, odgovarao je i za teške krađe, ali i za ilegalno posedovanje oružja i izazivanje opšte opasnosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Republika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.