DOKTORKA MARIJA JE PRVA VIDELA MRTVOG GIŠKU: Otkrila je ZAVERU O NJEGOVOM UBISTVU
Giška, Foto: Privatna arhiva

LEGENDE DEVEDESETIH

DOKTORKA MARIJA JE PRVA VIDELA MRTVOG GIŠKU: Otkrila je ZAVERU O NJEGOVOM UBISTVU

Pogodjen je s bočne strane. Teorije zavere o ubistvu s leđa nisu istinite.

Objavljeno:

Đorđe Božović Giška, komandant Srpske garde, nije, kako godina kruže priče, ubije s leđa 15.septembra 1991. godine na gospićkom ratištu.

Naime, on je pogođen s bočne strane, otkriva dr Marija Čubrilo, specijalista patološke anatomije i načelnik Službe za patologiju KBC Zvezdara u Beogradu, koja je prva pregledala ubijenog komandanta SG i obara teoriju zavere o ubistvu s leđa.

- Bila sam načelnik vojnog saniteta na gospićkom ratištu kada je Giška poginuo. Ona je bio u mom rejonu. Često je navraćao do ambulante. Sećam ga se kao izuzetno cenjenje i poštovane ličnosti. Kada je nastradao mi smo bili šokirani. Dovezen je u ambulantu. Nažalost, mogla sam samo da konstatujem smrt, a potom izvršim spoljni pregled leša. Imao je prostrelnu ranu u predelau grudnog koša. Ulazna rana je bila u pravcu mamarne (grudne) linije. Bila je bočno i više spreda. Metak ga je pogodio bočno, s donje strane grupnog koša, izašao na drugu stranu. Ubica je mogao stajati bilo gde s prednje strane. Sigurno nije ubije s leđa. Obdukcija nije rađena, jer nije bilo uslova za to – otkrila je Čubrilo.

Telo je prebačeno za Beograd i nije joj poznato šta se dalje sa njim dešavalo, rekla je doktorka.

Ratne devedesete dr Čubrilo je provela na prvoj liniji fronta, a potom u kliničkom centru „Sveti Sava“ u Kninu u kojem je jedno vreme bila direktor.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.