UMRO JE NAJVEĆI KRVNI OSVETNIK IZ CRNE GORE! Likvidirao je ubicu SINA JEDINCA, pa ćeliju delio sa Žarkom Lauševićem
Slučajevi krvne osvete zbog smrti deteta, Foto: Printscreen

Tragično

UMRO JE NAJVEĆI KRVNI OSVETNIK IZ CRNE GORE! Likvidirao je ubicu SINA JEDINCA, pa ćeliju delio sa Žarkom Lauševićem

- Naravno da bih ubio, jer nema krvne osvete na krvnu osvetu. Ako je moj sin ubijen i ja ubijem ubicu, tu je kraj. Jedan život za drugi život. Ali nekad situacija nije čista i strah i dalje postoji - rekao je on

Objavljeno:

Nikola Kaluđerović (82), jedan od najpoznatijih crnogorskih krvnih osvetnika koji je zbog ubistva sina jedinca Željka usmrtio brata ubice i još jednog mladića, preminuo je na Cetinju u Crnoj Gori.

Nikolin sin Željko završavao je Kulturološki fakultet i imao samo 23 godine kada je ubijen avgusta 1987. ispred kafića "Čarli" na Cetinju. Mediji su pisali da su se potukli momci iz familije Šoć sa braćom Grdinić. Željko je pošao da razvađa i stradao je od metka Rada Grdinića. Podlegao je ranama tri dana kasnije u podgoričkoj bolnici.

U ispovesti za medije, Nikola Kaluđerović je govorio da zbog svega nije imao mira. Znao je da je njegov sin nevin. Iz zatvora je izašao Rajko Grdinić zvani Hladni, brat Radov, koji je takođe učestvovao u tuči. Godinu i po dana posle ubistva sina i praćenja Grdinića, 21. januara 1989, Nikola ga je ubio na Svetom Stefanu ispred lokala "Orion". Kada je pucao, puška je zaglavila, usledilo je rvanje na smrt i Nikola je uspeo da savlada Grdinića i ubije ga. U pucnjavi je ranjen i Dragan Šofranac, koji je bio u društvu sa Grdinićem. Šofranac je posle dvadeset dana dobio sepsu i umro.

Osumnjičeni Kaluđerović ubrzo je uhapšen, a zbog dvostrukog ubistva, iz bezobzirne osvete, osuđen je na 20 godina zatvora. Njegovo suđenje prvi je sudski proces koji je prenošen putem televizije širom Jugoslavije.

Odležao je devet, a od 1993. ćeliju je delio sa poznatim glumcem Žarkom Lauševićem, koji je takođe robijao zbog dvostrukog ubistva. Laušević ga je čak pomenuo i u svojoj knjizi "Godina prođe, dan nikada", u kojoj je opisivao dane u zatvoru. Kaluđerović je nakon puštanja iz zatvora za medije pričao da je morao to učiniti i da je danima tragao za ubicom.

- Kod mene se to moralo desiti. Ja sam to morao učiniti. Nije bilo oproštaja. Samo se čekao momenat, ali nije bilo lako ni ubiti. Danima sam tražio ubicu. Jurio sam ga po Beogradu, Hrvatskoj, Italiji - pričao je ranije Kaluđerović za medije.

Na pitanje da li bi počinio ubistvo da je, osim Željka, imao još sinova, rekao je da bi.

- Naravno da bih ubio, jer nema krvne osvete na krvnu osvetu. Ako je moj sin ubijen i ja ubijem ubicu, tu je kraj. Jedan život za drugi život. Ali nekad situacija nije čista i strah i dalje postoji - rekao je on.

Slučajevi krvne osvete zbog smrti deteta

Nikola Kaluđerović nije jedini koji se osvetio ubici svog deteta. Rade Đukić iz sela Meteha kod Plava ubio je u sudnici Rustema Hanasmetaja, koji je 2. septembra 1975. pokušao da siluje njegovu 18-godiđnju ćerku Branku, a kada nije uspeo, jer se devojka opirala, kukavički joj je pucao u glavu. Sa njim je devojku pokušao da siluje i Gaši K. Obojica su uhapšena posle zločina, a devojčin otac je ćutao tokom suđenja. Pred samo izricanje presude, dok je branilac tražio oslobađajuću presudu za Hanasmetaja, Đukić je ustao, izvadio pištolj koji je u sudnicu uneo sakriven ispod pojasa, i pucao dva puta u ubicu svoje ćerke. Gaši se spasao zahvaljujući brzoj reakciji policije, a prilikom hapšenja samo je rekao: "Drugačije nije mogao".

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.