Arkanov ubica sunča se u Africi: Vlasti Južnoafričke republike ne daju ga Srbiji (FOTO)

NE MOGU MU NIŠTA

Arkanov ubica sunča se u Africi: Vlasti Južnoafričke republike ne daju ga Srbiji (FOTO)

Južnoafrička Republika ne želi da izruči Dobrosava Gavrića već skoro četiri godine
Objavljeno:

Gotovo četiri godine vlasti Južnoafričke Republike ignorišu zahtev za izručenjem Dobrosava Gavrića (39), ubice Željka Ražnatovića Arkana, piše Blic. - Južnoafrička Republika je meka za naše kriminalce decenijama. Gavrić nije prvi, a nažalost sumnjamo da će biti i poslednji, koji je utočište našao na krajnjem jugu Crnog kontinenta. U JAR je više od 20 godina i Goran Bojović, naručilac ubistava u Čačku, a ni on se, kao i Gavrić, uopšte ne krije - kaže sagovornik „Blica“ blizak bezbednosnim službama. Gavrić je bio svedok ubistva jednog od najmoćnijih Južnoafrikanaca Sirila Bike, koji je važio za šefa tamošnjeg podzemlja. Kumovao je sa mnogim ministrima i čelnim ljudima vojske i policije. Njegovi poslovi, legalni i ilegalni vredeli su na stotine milione dolara. Bika je ubijen 21. marta 2011. a u automobilu je bio sa Gavrićem, koji je tada ranjen u rame. Tek tada je i otkriveno da je Arkanov ubica u JAR i da tamo ima dobru poziciju.

- Ako si belac, odrađuješ mutne poslove za državu i moćne ljude ili imaš para, ne treba da brineš da će te JAR izručiti! U zemlji Rta dobre nade ne mogu da se kriju obični begunci - kaže sagovornik za Blic. U prilog tome navodi da iako je Srbija slala zahtev za izručenje, kao i dodatnu dokumentaciju, koju su iz JAR tražili zbog usklađivanja našeg i anglosaksonskog prava, od Gavrićevog izručenja nema ništa. - Činjenica da je bio u društvu Sirila Bike u momentu njegovog ubistva, govori ne samo da im je potreban kao svedok zločina već i da ima dobru poziciju - konstatuje on. Gavrić je inače posle ranjavanja uhapšen jer je kod njega nađena manja količina droge. Bio je u zatvoru, ali mu je omogućeno da kaznu do kraja izdrži u kućnom pritvoru u Kejptaunu. Navodno je da bi izbegao izručenje, tražio i azil, ali nije poznato da li su mu vlasti JAR dale političko utočište. Drugi begunac kome je JAR, takođe Kejptaun, utočište je Čačanin Goran Bojović, za kojim je Srbija raspisala poternicu, jer je naručio ubistva petorice sugrađana, nekadašnjih prijatelja, sa kojima se sukobio zbog reketa.
- Bojović je iz Srbije otišao sa mnogo novca koje je „zaradio“ od iznuda i drugih mutnih poslova. Pre nego što je napustio Srbiju uhapšen je, ali je sudu iskeširao kauciju od 30.000 maraka i nesmetano otputovao - navodi on. Iz Kejptauna je naručio ubistva i angažovao Darka Nikolića i Dejana Životića i za to im platio 50.000 tadašnjih maraka. - Koliko je u JAR stekao dobru poziciju svedoči i to da je posle raspisivanja naše poternice, u pucnjavi sa Nikolićem, ranjen. Obojica su bila u bolnici, ali su vlasti JAR nama izručile ubicu Nikolića, dok je Bojović navodno pobegao sa odeljenja intenzivne nege - napominje sagovornik Blica. (Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.