DA SAM SAMO SLUTILA, NIKADA IH NE BI ODVELA NA OČAGU: Neutešni majka i očuh dece koji su se u nedelju utopili!
Prvi put su otišli na jezero, Foto: Novosti

TRAGEDIJA NA JEZERU

DA SAM SAMO SLUTILA, NIKADA IH NE BI ODVELA NA OČAGU: Neutešni majka i očuh dece koji su se u nedelju utopili!

Danijelov i Dragišin očuh Kristijan Savić je neutešan

Objavljeno:

Da sam samo slutila da me može zadesiti ovakva tragedija, da u trenutku, izgubim dvoje dece, nikada ih ne bih odvela na Očagu. A toliko su želeli da idu na kupanje... Prvi put smo ih odveli na jezero i udaviše se obojica!

Ovo, za "Novosti", ne krijući tugu i suze, priča Dragana Metić iz Velikih Crljana, majka braće Danijela (5) i Dragiše (7), koji su se u nedelju utopili u jezeru nadomak Lazarevca.

Tragedija se dogodila oko 14 časova, kada je majka primetila da su joj sinovi "nestali" iz plićaka, u kojem su se petnaestak minuta ranije, prskali, igrali, smejali.

Danijelov i Dragišin očuh Kristijan Savić je neutešan.

- Njih dvojica, ćerkica Aleksandra i ja, bili smo u vodi, u plićaku - kaže Kristijan. - Kupao sam se i igrao sa decom. Onda sam uzeo ćerkicu u naručje i izašao iz vode da je dam majci. Čini mi se da dečaci nisu bili sami ni pet minuta.

Međutim, kada je zapalio cigaretu i okrenuo se prema jezeru da vidi šta rade dečaci, njih više nije bilo na vidiku.

- Svi su se dali u potragu za mojim sinovima - priča majka. - Ali, spasioci su izgubili vreme tražeći ih oko jezera i po igralištu. Tek posle više od 15 minuta, dvojica spasilaca skočila su u vodu. Jedan od njih, najpre je izvukao Danijela. Predao mi ga je u ruke i ponovo zaronio. Onda je izvukao i Dragišu. Bili su jedan pored drugog, kao da su se držali za ručice. Znala sam da im nema spasa, da su mrtvi.

Kristijan kaže da su, dok su lekari pokušavali da spasu dečake, svi koji su bili na kupalištu plakali.

- Ja sam ih odgajio, obojicu - priča očuh Kristijan. - Pa, Danijel je imao tek 40 dana kad sam ga uzeo u naručje, a Dragiša je takođe, bio malen. Danijel je imao epilepsiju. Nikada ih nisam razdvajao od moje ćerke, radio sam za porodicu dan i noć, pokušavao da im olakšam i ulepšam život.

Kristijan je, inače, zaposlen u lazarevačkoj Gradskoj čistoći, dok je Dragana domaćica. Njegove kolege obećale su im svu pomoć oko preuzimanja tela mališana sa obdukcije i sahrane.

- Kristijan i ja u vanbračnoj zajednici imao ćerkicu od dve godine - kaže Dragana. - Iz prvog braka imam još osmoro dece. Ipak, Danijel i Dragiša su mi bili mezimci, jer su najmlađi. Bolje da sam ja umrla nego deca. Koliko su se samo radovali odlasku na jezero, ne sluteći da, kao što su uvek u životu, sada zajedno, s ručicom u ruci, otišli i u smrt.

Uzeli izjave

Šta se zaista dogodilo i kako su deca stradala pokazaće istraga. Policija je obavila razgovor sa majkom i očuhom, kao i sa spasiocima i svedocima na Očagi. Ovo jezero je dobro obezbeđeno. Na njemu postoji plaža sa plićakom, koji posle desetak metara, polako prelazi u dubinu. Postoje i zastavice koje obeležavaju dozvoljeno kupanje, gde je dubina metar i po, dok je na mestima gde ona prelazi tri, odnosno šest metara, ono na ličnu odgovornost. Na samom ulazu na jezero je tabla na kojoj piše da deca do 10 godina ne smeju da idu sama u vodu i da za njih, u svakom momentu, odgovaraju roditelji.

Apel građanima

Pripadnici Ronilačke jedinice Žandarmerije, od 30. aprila bili su angažovani u traganju i izvlačenju 17 utopljenika, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Kako bi se sprečile nesreće, iz tog Ministarstva apelovali su na građane da, tokom sezone kupanja na rekama i jezerima, ne koriste neuređena kupališta, ne ulaze u vodu u alkoholisanom stanju i nepripremljeni u odnosu na spoljašnju temperaturu.

- S obzirom na to da veliki broj građana zbog visokih temperatura osveženje zatraži upravo kraj reka i jezera, veoma je važno da obrate pažnju na mere bezbednosti, kao i da deca ne ulaze u vodu bez nadzora roditelja - navodi se u saopštenju.

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.