JEDAN OD POGINULIH PILOTA NA FEJSBUKU JE OKAČIO OVO PRE STRAŠNE TRAGEDIJE: Užasni detalji teške nesreće
Pre samog pada čula se jaka zaglušujuća buka, a od aviona koji se srušio prilikom izvršenja redovnog letačkog zadatka, Foto: Printscreen/facebook

STRAŠNA TRAGEDIJA

JEDAN OD POGINULIH PILOTA NA FEJSBUKU JE OKAČIO OVO PRE STRAŠNE TRAGEDIJE: Užasni detalji teške nesreće

- Čuo sam jak zvuk i izleteo iz kuće, video sam da avion leti nisko i osetio jak dim koji je bio baš veliki kada je avion pao - kaže za "Blic" očevidac stravičnog pada aviona

Objavljeno:

Dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije poginula su juče ujutru u 9.10 časova prilikom pada aviona MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika obavljajući svoje letačke zadatke. Avion se srušio prilikom redovonog letačkog zadatka, pred brojnim meštanima koji su šokirano gledali nezapamćenu dramu. Jedan od poginulih pilota nedavno je na fejsbuk profil postavio fotografiju aviona u kom su poginuli uz reči: "55 godina kod nas i dalje na prvoj liniji".

- Čuo sam jak zvuk i izleteo iz kuće, video sam da avion leti nisko i osetio jak dim koji je bio baš veliki kada je avion pao - kaže za "Blic" očevidac stravičnog pada aviona.

Pre samog pada čula se jaka zaglušujuća buka, a od aviona koji se srušio prilikom izvršenja redovnog letačkog zadatka, ostao je samo deo olupine. Velikog gustog dima je bilo na sve strane, u jednom trenuku je bilo i vatre, ali je vatrogasna služba odmah reagovala.

- Kad se nisko spustio avion osetio sam jak dim i kada sam na lice mesta stigao kolima sve je gorelo, vatrogasci su odmah stigli i ugasili vatru - rekao je očevidac Stanoje Grujić.

Prema svedočenju druge meštanke, avion umalo nije udario u kuću, a kako kaže "eksplozija je bila nemoguća".

- Leteo je i okrenuo se između Ristića i Tanaskovića i pao je u potok. Nas troje je to gledalo! Izbegao je kuće, ja sam jaukala, celo selo sazvala, da pomognemo, decu da spasemo, eksplozija je bila nemoguća, udario je u malinjak. Borio se da ne udari u kuće, meni je malo krov okrznuo - kaže meštanka.

foto: PRIVATNA ARHIVA / FACEBOOK

Nesrećni pilot Zvonko Vasiljević (43) rodom je iz sela Donja Borina i, kako navode članovi njegove porodice, poginuo je malo pošto je nadleteo svoje selo i porodičnu kuću. Prema pisanju portala ucentar.rs, Zvonko je važio za izuzetnog pilota i u kolektivu gde radi za njega imaju samo reči hvale. Radio je na aerodromu u Lađevcima kod Kraljeva, gde je upravljao avionom „orao“, da bi prešao na Batajnicu kao trenažni pilot na MIG-u 21. Odatle je i poleteo juče ujutru.

Leteo iznad svoje kuće

Na njegovom Fejsbuk profilu nalazi se upravo njegova fotografija i fotografija MIG-a 21. U komentaru ispod fotografije aviona napisao je "55 godina kod nas i dalje na prvoj liniji". Inače, majka nastradalog pilota rekla je za "Novosti" da ju je, pola sata pre leta, Zvonko pozvao i rekao da izađe na terasu jer će leteti iznad njihovih kuća.

- Čekala sam ga kao ozebo sunce, on je naš ponos i dika u svakom smislu i kao dete, i kao čovek i kao pilot. Šta se, u međuvremenu, desilo ne znam - rekla je očajna majka.

Otac Dragan kaže da zna sina u dušu, ali i njegova razmišljanja o letovima i kaže: "Ko zna koliko puta mi je govorio da nikad, ni po koju cenu, ne bi ostavio nekoga u avionu, a on sam da katapuktira. Nikada, naglašavao je, ne bi to učinio. Siguran sam da to ni sada nije učinio, jer ga krase snažan moral, profesionalnost i čovekoljublje".

Avion je leteo iz Donje Borine, gde prema svedočenju meštanke umalo nije udario u njegovu kuću, nastavio je ka Vrasini.

Inače, prilikom pada aviona povređen je i jedan meštanin. Muškarac star 59 godina koji je povređen prilikom pada vojnog aviona u ataru sela Brasina kod Loznice, primljen je u Opštu bolnicu Loznica sa brojnim opekotinama. U međuvremenu, šokirani meštani na licu mesta komentarišu kako se ovakva nesreća ne pamti.

- Muškarac je primljen u jedinicu intenzivne nege, svestan je, orijentisan, sa opekotinama grudnog koša, glave i ruku. Osim opekotina druge povrede nisu ustanovljene za sada - potvrđeno je za "Blic".

Povređen meštanin

Meštanin koji je povređen našao se spletom nesrećnih okolnosti u dvorištu kuće.

- Vitomir je bio u svom dvorištu kada se avio srušio! On je tada zadobio opekotine i komšija koji je čuo buku i video gust dim izašao je i našao ga. Odmah ga je prevezao u lokalnu bolnicu i on je zbrinut i za sada se ne zna da li je životno ugrožen - kaže jedan očevidac ove velike katastrofe.

O padu aviona prvo je obavešten MUP Srbije, pa je helikopter MUP-a stigao prvi na mesto nesreće. Ubrzo se pojavio i helikopter Vojske Srbije. Nađeno je telo pilota Vasiljevića, ali ne i njegovog kolege, što je podgrejalo nadu prisutnih da je ovaj avijatičar uspeo da se katapultira i preživi. Međutim, Zoran Obradović, tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Šapcu, rekao je da iako je bilo reči da se pilot katapulirao, "ali je, sasvim izvesno, da su poginula oba pilota". Uprkos opsežnoj pretrazi terena do juče po podne, telo drugog pilota nije nađeno.

Letelica stara 34 godine

Avion koji se srušio u ataru sela Brasina kod Loznice star je 34 godine, a nakon remonta 2016. i pauze od dve godine, našao se ponovo u vazduhu u maju ove godine.

Reč je o dvosedu MiG-21UM (NL-16, evidencijskog broja 16185) najmlađi MiG-21 koji je decembra 1986. nabavila bivša Jugoslavija. Remontovan je 2016. godine u Vazduhoplovnom zavodu "Moma Stanojlović" i, kako je ranije ove godine objavio portal "Tango siks", trebalo je da ostane u upotrebi do 2026.

Prilikom prošlogodišnjeg obeležavanja Dana avijacije, komandant 204. vazduhoplovne brigade general Željko Bilić izjavio je za taj portal da su "MiG-ovi 21 još uvek u funkciji i da će to biti do 2025. godine".

Od septembra 2015. kada je zbog isteka već produženih resursa i životnog veka prizemljen poslednji jednosed MiG-21bis, RV i PVO je koristilo samo tri dvoseda od kojih je jedan (16178) prema podregionalnom sporazumu o kontroli naoružanja u drugoj polovini 90-ih godina bio razoružan.

Usled nedostatka dovoljnog broja lovačkih aviona, na preostala dva MiG-21UM (16180 i 16185) početkom 2016. godine su integrisane infracrveno samonavođene rakete vazduh-vazduh R-60MK i oni su, između ostalog, korišćeni u dežurnoj jedinici sistema PVO države, navodi "Tango six".

Izgubili smo heroje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom pogibije dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije.

"Duboko sam potresen vešću o smrti naših pilota, koji su živeli za Srbiju i koji su ceo svoj život posvetili služenju otadžbini. U ovoj tragediji, njihove porodice su izgubile svoje najmilije, naša vojska izuzetne patriote i profesionalce, a cela zemlja - heroje koji su sebe nesebično davali obavljajući časno svoje teške dužnosti", navodi se u telegramu Vučića.

Ranije nesreće

2018.

Vojni avion "supergaleb G-4" srušio se kod Kovačice, a major Robert Kaloci, pilot Centra za letna ispitivanja Tehničko-opitnog centra Vojske Srbije, poginuo je, dok je pilot major Aleksandar Matić povređen i prebačen na Vojnomedicinsku akademiju.

2017.

U nesreći kod sela Slatine, u blizini Šapca, prilikom izvođenja redovne letačke obuke srušio se "supergaleb" i poginuli su potpukovnik Nenad Ćulibrk, iz Komande Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane i kapetan Dejan Pandurović, iz 252. školsko-trežane avijacijske eskadrile.

2015.

U Surčinu se srušio transportni helikopter Mi-17 Vojske Srbije, u kojem je poginulo sedmoro osoba - četvorica pripadnika VS, dvojica medicinskih radnika i beba stara pet dana. U letelici su poginuli pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Karić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović. Helikopter Mi-17 se srušio zbog "složenih vremenskih uslova" pri povratku iz Raške, odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.

2013.

Prilikom tehničke probe aviona "lasta" u Novoj Pazovi poginuo je major Goran Savić, dok je dugi pilot, potpukovnik Tomislav Bećagović, lakše povređen. Kako je kasnije izjavio tadašnji načelnik GŠ Ljubiša Diković, "do pada je najverovatnije došlo jer su otkazale komande letelice".

2009.

U blizini batajničkog aerodroma srušio se vojni avion tipa MIG-29, pilot aviona Rade Ranđelović se katapultirao, ali je preminuo od posledica povreda. Prilikom udara aviona u zemlju poginuo je i vojnik Milan Ulemek, dok je drugi vojnik lakše povređen.

2008.

Potpukovnik Ištvan Kanas, koji je iznad aerodroma Batajnica uvežbavao tačku za nastup na aeromitingu, poginuo kada se srušio "supergaleb" kojim je pilotirao.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.