POLICIJA NA TRAGU HULIGANIMA IZ GALERIJE: Uništili su radove sa izložbe, a sad će da plate za ono što su uradili
MUP radi na otkrivanju, Foto: Emilija Jovanović

INCIDENT

POLICIJA NA TRAGU HULIGANIMA IZ GALERIJE: Uništili su radove sa izložbe, a sad će da plate za ono što su uradili

Gradska opština Zemun saopštila je juče da nema nikakvih ingerencija nad Umetničkom galerijom

Objavljeno:

Policija intenzivno radi na identifikaciji osoba koje su sinoć upale na izložbu u Staroj Kapetaniji u Zemunu i tom prilikom uništili izložene radove, a o svemu je obavešteno i nadležno tužilaštvo, rečeno je Tanjugu u MUP, povodom incidenta koji se dogodio sinoć na izložbi radova andergraund stripova grupe "Momci".

U utorak je petnaest osoba sa kapuljačama upalo u izložbeni prostor galerije u zemunskoj "Staroj kapetaniji", i tada su, kako je Marko Soborac, jedan od autora čiji su radovi izloženi, naveo na twiteru pokidane i pocepane strip table.

On je uz ovaj tvit objavio i snimak galerije, posle upada na kome se vide pocepani radovi.

Neki mediji su izvestili da je tom prilikom ubačen i suzavac, te naveli da je izložbu pratila višednevna hajka na društvenim mrežama Tviter i Fejsbuk protiv izlagača, uz pretnje smrću organizatorima i autorima izložbe, a sve je počelo zbog crteža pod imenom "Kenjkavac", na kojem je predstavljena okrvavljena beba kojoj je sekira u glavi, a prati ga tekst: ''Bebac koji mnogo kenja, pa dobije sikiru u glavu'' Pojedinima sa društvenih mreža,, crtež je bio "bolestan", "morbidan", "užas", "satanizam"... a navodno su pominjane "masonerija, krivične prijave, ustaštvo...".

Kustos izložbe Ivana Đorđević izjavila je juče za Novosti da u pozadini ove izložbe ne stoje ni masoni, ni balije ni ustaše, već je reč o radovima koji stilski brutalno prikazuju brutalnost vremena u kome su stvarani, a to su bile devedesete godine prošlog veka.

Gradska opština Zemun saopštila je juče da nema nikakvih ingerencija nad Umetničkom galerijom "Stara kapetanija" u kojoj je postavljena izložba koja je izazvala negativne reakcije u javnosti, i navela da izložba predstavlja nezavisan umetnički izraz autora.

Takođe, saopštenjem se oglasila i Galerija "Stara kapetanija" i navela da "svi prikazani radovi predstavljaju reakciju tada mladih umetnika na društvo u kom su živeli i stvarali".

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.