BALKANSKI KARTEL ŠVERCOVAO 1,8 TONA KOKAINA IZ JUŽNE AMERIKE! Škaljarski klan radio sa "šeikom" iz Libana
Transport kokaina čija je čistoća između 77 i 90 odsto, Foto: Printscreen/ Rumunska policija

ŠIROKO

BALKANSKI KARTEL ŠVERCOVAO 1,8 TONA KOKAINA IZ JUŽNE AMERIKE! Škaljarski klan radio sa "šeikom" iz Libana

Reč je o transportu kokaina iz Južne Amerike, koji je izvesno vreme "čamio" u magacinima Brazila i Kolumbije, a čija je čistoća između 77 i 90 odsto

Objavljeno:

U Rumuniji uskoro počinje suđenje kriminalnoj grupi, koja broji 14 članova, zbog krijumčarenja i rasturanja 1,8 tona kokaina zaplenjenih na Crnom moru. Na optuženičku klupu sešće i dvojica državljana Srbije, Nenad Cvetković i Tode Krstić, koje je, kako se sumnja, angažovao Predrag Stojić. Prema informacijama bezbednosnih službi, Stojić je navodno radio za račun Igora Dedovića i Davora Trajkovića, koji su finansirali nabavku i šverc droge, pišu Novosti.

Prema informacijama bezbednosnih službi, postoje operativna saznanja da su Igor Dedović, koji je ubijen u januaru u Atini i Davor Trajković nabavku kokaina zaplenjenog u Rumuniji platili po pola. Na taj način se deli zarada, ali i rizik. O Dedoviću se dosta toga znalo i pre ove policijske zaplene, dok je ime Vranjaca Trajkovića tada izbilo u prvi plan. Bio je gotovo nepoznat pod tim identitetom, da bi se kasnije utvrdilo da je promenio prezime, jer se ranije prezivao Spasić.

U optužnici, međutim, nema imena ove dvojice ljudi, od koji je Dedović, navodno, bio jedan od vođa "škaljarskog klana", dok je Trajković sa ovom kotorskom ekipom navodno odavno u poslovima sa kokainom. Basnoslovni tovar, vredan oko 600 miliona evra, otkriven je i zaplenjen marta prošle godine.

Reč je o transportu kokaina iz Južne Amerike, koji je izvesno vreme "čamio" u magacinima Brazila i Kolumbije, a čija je čistoća između 77 i 90 odsto.

U rumunskoj otpužnici se navodi da je droga bila vlasništvo libanskog švercera Jozefa Nur Edina Nasralaha zvanog Šeik, koji sada živi u Brazilu, a osuđen je na više doživotnih robija u svojoj rodnoj zemlji. On je, u tom trenutku, na zalihama imao oko tri tone belog praha, a prodaju dela uskladištene "robe" je dogovorio sa, kako se navodi, "balkanskim kartelom".

foto: Printscreen/ Rumunska policija

Više od dve tone je utovareno u brazilskoj luci Belem, u nekoliko manjih čamaca, a potom prebačeno na prekookeanski brod RV "Eden". Početkom marta "Eden" je stigao u Tursku, gde je istovareno oko 300 kilograma, a ostatak je pretovaren na brod "Sormovski 121", kojim je droga stigla i do Crnog mora, u blizini delte Dunava.

Droga je bila spakovana u torbe i vreće, za koje su bili privezani pojasevi i prsluci za spasavanje. Ovako upakovan, kokain je trebalo da "pokupi" ekipa od pet Rumuna, četiri Španca i Ukrajinac.

- To je grupa profesionalnih ronilaca, koji su toliko specijalizovani za ovaj posao da su ih španske kriminalne grupe koristile za ovu vrstu akcije u tamošnjim vodama - rekli su tužioci u Bukureštu.

foto: Printscreen/ Rumunska policija

Sve je krenulo naopako kada se jedan od natovarenih čamaca prevrnuo u blizini mesta Sveti Đorđe. U unutrašnjosti plovila pronađeno je 935 kilograma kokaina, oko 200 kilograma je plutajući stiglo do bugarske obale, a deo se izgubio na moru. Drugi čamac, pun kokaina, uspeo je da umakne. Droga, spakovana u 30 vreća, premeštena je u kombi, a potom u kamione za čijim su volanom bila dvojica Srba. Oni su uhapšeni dva dana kasnije.

Prema podacima bezbednosnih službi regiona, Davor Trajković (32) već izvesno vreme živi u Rusiji. Navodno, ima državljanstvo ove zemlje. U Moskvi, prema istim izvorima, poseduje nekoliko stanova i restoran. Takođe, navodi se da operativna saznanja govore da predvodi i međunarodnu kriminalnu grupu koja se bavi švercom kokaina iz Južne Amerike u zemlje EU, čiji članovi imaju precizno podeljene uloge i zadatke. U Srbiji je više puta hapšen, ali su prijave mahom odbacivane. Inače, u inostranstvu poseduje nekoliko restorana, skupocenih nekretnina i firmi.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.