DEČAK NIKAD NIJE REKAO ŠTA MU JE BRAT RADIO, SVEDOCI NISU ĆUTALI! Posle gnusnog čina Somborac je danas na slobodi
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

STRAHOTNO

DEČAK NIKAD NIJE REKAO ŠTA MU JE BRAT RADIO, SVEDOCI NISU ĆUTALI! Posle gnusnog čina Somborac je danas na slobodi

On je od početka postupka negirao u potpunosti izvršenje dela kojim se tereti. Nije nikada osuđivan i bio je zaposlen pre odlaska u zatvor

Objavljeno:

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je pravonažne presude L. E. (28) iz okoline Sombora, okrivljenom za produženo, (u više navrata počinjeno) krivično delo obljube s detetom, tako da predmet vraćen na ponovno suđenje, a on je prekjuče prekinuo izdržavanje četvorogodišnje kazne. Godinu dana pre njenog isteka, izašao je na slobodu iz KPZ u Sremskoj Mitrovici.

Okrivljeni je po navodima opštužnice, 2017. godine u više navrata, seksualno zlostavljao mlađeg brata, kad je ovaj imao manje od 14 godina. Delo je, navodno, počinjeno u maloj kući u kojoj, donedavno osuđeni, stanuje sa svojom majkom, koja ima petoro dece, piše Dnevnik.

On je od početka postupka negirao u potpunosti izvršenje dela kojim se tereti. Nije nikada osuđivan i bio je zaposlen pre odlaska u zatvor. Njegov branilac, novosadski advokat Branko Munižaba, tražio je na glavnom pretresu da se dete, koje ima status oštećenog, sasluša pod posebnim odgovarajućim uslovima, jer u istražnom delu postupka pred tužiocem nije, ali je sudsko veće to odbilo.

foto: Nebojša Mandić

Vrhovni kasacioni sud usvojio je kao osnovan zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog i ukinuo pravosnažne presude Višeg suda u Somboru iz novembra prošle godine i Apelacionog suda u Novom Sadu od februara ove. On je bio oglašen krivim za pomenuto delo i osuđen na kaznu zatvora od četiri godine u koju je uračunato vreme provedeno u pritvoru i vreme trajanja mere zabrane napuštanja stana.

U obrazloženju ove odluke navodi se da iz spisa predmeta proizilazi da se pobijene pravosnažne odluke, pored ostalih dokaza, zasnivaju i na iskazima svedoka o seksualnom zlostavljau maloletnog oštećenog, koji nisu imali neposredna saznanja o kritičnom događaju. Oni su pred javnim tužiocem i sudom svedočili o onome što im je dete saopštilo, a što prvostepeni i drugostepeni sudovi navode u obrazloženju svojih presuda. Dete u toku postupka nikada nije ispitano.

U prvostepenoj presudi dati su razlozi zbog čega je odbijen predlog odbrane da se ono sasluša s obrazloženjem da je tim veštaka za sudsku psihijatriju ocenio da bi za oštećenog u krivičnom postupku kao svedoka, saslušanje bilo traumatično, čak i uz ograničenja propisana zakonom. Ocenjeno je da dete nije sposobno da shvati značaj prava da je oslobođen od dužnosti svedočenja.

Kako se zaključci u pobijenim pravosnažnim presudama o činjenicama, zasnivaju na iskazima pojedinih svedoka koji sadrže interpretaciju kazivanja oštećenog, izneta u razgovoru s ovim licima, bez ovih iskaza ne bi bila donesene ista presuda predmet se vraća na ponovno suđenje Višem sudu u Somboru, navodi se u obrazloženju Vrhovnog kasacionog suda.

Advokat Branko Munižaba juče je naglasio za Dnevnik da je po zakonu i Ustavu Republike Srbije pravo odbrane okrivljenog da u toku postupka ispituje svedoka optužbe, što mu, kako napominje, nije omogućeno tokom celog postupka.

Ova odluka Vrhovnog kasacionog suda je značajna, zato što se pitanje dokazivanja i zakonitosti pribavljanja dokaza može dovesti u sumnju, ako su oni pribavljeni i na njima zasnovana presuda kao u ovom slučaju, a suprotno odredbama Zakona o krivičnom postupku. Na ponovljenom suđenju će se postupiti po obavezujućem nalogu Vrhovnog kasacionog suda i omogućiti ispitivanje, još uvek maloletnog svedoka optužbe, a pod posebnim uslovima, naveo je Munižaba.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.