ŽAO MI JE! Maloletni sin novosadskog biznismena USMRTIO POLICAJKU JAHTOM u Crnoj Gori! Onda se oglasio...
Slučaj dobija obrise, Foto: Dragan Kadić

posledice incidenta

ŽAO MI JE! Maloletni sin novosadskog biznismena USMRTIO POLICAJKU JAHTOM u Crnoj Gori! Onda se oglasio...

Na pitanje odbrane kazao je da je u momentu neposredno pre samog kontakta stajao i nalazio se za kormilom.

Objavljeno: 09:35h

Maloletni Novosađanin M. S. (17), koji je 11. jula u budvanskom zalivu naleteo jahtom na čamac i usmrtio policajku Maju Šljivančanin i povredio njenog verenika Vladimira Stanišića, juče je pred sudijom Osnovnog suda u Kotoru izrazio žaljenje zbog svega što se desilo.

- Razumeo sam sadržaj predloga za izricanje krivične sankcije. Ostajem pri svemu što stoji u zapisniku... Žao mi je zbog svega što se desilo - izjavio je M.S. na glavnom pretresu, prenose crnogorski mediji.

Maloletni sin biznismena iz Novog Sada u Crnu Goru je stigao privatnim avionom, nakon čega je luksuznim plovilom izazvao nesreću na otvorenom moru, nedaleko od plaže Mogren.

Nije sposoban da odgovara na pitanja

Maloletnik je na jučerašnjem ročištu, u prisutvu zakonskog zastupnika svog oca naveo da bi želio da iskoristi zakonsko pravo i da ne odgovara na pitanja.

Njegovi branioci su, "da se ne bi pogrešno shvatilo da maloletnik ne želi da odgovara na pitanja", kao dokaz za to dostavili sudu izveštaj psihologa iz kojeg proizilazi da maloletnik "zbog stanja u kojem se nalazi nije spreman i sposoban u ovom momentu da odgovara na pitanja".

Svedok: Plovili smo polako, pričali, odjednom se osetio udar

Svedok, oštećeni Vladimir Stanišić, ispričao je da je tokom tragedije na barci kojom je upravljao bila otvorena plava tenda, te da su se neposredno pre same nezgode kretali izuzetno sporo.

- Neposredno pre nezgode razgovarao sam sa Majom i u jednom momentu sam otpozadi osetio udar i čuo prasak, koji mi i dan-danas odzvanja u glavi. Nakon toga sam se osvestio u moru - izjavio je Stanišić, dodavši da pretpostavlja da je tokom nesreća zadobio udarac, jer je nakon nje imao povredu na leđima.

Na pitanje odbrane kazao je da je u momentu neposredno pre samog kontakta stajao i nalazio se za kormilom.

Uzrok nesreće - brzina

Veštak pomorsko-saobraćajne struke, Aleksandar Božović, ostao je u svemu pri pisanom nalazu i mišljenju od 23. jula.

Naveo je da je plovni objekat DL, kojim je upravljao maloletnik, registrovan pod američkom zastavom, a u dozvoli za voditelja čamca kod tipa broda piše "cabin motor boat", što znači "motorni čamac sa kabinom". Objasnio je da je razlika između dva plovila, koja su oba u kategoriji čamca, "ogromna", jer je, između ostalog, čamac BD 230 dužine 5,9, dok je čamac DL 1341AG dužine 11,8 metara, i on nije smeo isploviti iz marine bez overene "crulw" liste.

- Osnovni uzrok ove pomorske nesreće je sigurnosna brzina, odnosno brzina koja nije sigurnosna. Pravilo broj 6 pojašnjava u ovom delu područja budvanskog zaliva nije ograničena brzina kretanja, a sigurnosna brzina nije izražena brojkama, već daje upravitelju da sam proceni tu sigurnosnu brzinu i da se njome kreće. Prilikom udara u plovni objekat BD 230, to nije bila sigurnosna brzina i to je brzina koja je izazvala tragične posledice - konstatovao je veštak Božović.

Predstavnik oštećene porodice brat pokojne Maje, Vlado Šljivančanin, ostao je pri svemu kao ranije, dok je odbrana porodice prigovorila u celosti nalazu veštaka u delu koji se odnosi na doprinos upravitelja čamca BD 230.

- Plovilo BD 230 je bilo u vidokrugu plovila DL u momentu kada je ono napuštalo zonu marine budvanskog zaliva, ispred pramca plovila DL koje je, bez obzira na to što njegov upravitelj, po svom iskazu, nije mogao da osmotri akvatorijum ispred, povećalo brzinu za šest puta, sa tri na 18 čvorova - kazao je advokat Milošević.

Branioci maloletnog M.S., advokati Vladimir Vuleković i Zdravko Begović, nisu imali suštinskih prigovora na nalaz i mišljenje veštaka, izuzev u delu u kojem se izjašnjavao o pravnim pitanjima i davao s tim u vezi objašnjenja, istakavši da njegova odbrana nije učestvovala u radnjama koje su se dešavale u vađenju, ispitivanju i pregledavanju brodova, jer o tome nije bila obaveštena.

Američki gliser kupio od bivšeg predsednika

Gliser kojim je upravljao maloletnik plovi pod američkom zastavom i ima registracione papire države Delaver, gde je označen kao motorni čamac. Prema nezvaničnim informacijama, otac osumnjičenog tinejdžera iz Srbije gliser je kupio od rođaka Svetozara Marovića, nekadašnjeg predsednika Srbije i Crne Gore, za kojim je raspisana međunardna poternica nakon što je osuđen za malverzacije.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.