OVAKVO MALTRETIRANJE U SRBIJI ODAVNO NISMO VIDELI: Gledate snimak na sopstvenu odgovornost! (VIDEO)
Nasilnik, Foto: sKRINSHOT

nečuveno

OVAKVO MALTRETIRANJE U SRBIJI ODAVNO NISMO VIDELI: Gledate snimak na sopstvenu odgovornost! (VIDEO)

Posle salvi uvreda i pretnji na račun taksista i putnika, ovi lokalni šerifi su taksiste naterali da izađu iz grada

Objavljeno:

Nekoliko bahatih muškaraca iz Apatina maltretiraju taksiste samo zato što su u kolima vozili migrante! Društvenim mrežama kruži snimak na kom se vidi kako kolima prepreče put taksistima, gnusno ih vređaju, prete da će im slupati kola, a potom su im naredili da napuste grad jer su prevozili migrante!

Posle salvi uvreda i pretnji na račun taksista i putnika, ovi lokalni šerifi su taksiste naterali da izađu iz grada.

Scenu filmske jurnjave lokalnih šerifa za dvojicom taksista, zatim njihovo presretanje tako što su im preprečili put svojim vozilima, a potom i vređanje i pretnje, glavni akter drame snimio je telefonom i taj snimak kruži društvim mrežama.

Kako se može videti u Apatinu postoji grupa muškaraca koja je na svoju ruku preuzela ulogu ovlašćenih lica i dala sebi za pravo da određuju ko u ovom gradu može da boravi, prevozi se i na koji način, a sebi su dali za pravo i da nekoga iz grada "proteruju".

Na snimku se može čuti najpre kako osoba koja snima sa suvozačevog mesta, vozaču daje instrukcije da stigne taksiste, a zatim im blokira put kako ne bi mogli da nastave dalje. Izlazi iz vozila, prilazi jednom a potom i ostalim taksistima.

- Kud ste krenuli s tim go***ma, a? Okreći odmah, čuješ šta vičem. Talibani, mamu im j***m. Okreći ta auta... Vraćaj za Sombor dok nisam počeo lupati kola - kaže lokalni šerif vičući i preteći šokiranim taksistima.

Kada mu taksista, inače sugrađanin kako smo mogli da saznamo iz videa, kaže: "Nemojte vikati gospodine na mene...", te mu pokuša objasniti da samo radi svoj posao, ovaj mu odgovara da treba da ga bude sramota jer "dovodi dušmane".

- Ja se lepo obraćam, dovoziš mi neprijatelje u moj Apatin. Je l te sramota da voziš ova go***? Vidiš kakav je ovo svet, sram vas bilo, stoka jedna, je*** li vam majku. Dušmane dovodite... - ljutito govori lokalni šerif taksistima koji sede u svojim vozilima sa šokiranim izrazom lica.

U pojedinim kadrovima vidi se da je u čitavoj drami učestvovalo nekoliko vozila, čuje se da razjareni nasilnik već unapred zna da su u vozilima migranti, što ukazuje na to da je reč o organizovanaj akciji presretanja.

Ko je grupu lokalaca ovlastio da odlučuje o tome ko će se kretati njihovim ili bilo kojim drugim gradom, odakle im uopšte pravo da bilo koga na ovaj način presreću, prete mu, doslovno ga proteruju iz grada, da im upućuju najgnusnije reči i uvrede, samo su neka od pitanja koje su postali korisnici društvenih mreža nakon gledanja ovog snimka.

Policija identifikovala jednog od nasilnika

Policija je identifikovala i saslušala Apatinca S. G. (45) koji se sumnjiči da je preprečio put automobilom, te vređao i pretio da će razbiti dva taksi vozila ako i dalje budu dovozili migrante u ovo mesto, saznajemo iz somborske policije.

- Tužilaštvu je podneta krivična prijava u redovnom postupku. On je istog dana saslušan i pušten kući. Kvalifikaciju dela još očekujemo. Drugi čovek koji se vidi na snimku je vozač tog automobila i protiv njega nije pokrenut postupak, nego protiv suvozača S. G. koji je pretio taksistima i sve to snimao – rekli su nezvanično iz policije.

Podneta krivična prijava zbog incidenta

Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja, podnela je krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru zbog incidenta u Apatinu, kada je grupa neidentifikovanih muškaraca presrela dva taksi vozila u kojima su se nalazila i deca izbeglice i, zbog njihove verske, nacionalne i etničke pripadnosti, pretila napadom na njihov život i telo.

Na taj način ostvarila su se zakonska obeležja krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti koje su počinili iz mržnje zbog vere, nacionalnosti i etničke pripadnosti izbeglica sa Bliskog istoka koje su se nalazile u vozilima, navode u koaliciji.

- Na žalost, ovaj incident ne predstavlja usamljeni slučaj neprihvatljivog ponašanja prema deci izbeglicama i migrantima u Srbiji. Članice Koalicije su i ranije obaveštavale nadležne pravosudne organe o incidentima u kojima su neidentifikovane osobe ugrožavale i zlostavljale izbeglice i migrante i sve to snimale mobilnim telefonima i kačile na društvene mreže. Primećujemo da su zločini iz mržnje prema izbeglicama u Srbiji u porastu, ali i da odgovori pravosudnih organa do sada nisu bili dovoljno efikasni. Tako, na primer, javnost još uvek nije obaveštena o epilozima pretkrivičnih i krivičnih postupaka koji su pokretani protiv pripadnika "Narodnih patrola", ali i u pogledu mera koje su preduzete protiv administratora Facebook grupe "Stop naseljavanju migranata" i pripadnika udruženja građana "Levijatan" – rekli su iz Koalicije.

Članice Koalicije podsećaju da Ustav Republike Srbije propisuje u članu 49 da je zabranjeno i kažnjivo svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti i da je odgovornost tužilačkih organa da efikasno gone i kažnjavaju sve pojedince koji se o ovu zabranu ogluše. Samo na taj način biće poslata jasna poruka da su ovakvi vidovi ponašanja neprihvatljivi i da u Srbiji postoji vladavina prava i nulta tolerancija na diskriminaciju, mržnju i nasilje.

Koaliciju za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja osnovale su organizacije Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, Centar za kriznu politiku i reagovanje (CRPC), Danski savet za izbeglice (DRC) i Indigo kako bi se na efikasniji način osigurala bezbednost dece izbeglica i migranata koja predstavljaju jednu od najugroženijih grupa dece s obzirom da su izloženi pojačanom riziku od nasilja, zlostavljanja, eksploatacije, zanemarivanja, seksualnog uznemiravanja i diskriminacije.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.