GIŠKINO MRTVO TELO MIRISALO JE NA RUZMARIN: Majka lezala pored njegovog LEŠA, POSTOJI I TA SLIKA, HOROR
Foto: Privatna arhiva

LEGENDE DEVEDESETIH

GIŠKINO MRTVO TELO MIRISALO JE NA RUZMARIN: Majka lezala pored njegovog LEŠA, POSTOJI I TA SLIKA, HOROR

Bio je prava urbana legenda

Objavljeno:

Đorđe Božović Giška ubijen je u Gospiću na današnji dan, 1991. godine.

Legenda beogradskog asfalta i komandant Srpske garde, nastradao je pre tačno 29 godina. Za života, a i nakon njega, Giška je širom Balkana pretvoren u pravu urbanu legendu, jer je bio poštovan i cenjen sa svih strana.

Giška je tokom 1980-ih bio saradnik DB-a, odan ideji jugoslovenstva. Kao obrazovaniji i inteligentniji čovek bio je zadužen za planiranje likvidacija ustaških i albanskih terorista, ali nakon što je poslat da likvidira i Momčila Đujića, istaknutog srpskog emigranta koji je ostavio veoma pozitivan utisak, Giška sve više postaje antikomunistički nastrojen, te stoga iz korena menja svoj život i postaje nacionalista i zagovornik obnove monarhije za koju je smatrao da nudi bolju budućnost Srbiji.

Na Fejsbuku postoji stranica "Legende devedesetih" i na njoj se pojavila fotografija sa Giškim mrtvim telom.

Takođe, u opisu fotografije stoji kako je telo doneto na dan njegovog rođendana i da je danima krvario, a da ni posle trideset godina nije istrulio.

Giškina sestra Slavica ispričala je za Balkan Info: Kada su doneli Đorđa mrtvog u našu kuću, bio je mekan i mirisao je...

Posted by Legende devedesetih on Уторак, 23. април 2019.

Giškina sestra Slavica ispričala za Balkan Info kako je sve izgledalo kada je Giškino telo doneseno u njihovu porodičnu kuću.

Kada su doneli Đorđa mrtvog u našu kuću, bio je mekan i mirisao je na ruzmarin. Na rođendan su ga doneli kući. Kada ga je videla, majka je rekla: Srećan ti sine rođendan! On je taj dan i tu noć bio tu i još sutradan i tek prekosutra su ga odneli. On je sve vreme krvario. Došla je medicinka služba i utvrdila da je definitivno mrtav, bio je skroz hladan. Jedan dečko koji je studirao bogosloviju pitao je jednog starog monaha šta znači to da sve vreme krvari mrtav čovek pa je ceo dušek bio natopljen krvlju. Monah mu je odgovorio: Oće to sine da tako krvari čovek kao što je bio on i ne bih se iznenadio da bude netruležan. Kada smo ga otkopali 27 godina kasnije da ga prebacimo u Bezjovo, videli smo da se to zaista i desilo. Ja sam slikala i crkveni velikodostojnici su videli te fotografije ali su mi rekli da se tako nešto ne daje u novine. Pokazala sam i vama i još nekim ljudima da vidite da mu telo nije istrulilo posle skoro 30 godina".

Podsećamo, on je ubijen u Gospiću na ratištu 15. septembra 1991. godine. Mnoge su teorije o njegovoj smrti, a zvanična kaže "Napušten od tri tenka tadašnje JNA koji su se, umesto da mu čuvaju odstupnicu, iz do danas nejasnih razloga, jednostavno povukli. Giška je tog 15. septembra 1991. godine, dan pre 36. rođendana, više puta napustao zaklon pozivajući pomoć. Kad se poslednji put našao na brisanom prostoru, pogođen je sa tri hica. Umro je na rukama svog sinovca, takođe borca Srpske dobrovoljačke garde, Milovana Mićkovića, jednog od svedoka njegove pogibije, koji je i sam tada bio ranjen."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.