GIŠKA JE PRVI ŽESTOKI MOMAK KOJI JE ZAPALIO "NAPOLJE": Prvi put je otišao sa 12 godina, OVO MU SE POSEBNO OSLADILO
Boris Petkov, školski drug i komšija Božovićevih se toga dobro seća, Foto: Facebook / Legende devedesetih

OVO NISTE ZNALI

GIŠKA JE PRVI ŽESTOKI MOMAK KOJI JE ZAPALIO "NAPOLJE": Prvi put je otišao sa 12 godina, OVO MU SE POSEBNO OSLADILO

Boris Petkov, školski drug i komšija Božovićevih se toga dobro seća

Objavljeno:

Đorđe Božović Giška iz Kuča, komandant Srpske dobrovoljačke garde bio je jedan od prvih koji je otišao "napolje" kako se to i danas govori.

Njegova majka Milena jednom prilikom je ispričala kada je on prvi put otišao iz zemlje.

- Sa trinaest godina je ilegalno prešao u Italiju i vratio se kući, jer je dokazao da može da pobegne kada hoće i gde hoće. Posle je sa sedamnaest opet išao u Italiju, pa Belgiju, Austriju, Nemačku. Bio je u zatvoru Pianosa na Sardiniji, odakle je pobegao. Ležao je u Trevisu. Tu se sukobio sa mafijašem Toninom, kog su zbog njegove divovske snage zvali Nosorog. Giška ga je pretukao i pesnicama izborio status gospodara robije. Mafija mu se posle toga klanjala. Ženio se dva puta. Ostavio je potomka iza sebe, ali i legendu. O njegovom putu ka pravdi prolazio je mukotrpno kroz mnoge zamke i robije. Kada sam to jednom napisao u "ilustrovanoj Politici" zvala me telefonom majka Milena Božović i sat vremena me kritikovala što kao Crnogorac pišem tako o jednom crnogorskom heroju.

Boris Petkov, školski drug i komšija Božovićevih se toga dobro seća: - Prvi put je otišao preko granice jos kao klinac, sa dvanaest godina, u Italiju. To je bilo nešto sasvim klinački. Jos smo išli u istu osnovnu školu. Sa ozbiljnijim namerama se zaputio u Nemačku četiri godine kasnije, sa Zoranom Robijom i Asimom Čauševićem. Ostao je nekoliko meseci, nisam smeo da ga posećujem, bio sam školarac i tata mi nije dao.

foto: Printscreen

Više o legendama devedesetih:

(Espreso.co.rs / Novine.ca)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.