PALI SRBI ČLANOVI AUTOMAFIJE: Sprovedena akcija "Mobile 3", naši pohapšeni, zaplenjeno 352 ukradena vozila
Zaplenjeno i preko hiljadu delova z automobile, Foto: Europol

akcija europola

PALI SRBI ČLANOVI AUTOMAFIJE: Sprovedena akcija "Mobile 3", naši pohapšeni, zaplenjeno 352 ukradena vozila

Prema nezvaničnim informacijama, državljani Srbije sumnjiče se da su povezani sa krađama automobila, a navodno i sa krijumčarenjem migranata ukradenim vozilima

Objavljeno: 09.11.2020. 14:28h

Državljani Srbije uhapšeni su krajem oktobra u međunarodnoj akciji policija "Mobile 3" protiv automafije. U istrazi "Europola" koja je obuhvatila čak 22 zemlje Evrope otkrivena su 44 pripadnika automafije i zaplenjeno je 352 ukradenih vozila na putu do konačnog odredišta. Paralelno sa tim zaplenjeno je i 1.077 ukradenih delova za kola, kao i na desetine falsifikovanih i lažnih dokumenata.

Prema nezvaničnim informacijama, državljani Srbije sumnjiče se da su povezani sa krađama automobila, a navodno i sa krijumčarenjem migranata ukradenim vozilima.

- Tokom ove dvosedmične akcije, održane od 12. do 23. oktobra 2020. godine, sprovedene u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv krivičnih pretnji (EMRAST), sprovedeno je oko 44.548 provera različitih baza podataka. Vođena Evropskom agencijom za graničnu i obalnu stražu FRONTEKS, ova se operacija fokusirala i skoncentrisala na provere graničnih prilaza i kopnene aktivnosti u 17 zemalja Evropske unije i pet zemalja balkanske regije - saopšteno je iz Europola.

Kako su istakli iz navedene organizacije, u bliskoj saradnji sa privatnom industrijom, uključujući automobilsku industriju, proizvođače brodova, raznih vrsta plovila, kompanije za iznajmljivanje i lizing, kao i upotrebu baza podataka Europola, službenici granične kontrole na granici Evropske unije sprečili su krijumčarenje mnogih vozila i brodova u inostranstvo.

Koliko je ova grupa bila rasprostranjena i uvezana govori i zaplena grčke policije, gde su otkriveni ilegalni migranti koji su kopnenim, odnosno morskim putem nameravali da dođu do EU služeći se balkanskom rutom.

- U jednoj akciji policija je zaplenila 15 vozila od kompanija za iznajmljivanje koje su kriminalci pokušali prokrijumčariti iz EU. Aktivnosti usmerene na provere čamaca rezultirale su i privođenjem 2.985 ilegalnih migranata na putu prema EU kopnenim i morskim putevima. Pronađeno je i uhapšeno 17 pomagača krijumčara migranata. Glavne destinacije migranata bile su Nemačka i Italija. Šverceri su migrante prevozili kopnenim putevima u prikolicama, ali i malim brodovima preko Jadranskog mora - istakli su iz Europola.

Provere vozila i čamaca, rezultirale su i zaplenom narkotika i hapšenjem dilera, kao i švercera cigareta.

Inače, slično hapšenje pripadnika automafije u Srbiji dogodilo se krajem maja ove godine u Čačku, kada je privedeno pet osoba pod sumnjom da su krali automobile koje su potom, na području Čačka sekli u delove i prodavali. Kod dvojice pripadnika ove grupe otkrivena je tada veća količina auto delova, a kod jednog i čak 1,2 kilograma amfetamina.

Koordinacioni centar

Fronteks, Agencija za evropsku obalnu i graničnu stražu, osnovala je Koordinacioni centar u svom sedištu u Varšavi, gde su predstavnicima zemalja učesnica u ovoj akciji razmenjivali operativne i obaveštajne informacije.

- Europol je daljinski podržavao unakrsnu proveru podataka prikupljenih na terenu u stvarnom vremenu u odnosu na svoje baze podataka. Zemlje i organizacije koje su bile uključene u operaciju „MOBILE 3” i povezane operacije u istom vremenskom razdoblju su Srbija, Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Estonija, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Kosovo, Latvija, Litvanija, Holandija, Severna Makedonija, Crna Gora, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Španija, FRONTEKS, Europol, INTERPOL” - saopštili su iz Europola.

Bonus video:

(Espreso.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media