HAG, DA LI SE ČUJEMO? Prekidi u video vezi ometaju raspravu o žalbama na presudu Mladiću
Video veza sa predsedavajućom sudijom Nijambe pucala je tokom prepodneva tri puta, Foto: Profimedia

SMETNJE

HAG, DA LI SE ČUJEMO? Prekidi u video vezi ometaju raspravu o žalbama na presudu Mladiću

Na tu presudu, žalbu je uložila odbrana, tražeći da Mladić bude oslobođen ili da mu bude ponovo suđeno

Objavljeno:

Česti prekidi u video vezi preko koje većina sudija učestvuje u zasedanju, ometaju današnju raspravu o žalbama na prvostepenu presudu Ratku Mladiću pred medjunarodnim sudom u Hagu.Tokom prepodnevnog dela, Mladićevi branioci su četiri puta morali da na nekoliko minuta zaustave obrazlaganje žalbe zato što je video veza sa sudijama bila prekinuta.

Od petoro sudija apelacionog veća, u sudnici u Hagu je samo Elizabeta Ibanda-Nahamija (Elizabeth Ibanda-Nahamya) iz Ugande.

Usled preventivnih mera zbog pandemije korona virusa, predsedavajuća Priska Nijambe (Prisca Nyambe) iz Zambije i članovi veća Aminata Engum (Aminatta Lois Runeni N'gum) iz Gambije i Sejmor Penton (Seymour Panton) sa Jamajke raspravu prate preko video veze.

Peti sudija Geberdao Kam (Geberdao Gustave Kam) iz Burkine Faso nije se tokom rasprave mogao videti na ekranima za video vezu.

Video veza sa predsedavajućom sudijom Nijambe pucala je tokom prepodneva tri puta. Nijambe nije potom mogla precizno da odgovori na pitanje Mladićevih branilaca šta je bilo poslednje što je pre prekida čula od njihovih argumenata.

Rekavši da nema živi transkript rasprave, kao u hašoj sudnici, sudija Nijambe je najavila da će pri odlučivanju o žalbama morati da se osloni na pisani transkript koji će joj naknadno biti dostavljen.

U sudnici u Hagu su, pored optuženog Mladića, njegovi pravni zastupnici Dragan Ivetić i Pita-Luiz Bagot (Peta-Louise Baggot), kao i tužiteljke Loren Bejg (Lauren Baig) i Barbara Goj (Goy).

Prisutni su i predstavnici sudskog sekretarijata i pripadnici obezbeđenja.

U sudnici su postavljene staklene pregrade zbog korona virusa, a neki od prisutnih nose maske.

Odbrana je jutros zatražila da apelaciono veće preinači prvostepenu osuđujuću presudu i Mladića oslobodi.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), generala Mladića (77), Haški tribunal je 22. novembra 2017. prvostepenom presudom proglasio krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

Na tu presudu, žalbu je uložila odbrana, tražeći da Mladić bude oslobođen ili da mu bude ponovo suđeno.

Tužilaštvo je žalbom zatražilo da Mladić bude proglašen krivim i za genocid u još šest opština u BiH, tvrdeći da je, tokom suđenja, dokazalo njegovu krivicu. Prvostepenom presudom, general Mladić je oslobođen po toj tački optužnice.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.