DETE NAM JE UMIRALO PRED OČIMA, 4 GODINE NEMA PRAVDE! Isitna o smrti malog Radenka i danas se krije
Radenko Nikodinović, Foto: Večernje novosti

TUŽNO

DETE NAM JE UMIRALO PRED OČIMA, 4 GODINE NEMA PRAVDE! Isitna o smrti malog Radenka i danas se krije

Sve je počelo kada je mališan slomio ruku spuštajući se niz tobogan. Ni dan-danas, kaže očajni Milan, niko nije kriv za njegovu smrt

Objavljeno: 09:53h

Ne mogu da verujem da u 21. veku dete može da umre od preloma ruke! Ej, bre! On je nama umirao pred očima, a vi ne vidite ništa. Pred očima su ga ti otrovi jeli, jednostavno ništa ne primećujete. Onako malo dete nervozno, mislimo polomljena mu je ruka i onda ga vodite svaki dan doktoru, vraćaju ga, nije ništa. I, eto, četiri godine kako nam je otišao, a pravde nema.

Ovako i dalje van sebe od bola priča Milan Nikodinović iz Kozjaka kod Loznice, otac malog Radenka, koji je zbog komplikacija usred nestručnog lečenja zauvek sklopio oči 8. oktobra 2016. godine. A sve je počelo kada je mališan slomio ruku spuštajući se niz tobogan. Ni dan-danas, kaže očajni Milan, niko nije kriv za njegovu smrt.

GIPS NA OTVORENU RANU

- Non-stop se nešto odlaže, sad je korona sprečila suđenje. U poslednjih godinu dana se ništa nije dogodilo. Sudija je promenjen bez ikakvog obaveštenja. Veštaci su izbegavali bitna pitanja, na primer, da li je rana bila duboka ili ne, što sve ide u prilog doktoru Dobrivoju Bojaniću, koga krivim za smrt svog deteta - kaže Milan.

SESTRA JANA TUGUJE U SAMOĆI

Sestra Jana je sa roditeljima teško proživela porodičnu tragediju, često tiho kaže da joj nedostaje njen bata.

- Tuguje u samoći, ponekad je uhvatimo kako gleda njegove slike i stvari, krije se od nas. Rade me je, kad je prevezen za Beograd, prvo pitao: "Tata, zašto nisi poveo i seku?" Znao je da nešto nije u redu, a u jednom trenutku je rekao: "Mama, meni ova ruka nikad neće proći" - kroz suze govori neutešni otac.

Dečak je preminuo na Institutu za majku i dete u Beogradu od gasne gangrene pošto mu je Bojanić na otvoreni prelom stavio gips i rekao roditeljima da će sve biti u redu.

- Znate šta je najgore? Kad dođete u sud i slušate Bojanićeve kolege, njihove laži, a prisustvovao sam bolu kroz koji je prolazio. Ne znam da li i dalje radi, a i ne interesuje me. Ko veruje njemu, a ne nama, neka vodi slobodno decu kod njega. Ja to ne mogu da sprečim - rezignirano dodaje.

Imali su, kaže, prošle godine susret oči u oči.

- Sreo sam ga na vratima bolnice, tom prilikom mi je rekao: "Zdravo, brate", pa sam odreagovao malo burnije. Prijavio me je, bio sam kod prekršajnog sudije i platio kaznu. Naveo je neke svedoke iz njegovog mesta koji naravno nisu bili tu. Tražio sam od sudije suočavanje sa tim svedocima, nije mi dozvolio, a ja znam da nisu bili tu. Ne bi me čudilo ništa da slučaj mog deteta zastari, verujte mi. Četiri godine je prošlo, saslušani su svi svedoci, a krivaca nema - dodaje.

RADIOLOG NADA ZLATAR: GAS JE ŠIŠTAO IZ RANE

Dr Nada Zlatar, radiolog sa Instituta za majku i dete, rekla je na sudu u Loznici da je mališan u Beograd dovezen u katastrofalnom stanju.

- Kada smo mu napipali ranu, jasno smo čuli kako ispod nje šušti i pucketa gas od gangrene. Praktično nije bilo šanse da ga spasemo. Kada smo mu skinuli gips, naišli smo na ranu kakva se retko viđa. Bilo je strašno! Čak i da mu je amputirana ruka, teško da bi preživeo - rekla je dr Zlatar.

Milan Nikodinović je tada rekao da je uveren da lekari sa Instituta nisu krivi za smrt njegovog sina.

Sudsko veće Suda časti utvrdilo je da je Bojanić napravio propuste u vođenju medicinske dokumentacije, zbog čega mu je izrečena disciplinska mera, koja se, kako je navedeno u saopštenju Lekarske komore, odnosi isključivo na postupanja lekara u procesu lečenja i pružanja zdravstvene zaštite, dok je posledica (smrt deteta) koja je nastupila kao uzrok takvog postupanja predmet o kome će odlučivati nadležni krivični sud u krivičnom postupku.

Radenko nije umro među najmilijima, poslednje trenutke života proveo je na beogradskoj klinici, gde je poslat kada je već bilo kasno.

- Vreme ne može da izleči rane i bol. Nikad! Ponekad mi je gore nego tog dana jer ne mogu da se pomirim da ga nema. Voleo je da se igra s alatom na placu, gde mi je pokojni otac rođen, i onda kad vidite sve to, onda vas podseti... Strašno. Moj pokojni otac je to najbolje rekao: "Živiš jedan normalan život i onda se nebo sruši na tebe." Posle sam se i sa suprugom razveo, sve je to uticalo. Jednom rečju, jedan čovek ti razori celu porodicu - neutešan je Radenkov otac.

Ipak, naglašava da neće odustati od pravde. Zbog Radenka, ali i zbog ćerkice Jane, koja raste bez brata.

(Espreso.co.rs/Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.