BIVŠI AMERIČKI MARINAC IZBEGAO SUĐENJE! "Foka" zbog KORONE odužio proces, Andraševića nema, jer je pao u Šveckoj
Pripadnici "foka" sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžniji, Foto: Facebook

pištolj problem

BIVŠI AMERIČKI MARINAC IZBEGAO SUĐENJE! "Foka" zbog KORONE odužio proces, Andraševića nema, jer je pao u Šveckoj

Za Korbeta su mediji preneli da je zaposlen u firmi "Rejven militari", čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona.

Objavljeno:

Ponovljeno suđenje bivšem američkom marincu, pripadnik elitne jedinice "Foke", Danijelu Dejvidu Korbertu i trojici Beograđana zbog optužbi za nedozvoljeno nošenje oružja koje je trebalo danas da počne pred Višim sudom, odloženo je do daljnjeg.

Korbertov advokat Miloš Mršović obavestio je sudiju Snežanu Galić da je marinac u Americi zbog aktuelne pandemije koronavirusom i da je neizvesno kad ce se pojaviti u Srbiji.

- Čuo sam se sa Korbertom i uredno je obavešten o današnjem ročistu, ali iz razumljivih razloga , zbog korone nije uspeo da dođe - pravdao je Mrsović okrivljenog marinca.

Takođe na sudu se nije pojavio ni Nikola Andrašević jer je lišen slobode u Švedskoj.

- Nezvanično sam saznala da je Nikolin zet pao zbog droge i mislim da je i Andrašević sa njim uhapšen zbog iste stvari. Njegovi roditelji su mi rekli da je u zatvoru u Malmeu i da će ležati dve godine- rekla je advokat Miljana Perendija.

Sud je naložio da advokat Andraševića u roku od 30 dana dostavi zvanični dokument o njegovom hapšenju, odnosno o razlozima njegove nemogućnosti da pristupi na sud.

"Foke" ubile Bin Ladena

Za Korbeta su mediji preneli da je zaposlen u firmi "Rejven militari", čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona.

Bio je pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca, poznate kao "foke", a nedavno su se i američki mediji bavili ovim slučajem protiv njega.

Pripadnici "foka" sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU).

Pored ostalog, locirali su i ubili vođu Al kaide, Osamu bin Ladena, 2011. godine, u Pakistanu.

Podsetimo, Korbert je bio u pritvoru u Beogradu godinu i po dana, od hapšenja 31. januara 2018. godine do izricanja oslobađajuće presude 18. juna 2019. godine, kada je pušten na slobodu. Suđenje će osim njemu biti ponovljeno i Nenadu Pavlici, Nikoli Vučeljiću i Nikoli Andraševiću koji su ukinutom presudom bili osuđeni na kazne od šest meseci do dve godine zatvora.

Korbet se optužnicom tereti da je 24. decembra 2017. godine podstrekao Vučeljića da mu nabavi sporni pištolj, koji je potom neovlašćeno držao i nosio najpre u hotelu, a zatim u iznajmljenom stanu. Cenu od 1.500 evra sa Vučeljićem je ugovorio sms porukama, pa su se sastali ispred Korbetovog hotela u noći između 24. i 25. decembra gde mu je Vučeljić predao pištolj sa fizički uklonjenim fabričkim brojem.

Marinac poznat pod nadimkom "Prljavi"

Korbet je pre dolaska u Srbiju radio za kontroverznu američku firmu "Spear Operations Group", specijalizovanu za atentate na visokorangirane osobe u ratnim i konfliktnim zonama širom sveta.

Kako otkriva američki sajt "Buzzfeed News", Korbet je u ratom razorenom Jemenu šest meseci radio na zasad nepoznatim poslovima za "Spear Operations Group", koju finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati zarad visokorizičnih akcija ubistava islamističkih političkih lidera i politički angažovanih sveštenika.

Abraham Golan, direktor "Speara", početkom 2018. doputovao je u Srbiju sa Korbetom, koji je uhapšen već 31. januara. Golan je za američke medije odbio da komentariše zbog čega je posetio našu zemlju, kao i detalje ovog slučaja.

Američke "foke" i Američka ambasada su takođe, kako piše "Buzzfeed News", odbile da komentarišu slučaj. Štaviše, izvori "BuzzFeeda" kažu da je Korbet ambasadi uskratio ovlašćenje da otkriva bilo kakve detalje

Korbet je, kako piše "BuzzFeed", poznat po nadimku "Prljavi" i dosad se borio u Iraku i Afganistanu, navela su tri različita izvora koja su upoznata sa njegovim vojnim dosijeom. Bio je pripadnik Tima 5 američkih "foka", od 2004. do 2007. godine, a potom je naredne tri godine bio pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca.

Izvor BuzzFeed-a otkrio je da je Korbet od 2012. godine rezervista u mornaričkoj jedinici Tim 17 i da po potrebi može dobiti pristup "top secret" informacijama američke vojske

Prema optužnici, Vuceljić je zajedno sa Andraševićem neovlašćeno nabavio od Pavlice. Nakon toga, 31. januara 2018. godine Korbet je dao pištolj Vučeljiću radi popravke, a on ga je sa Andraševićem krenuo da odveze na popravku kod Pavlice u naselju Kumodraž kada su uhapšeni.

Na početku suđenja u januaru 2018. godine sva četvorica optuženih negirali su navode optužnice i izneli svoje verzije događaja od decembra 2017. i janura 2018. godine, pre nego što su uhapšeni, 31. januara 2018. godine. U detaljnoj odbrani na početku suđenja prošle godine Korbet je negirao vezu sa spornim pištoljem bez broja, navodeći da je on Vučeljića tražio da mu nabavi kamagru.

Korbet je uhapšen 31. januara 2018. u Vučeljičevom stanu, gde je pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem. Tereti se, kao i ostala trojica optuženih, za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, za koje je zaprećena kazna zatvora do 12 godina

Espreso.co.rs/


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.