KAJAĆU SE CELOG ŽIVOTA ZBOG OVOGA: Ponavlja se suđenje za pucnjavu ispred Manile, Pavlović okrivio DRUGU DVOJICU
Ponavlja se suđenje, Foto: Google street view

ponovljeno

KAJAĆU SE CELOG ŽIVOTA ZBOG OVOGA: Ponavlja se suđenje za pucnjavu ispred Manile, Pavlović okrivio DRUGU DVOJICU

Policajac Miloš Milošević, koji je teško ranjen u noge u ovoj pucnjavi, rekao je da se, u trenutku kada se približio na oko pet metara

Objavljeno:

Ne priznajem krivično delo teško ubistvo u pokušaju. Osporavam navode tužilaštva da sam imao nameru da bilo koga lišim života. Radnik obezbeđenja i policajac su bili na pola metra do metar od mene, imao sam automatsku pušku u rukama, da sam zaista imao nameru mogao sam da ih lišim života i za to sam imao vremena.

Ovim rečima na ponovljenom suđenju u Višem sudu u Nišu branio se Ivan Pavlović (33) iz Niša koji je krajem prošle godine prvostepenom presudom bio osuđen je na 20 godina zatvora jer je 17. juna 2018.godine pucajući iz „kalašnjikova“ ispred kafića „Manila“ u Nišu pokušao da ubije trojicu policajaca i jednog radnika privatnog obezbeđenja. On je bio oglašen krivim za pokušaj teškog ubistva i nedozvoljeno noženje oružja ali je presudu ukinuo Apelacioni sud i vratio na ponovno razmatranje uz obrazloženje da nije dokazano da su se u radnjama koje je izvršio okrivljeni stekli elementi pokušaja teškog ubistva za koje je i zaprećena najstroža kazna kao i da sud nije obrazložio umišljaj za ovo teško delo.

Pavlović se danas na početku ponovljenog procesa izvinio oštećenima i rekao da mu je krivo zbog tog događaja.

- Kajaću se celog života zbog ovoga. Glavni krivci Martin Zonjić i Aleksa Živić koji su izazvali incident bi trebalo da su tu pored mene, ali im je tužilaštvo omogućilo da se izvuku sa malim kaznama - rekao je Pavlović pred sudom.

On je ostao pri ranije iznetoj odbrani da se samo delimično seća deogađaja jer je i sam bio ranjen i u komi.

- Sećam se da smo sva trojica bili ispred kafića i da je puška bila kod mene. Zonjić je izazvao incident. On je i vikao meni: „pucaj, pucaj“. Aleksandra Đorića, radnika obezbeđenja niti poznajem niti sam ga ranije video. Nisam pucao na njega da ga ubijem nego da ga zaplašim i evetualno mu nanesem povrede. Policajce nisam čuo kada su došli i prišli. Nisam imao nameru da pucam iz automatske puške. Kada sam se okrenuo našao sam se lice u lice sa policajcem Miloševićem. Da sam hteo da ga lišim života ne bih dozvolio da mi priđe i uhvati me za cev puške. Prst mi je bio na obaraču, krenuo sam nekoliko koraka unazad, uhvatio me za cev i povukao i onda je opalila na dole. Sledeće čega se sećam je kada sam se osvestio u bolnici - ispričao je Pavović.

Na pitanje zamenice VJT Lidije Simović zašto se po odlasku iz „Manile“ vratio sa "kalašnjikovim" u rukama Pavlović je odgovorio da se ne seća toga.

- Pitajte Martina Zonjića i Aleksu Živića - rekao je on.

On je naveo i da ne zna zbog čega mu je prst bio na obaraču kada mu je prišao policajac Milošević, kao i da je te večeri prvi put koristio vatreno oružje.

Policajac Miloš Milošević, koji je teško ranjen u noge u ovoj pucnjavi, rekao je da se, u trenutku kada se približio na oko pet metara, Pavlović okrenuo i da je tada video pušku u njegovim rukama.

- Podigao je pušku i nišanio u mene. Dao sam naređenje da baci oružje. On se kretao ka meni, ja ka njemu. U trenutku okreće pušku ka kolegi i ja sam iskoristio taj trenutak da se uhvatim za cev oružja i potisnem je na dole. Istog trenutka puška je počela da puca rafalnom paljbom, osetio sam pogotke u noge i pao - kaže Milošević.

Prva svedočenja Zonjića i Živića

Suđenje se nastavlja 6. novembra kada će biti ponovo saslušan radnik obzbeđenja Đorić, ali će prvi put iskaze dati Zonjić i Živić, protiv kojih je vođen odvojen postupak. Obojica su osuđena zbog nasilničkog ponašanja i nedozvoljenog nošenja oružja – Živić na dve godine i 10 meseci zatvora kao i novčanu kaznu od 120.000 dinara a Zonjić na dve godine zatvora i 150.000 dinara.

Optužnica

Prema optužnici Pavlović je te noći oko 2.25 časova u „Manili“ sa Zonjićm i Živićem polupao frižider, revoltirani što je nestalo pivo koje su pili. Nakon kraćeg razgovora sa obezbeđenjem napustili su kafić ali su se vratili posle 20 minuta - Pavlović držeći u rukama automatsku pušku “crvena zastava M-70”, a Zonjić i Živić noževe. Gosti koji su se nalazili ispred kafića su utrčali u lokal i zatvorili vrata, a Živić je zadao šest uboda nožem radniku obezbeđenja Aleksandru Đoriću nanevši mu laku telesnu povredu.

Pavlović je optužen da je potom bez ikakvog povoda ispalio više rafalnih hitaca iz automatske puške u pravcu radnika obezbeđenja nanevši mu četiri prostrelne rane na nogama koje su okarakterisane kao teška telesna povreda. Policajci na dužnosti koji su potom pristigli obratili su mu se rečima: “Stoj policija, baci oružje”, ali on nije reagovao na te reči već je ispalio više metaka iz automatske puške u pravcu policajca Miloša Miloševića koji je pokušao da ga razoruža tako što mu je šakom desne ruke uhvatio cev puške dok je okrivljeni sve vreme držao prst na obaraču te je u jednom trenutku počeo da ispaljuje hice rafalnom paljbom, nakon čega su počeli da se rvu. Prema navodima optužnice Milošević je zadobio povrede opasne po život: tri prostrelne rane potkolenica sa otvorenim prelomom kostiju i više ustrelnih rana nogu, a od rikošeta su još dvojica policajaca zadobili lakše povrede – jedan na vratu, a drugi na trbuhu i butini. Pavlović je ranjen u natkolenicu sa otvorenim prelomom desne butne kosti i prelomom čašične kosti levog kolena, nakon čega je savladan.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.