ŠEF KLANA "AMERIKA" UŽIVA NA HACIJENDI! Zna se šta sad čeka srpskog narko-dilera, ZOVU GA ČOVEK SA 1.000 LICA
Zoran Jakšić, Foto: Printscreen

OTKRIVAMO

ŠEF KLANA "AMERIKA" UŽIVA NA HACIJENDI! Zna se šta sad čeka srpskog narko-dilera, ZOVU GA ČOVEK SA 1.000 LICA

Ko je Zoran Jakšić, možda je najbolje opisao jedan od peruanskih policajaca koji je učestvovao u njegovom hapšenju.

Objavljeno:

"Čovek sa hiljadu lica" i jedan od najvećih narko-trafikanata u Južnoj Americi, jedan od vođa klana "Amerika" Zoran Jakšić uskoro bi mogao da izađe na slobodu iako je u Peruu osuđen na 25 godina robije zbog šverca više od 800 kilograma kokaina. Za sada mu je presuda ukinuta i kazna zatvora mu je zamenjena kućnim pritvorom i on se trenutno nalazi na jednoj hacijendi.

- Ustanovljeno je da je njemu sudio sudija Rikardo Manrike, isti onaj koji mu je bio i istražni sudija, a to, prema peruanskom zakonu, nije dozvoljeno. Napravljena je ozbiljna proceduralna greška i Jakšić bi trebalo da se nađe na slobodi. Čudno je to što je tužilaštvo upozorilo nadležne na taj propust, ali oni nisu reagovali, uz obrazloženje da je postavljanje Manrikea za sudećeg sudiju samo privremeno rešenje - navode izvori peruanskih medija.

Ko je Zoran Jakšić, možda je najbolje opisao jedan od peruanskih policajaca koji je učestvovao u njegovom hapšenju.

- Mi takvog igrača nismo imali u Peruu. On je, fudbalski rečeno, liga šampiona - rekao je taj policajac. U hapšenju Jakšića učestvovale su mnoge policije i službe sveta, pa i američka DEA.

U trenutku hapšenja kod Zorana Jakšića su pronađena lična dokumenta na ime Lens Korona. Tek kasnije su ustanovili o kome se radi. On, inače, ima odlične kontakte ne samo u Peruu već i u Brazilu, Urugvaju, pa čak i u Sjedinjenim Američkim Državama, u kojima je vrh klan "Amerika", koji je zapravo po toj zemlji dobio ime.

Srbin iz klana "Amerika" je bio na čelu kriminalne organizacije koja je slala kokain u zemlje zapadne Evrope. Imao je čak 43 lažna identiteta i 10 falsifikovanih dokumenata, koje je policija pronašla posle hapšenja. On je tako dobro zavarao trag da ni vlasti nisu znale ko je zapravo u pitanju, pa su ga zvali po jednom drugom nadimku El grande zbog impozantne visine od dva metra. Zanimljivo je da je policija za njega koristila i drugo šifrovano ime El pekinjo, što znači mali-maleni.

Ipak, iako u zatvoru, Jakšić je bio toliko moćan u Peruu da je jedna novinarka koja ga je posetila u zatvoru ostala zatečena uslovima u kojima se Srbin "patio".

Šta je klan "Amerika"

Ova kriminalna grupa je jedna od najdugovečnijih na Balkanu, ali i najopasnijih, a osnovani su pre tri decenije. Imaju jake veze i uporišta u Beogradu, Italiji, Južnoj Americi, ali i SAD, državi po kojoj su dobili ime. U Njujorku im se nalazi i prvi čovek Mileta Majk Miljanić, koji je osuđen u Italiji zbog šverca kokaina. Vođa im je bio Vojislav Raičević Voja Amerikanac, koji je nestao 1997. godine i nikada nije pronađen. Odmazda moćnog klana bila je nemilosrdna i priča se da su brojni ljudi gubili glavu zbog sumnje da su učestvovali u otmici i ubistvu Voje Amerikanca. Kao njihov član pominjao se i Željko Maksimović Maka, čovek koji je bio osumnjičen za ubistvo policijskog generala i tadašnjeg načelnika policije Boška Buhe.

- Bio je sam u ćeliji, uglavnom su bile crne pločice sa belim jastučićima i tigrastim dizajnom. Imao je dva mobilna telefona, televizor, knjige, a čitao je rimskog filozofa Seneku. Ćelija mu je ličila na diskoteku, a ne na zatvor - rekla je novinarka Pavla Holcova.

Očigledno je Jakšić nastavio da pravi kombinacije iz zatvora jer policija sumnja da je odgovoran za nestanak drugog zatvorenika Peruanca koji je moćnog Srbina prevario prilikom neke kombinacije s kokainom. Sudbina bivšeg Jakšićevog poslovnog partnera do danas nije poznata, da li je pobegao iz zatvora zbog straha od napada ili je, što je verovatnije, ubijen u zatvoru i njegovo telo na neki način uklonjeno.

Prvi put hapšen u Peruu 1998.

Zoran Jakšić je glavni operativac klana "Amerika" u Južnoj Americi, a prvi put je hapšen još davne 1998. godine. Ipak, tim hapšenjem su mu vlasti samo učinile uslugu jer je on bio vredan i u zatvoru se povezao sa svim bitnijim igračima narko-mafije u Peruu da bi posle volšebnog puštanja iz zatvora preuzeo tržište kokaina u Peruu. Inače, sudija koji je pustio Jakšića na slobodu je kasnije smenjen.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Republika.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.