STAKLOREZAC IZ RESAVSKE OTKRIO ŠTA SE DESILO PRE NEGO ŠTO JE UBIO DRUGA pa se PRETVARAO DA GA TRAŽI SA POLICIJOM
Mesto ubistva Ostojića, Foto: Printscreen

SVIREP ZLOČIN

STAKLOREZAC IZ RESAVSKE OTKRIO ŠTA SE DESILO PRE NEGO ŠTO JE UBIO DRUGA pa se PRETVARAO DA GA TRAŽI SA POLICIJOM

Filip se tereti za teško ubistvo iz koristoljublja, za šta mu preti do 40 godina zatvora, ali on je u završnoj reči nekoliko puta ponovio da nije ubio Nikolu zbog para

Objavljeno: 09:26h

Nikola mi je bio prijatelj, kajem se što sam ga ubio... Kobnog dana smo se potukli, morao sam da se branim. Nikakvog koristoljublja tu nije bilo. Znam da to sad ništa ne znači, ali Nikolinoj porodici još jednom izjavljujem saučešće...

Ovo je u Višem sudu u Beogradu, u završnoj reči, ispričao Filip Gavranović (33), optužen da je 3. novembra 2017. u svojoj staklorezačkoj radnji u Resavskoj ulici iskasapio komšiju, vlasnika pekare Nikolu Ostojića (36).

Nije hteo

Filip se tereti za teško ubistvo iz koristoljublja, za šta mu preti do 40 godina zatvora, ali on je u završnoj reči nekoliko puta ponovio da nije ubio Nikolu zbog para.

- Krivo mi je što se sve tako dogodilo jer mi je Nikola zaista bio dobar drug. Stalno se ponavlja ovde u sudu da sam ga ubio iz nekog koristoljublja, ali ponavljam, to nije tačno. Mi smo se kobnog dana posvađali, a zatim i potukli. Strah je učinio svoje i ja sam morao da se branim, ali nisam hteo da ga ubijem - rekao je staklorezac.

Gavranović je, inače, tokom iznošenja odbrane priznao da je od Nikole u više navrata pozajmljivao novac.

- Na dan ubistva Nikola je trebalo da mi pozajmi 2.000 evra da bih vratio dug ženinom najboljem prijatelju. Rekao sam Nikoli da ću mu vratiti taj novac do kraja naredne nedelje, čim završim jedan posao. Popili smo tog dana pola flaše rakije, a zatim sam odvezao suprugu Ivanu na trening. Onda sam se opet našao sa Nikolom, došao je kod mene u radnju, pa smo popili još po tri-četiri čašice rakije - ispričao je Gavranović.

foto: Kurir

Njih dvojica su, prema Filipovim rečima, nakon toga nastavili pijanku u jednom kafiću, gde su popili još po nekoliko piva.

- Supruga je tada već počela da me zivka, da me pita da li sam uzeo pare od Nikole, što je njega iznerviralo, jer je uvek govorio kako žene ne treba da se mešaju u muške stvari. Dao mi je pare, ali i nastavio da me vređa. Rekao mi je: "Zašto dozvoljavaš toj ku**i da ti komanduje, dokle ćeš da budeš papučar." Kritikovao me je i kako sam upropastio porodičnu radnju, da mi se deda prevrće u grobu - kazao je Gavranović.

Posle toga su se vratili u staklorezačku radnju, gde je Nikola, po Filipovim tvrdnjama, nastavio da ga vređa, pa ga je u jednom trenutku čak i udario.

- Počeli smo da se rvemo, pali smo na pod i na nas se obrušila kutija sa alatom. Pobesneo sam, izgubio kontrolu i izudarao ga nekim alatkama. Kada sam video da više ne pomera ruke, istrčao sam napolje i ispovraćao se. Onda sam otišao po suprugu i vratili smo pare njenom drugu - kazao je optuženi. Nikolin leš je u međuvremenu ostao u Filipovoj staklorezačkoj radnji, zatrpan starim novinama, ramovima od slika i alatom. Gavranović je ćutao o zločinu, pa je čak i učestvovao u potrazi za nestalim prijateljem.

Uhapšen je tek posle nekoliko dana, kada ga je upravo supruga Ivana prijavila policiji zbog sumnjivog ponašanja. Ona je ubrzo potom poništila brak s njim.

Glumio zabrinutost

Ostojićeva supruga Vera ispričala je na sudu da je Filip posle zločina glumio prijatelja i čak je učestvovao u potrazi za njenim mužem, sve dok Nikolin leš nije nađen u Filipovoj radnji.

- Bio je hladnokrvan, išao je sa mnom da tražimo Nikolu. Pitao me je čak i kako mi je sin, glumio je da je zabrinut - rekla je udovica i navela da je, uprkos svemu, brzo počela da sumnja da Filip ima veze sa Nikolinim nestankom.

Tokom suđenja veštaci su utvrdili da je Filip ubio Nikolu čekićem, nožem i žiletom i da je u trenutku zločina bio uračunljiv, iako je bio u "umereno alkoholisanom stanju". Izricanje presude zakazano je za 30. jul.

Tužilaštvo traži najstrožu kaznu

Viši tužilac je juče u završnoj reči istakao da su sve optužbe protiv Filipa Gavranovića dokazane i da nema nikakve sumnje da je on ubio Nikolu Ostojića. Tužilac je ostavio sudu da donese odluku o visini kazne, ali je predložio da bi ona trebalo da bude blizu maksimalne od 40 godina zatvora.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.