BALKANSKE BANDE HARAJU ŠPANIJOM: Ovo je omiljena destinacija za distribuciju KOKAINA!
Balkanski kartel sve aktivniji u Španiji, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

OMILJENA DESTINACIJA

BALKANSKE BANDE HARAJU ŠPANIJOM: Ovo je omiljena destinacija za distribuciju KOKAINA!

A zemlja koride, flamenka, sangrije postala je omiljena kriminalcima sa Zapadnog Balkana zbog svog geografskog porekla

Objavljeno:

Balkanski kartel ili "bratstvo" kriminalaca iz nekadašnje SFRJ potpomognuti Albancima, sve aktivniji su na Pirinejskom poluostvu i njihove aktivnosti zadaju sve više i sve veće probleme španskoj Civilnoj gardi.

Posle prošlonedeljnog hapšenja trojice Hrvata u blizini Kanarskih ostrva, na čijoj je jedrilici zaplenjena tona kokaina ulične vrednosti oko 40 miliona evra, Civilna garda se i zvanično oglasila o "poslovanju" kriminalaca sa Balkana.

"Kriminale grupe iz navedenih zemalja nalaze se uglavnom u strateškim zonama za putovanja preko Atlantskog okeana, poput Kanarskih ostrva, severne pokrajine Galicije i južne obale Španije. Grupe koje tamo operišu odgovorne su za veliki deo uvoza kokaina u Evropu", navela je Civilna garda u saopštenju.

A zemlja koride, flamenka, sangrije postala je omiljena kriminalcima sa Zapadnog Balkana zbog svog geografskog porekla.

- Kao raskrsnica puteva iz Evrope, Afrike i Amerike, Španija je postala centar za skladištenje i distribuciju kolumbijskog kokaina, koji stiže direktno brodovima iz Kolumbije ili preko Južne Afrike. Kako su iz Južne Amerike na Stari kontinent stizali sve veći tovari kokaina, luke na Pirinejima, ali i ostrva koja pripadaju Španiji, kao i susednoj Portugaliji, postajali su sve važniji. A naša mafija, kako je imala sve značajniju ulogu u tom "poslu", selila je svoje aktivnosti u ovu kraljevinu - kaže sagovornik "Blica" iz bezbednosnih službi. Španija je kao centar poslova kriminalaca sa Balkana isplivala krajem prve decenije 21. veka i pominje se kao baza narko-biznisa Darka Šarića i grupe Luke Bojovića. Bojovićevo hapšenje u februaru 2012. u luci Valensiji i kasnija presuda za organizovani kriminal to potvrđuju.

- Iako je grupa, bar na prvi pogled, razbijena ostali su njihovi kontakti koje su preuzeli saradnici sa Balkana. I ta mreža se širi. Uz to ne treba zaboraviti da je upravo u Španiji, i to u Valensiji, nestao kokain zbog kojeg se pocepala kriminalna grupa na "kavčane" i "škaljarce" i počeo rat u kojem je do sada ubijeno na desetine ljudi. A gde je jedna kriminalna grupa, pojavljuje se i druga da bi im pomrsila konce. S tim viđenijim kriminalcima kreću i oni sitniji i aktivnosti se šire i na razbojništva, krađe, uzgajaju marihuanu, organizuju prostituciju. Na prostoru od Kadiza, preko Marbelje, Malage, Valensije do Barselone, kao i prestonice Madrida. A naravno tamo utočište nalaze i begunci od zakona u zemljama Balkana - objašnjava naš sagovrnik.

To sve veće prisustvo mafije sa Balkana je moralo da dovede do toga da su se kriminalci obračunavali i na tlu Španije.

- Rat kriminalnih grupa poreklom iz Kotora proširio se, u stvari vratio tamo gde je i počeo. U Španiju. U proteklih godinu i po dana Zijad Nurković i Miloš Peruničić ubijeni su u Malagi, odnosno Marbelji. Obojica su povezivani sa barskom kriminalnom grupom. U Barseloni je ranjen Nebojša Stojković Stojke, povezivan sa Baranima. Rasvetljavanje takvih likvidacija je teško jer ne samo da su žrtve stranci, već su i ubice mahom stigle sa strane. Španska policija je ipak, zahvaljajući saradnji sa kolegama sa Balkana uspela da rasvetli neke od tih zločina - priča izvor "Blica".

Holandija i Belgija

Osim španskih, velike količine kokaina pristižu i u luke u Holandiji i Belgiji - Roterdam i Antverpen, a nisu zanemarljivi ni tovari koji završavaju u Hamburgu.

- Sve te kriminalne grupe imaju pipke i u Zapadnoj Evropi. Ipak, kriminalci se trude da se tamo manje završavaju. Ne samo zbog policije i bezbednosnih službi, već zbog načina života koji se u Holandiji, Belgiji i Nemačkoj mnogo razlikuje od španskog. U Španiji je mnogo "opuštenije". Mondenska mesta, letovališta privlače i devojke željne zabave sa momcima "s one strane zakona". S druge strane, takve devojke su primamljive kriminalcima i zbog svih tih pogodnosti, Španija im je mnogo privlačnija od hladnih luka na Zapadu - objašnjava naš sagovornik.

Ubijeni Stojanović skrivao se u Španiji

I Strahinja Stojanović, koji je likvidiran pre nedelju dana u Beogradu a ranije pominjan u istrazi ubistava advokata Miše Ognjanovića i Dragoslava Miloradovića, posle prve eksplozije u avgustu 2018, kada je povređena njegova tadašnja devojka Špankinja Olac Bilbao Gonzales, sklonio se na Pirineje, u mondensku Marbelju. Tamo je upoznao i Kolumbijku Sonju Suarez Gomez, koja je s njim bila u momentu kada ga je bombaš bukvalno digao u vazduh na Novom Beogradu.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.