MEĐU ZEMUNCIMA JE ŠIPTAR ZAVEO TEROR: Ni u Mek nismo smeli bez dozvole!OVO JE OTKRIO ČOVEK KOM JE DUĆA POBIO SVE
Dušan Spasojević, Foto: Facebook printscreen

LUDA PRIČA

MEĐU ZEMUNCIMA JE ŠIPTAR ZAVEO TEROR: Ni u Mek nismo smeli bez dozvole!OVO JE OTKRIO ČOVEK KOM JE DUĆA POBIO SVE

Retko ko bi pristao na ovakve uslove. Ali nisu pripadnici ovog ozloglašenog klana bili baš "bilo ko"...

Objavljeno:

Dušana Spasojevića su se plašili svi u bandi jer je bio nemilosrdan, za najmanju grešku letela je glava.

Praktično nepoznati u širem kriminalnom miljeu do 2000. godine, Spasojević i Luković uspevaju da oforme najmasovnije kriminalno udruženje u Srbiji, pojedini policajci veruju i u ovom delu Evrope, stekavši imovinu vrednu više desetina miliona evra. Takav meteorski razvoj ulične bande nije zabeležen u ozbiljnoj svetskoj kriminalističkoj praksi.

Da paradoks bude veći, kratkotrajno postojanje samostalnog „zemunskog klana“, posmatrano kroz ličnu delatnost njegovih predvodnika Duće i Kuma, ni približno nije impresivno kakvim su ga sami prikazivali - većina starih kriminalaca u Srbiji za njih nije ni čula do 2001. godine.

Ni u „Mek“ bez dozvole

Ipak, Spasojević je među članovima svoje bande uspeo da zavede disciplinu koja bi se pre mogla nazvati iživljavanje nad podređenima. U kolikom su strahu bili, Dušan Krsmanović je ovako opisao:

- Kada Spasojević nešto naredi, a to se ne uradi, taj čovek je pokojni. Od njega nije moglo da se pobegne. Razmišljao sam da izađem iz grupe, ali bi mi Spasojević pobio porodicu. Sigurno. Jednom mi je slikovito objasnio da iz grupe mogu da izađem samo u plastičnoj vreći s nogama napred. Morao je da zna svaki moj korak. Tražio sam od njega odobrenje da odem i u crkvu. Jedne godine mi nije dao da idem na letovanje sa ženom i decom. Kada sam ga pitao da li umesto mene s njima može da ide moja majka, kazao je: „Ma šta će oni na moru“.

Teško sam podnosio i njegove seanse, kada je pričao bolesne priče za koje mu je bila potrebna publika. Zadavao mi je mnogo zadataka, psihički sam se gubio...

U kojoj meri im je šef kontrolisao živote, svedočio je i Saša Petrović:

- Nije nam dao da bez dozvole odemo ni u „Mekdonalds“, da kupimo ženi auto, makar to bila i „peglica“. Bilo mi je dosta tog života u stalnom grču, pa sam ga 2000. molio da mi dozvoli da se bavim taksiranjem, što je odbio, a ja više nisam smeo da pitam. Svi su ga se plašili, sem Mileta Lukovića Kuma - rekao je Petrović.

Zaključao Budalu

Zoran Vukojević je ispričao da je nekoliko članova klana, „kada su sakupili milion-dva, razmišljalo o povlačenju“, ali da to nisu smeli ni da pomenu vođi. Spasojević je jednom prilikom Vladu Budalu zatvorio 15 dana u podrum Šilerove jer je pokušao da ih napusti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.