MALČANSKI BERBERIN PROVALJEN, DA LI JE MOGUĆE OVO? Sudija otkrio njegovu prljavu taktiku, evo šta pokušava!
Malčanski berberin, Foto: Printscreen

provaljen

MALČANSKI BERBERIN PROVALJEN, DA LI JE MOGUĆE OVO? Sudija otkrio njegovu prljavu taktiku, evo šta pokušava!

Jovanoviću se pred Višim sudom u Nišu sudi zbog otmice i zlostavljanja 12-godišnje devojčice iz okoline tog grada

Objavljeno:

Otkako je sudski proces protiv Ninoslava Jovanovića, poznatijeg kao Malčanski berberin, počeo pred Višim sudom u Nišu, Jovanović se koristi svim pravim sredstvima kako bi što više odugovlačio proces, a psiholozi objašnjenje takvog ponašanja pronalaze u njegovom karakternom sklopu, odnosno pokušaju da "pritisak javnosti s vremenom 'splasne', a njegova zlodela se zaborave".

Jovanoviću se pred Višim sudom u Nišu sudi zbog otmice i zlostavljanja 12-godišnje devojčice iz okoline tog grada, slučaja koji je šokirao celu Srbiju, a do sada se izjasnio na navode optužbe i samo u manjem delu osporio činjenice koje mu se stavljaju na teret.

S druge strane, roditelji devojčice, koji redovno prisustvuju ročištima, ispričali su da Malčanski berberin pokušava sve kako bi proces što više odužio.

Tako je Jovanovićev branilac je osporio neuropsihijatrijsko veštačenje svog branjenika u delu o uračunljivosti u vreme izvršenja krivičnih dela, ali se nije protivio ostalim dokaznim predlozima tužilaštva. Prostije rečeno, monstrum se "vadi na ludilo".

Međutim, ako se uzmu u obzir činjenice vezane za ovaj slučaj, tačnije to da je Jovanović već 22 godine proveo u zatvoru zbog istog krivičnog dela, te da će dužina njegove kazne, ukoliko se dokaže da je kriv, svakako biti određena u skladu sa tim, postavlja se pitanje šta Malčanski berberin ima od odugovlačenja?

foto: Espreso.co.rs

Ukoliko bi se eventualno dokazalo da je Malčanski berberin u trenutku izvršenja krivičnog dela bio u stanju sužene svesti, objašnjava psiholog Zoran Mušterović, to bi mu "obezbedilo" boravak u posebnoj ustanovi, čime bi izbegao zatvorsku kaznu, a zatvorsku ćeliju zamenio bolničkom sobom.

- Dobio bi tretman u skladu sa tim, što je praktično izbegavanje zatvorske kazne, a verovatno je svestan da ga, imajući u vidu da je ponovio krivično delo, očekuje najviša moguća kazna - kaže psiholog Mušterović.

Iz Jovanovićevog ponašanja, kaže, vidimo da se ovde radi o korišćenju svih pravnih sredstava kako bi pokušao da "otupi oštricu društvene javnosti prema njemu".

- Čitav njegov slučaj bio je pod budnim okom javnosti, pa i hapšenje, a ono što on želi sada jeste da se sudski proces uvuče u taj dugačak tok, gleda da uđe u bezgranično suđenje kako bi splasnuo pritisak javnosti koja je bila uključena u ceo slučaj - kaže psiholog, ističući da mogućnost da je u trenutku izvršenja krivičnog dela bio neuračunljiv minimalna, tačnije da gotovo da ne postoji.

- Makar prema onome što kaže literatura. Jer, retko gde se javlja erotska komponenta kod neuračunljivih osoba, taj erotski nagon taj koji ga tera da nešto učini. Nikada do sada nisam naišao na takve slučajeve, jer takve osobe ne spadaju u psihotične, što bi onda eventualno moglo da dovede do neke neuračunljivosti - objašnjava psiholog.

O navodima da Malčanski berberin uživa u pažnji javnosti, kako su neki tumačili njegovu potrebu da proces traje što duže, psiholog je kazao da su i one malo verovatne, jer je on takav tip ličnosti da živi izolovano.

- To je osoba koja živi socijalno izopštena, tako da nisam siguran da mu društvena pažnja prija. Bio je apostrofiran, odbačen od porodice, to u malim sredinama iz kakve on dolazi znači mnogo. On živi u socijalnoj izopštenosti. Ne mora da znači da je socijalno inferiorna osoba, ali teško da mu pažnja prija jer je on u tom svetu sudnice i administracije - objašnjava psiholog.

Način na koji se brani govori o njegovoj infaltivnoj poziciji. Govori o njegovoj nezreloj ličnosti koja nema svest o težini svog dela, jer je to za njega primarni seksualni život. Ono što je loše, kad sud tretira takve osobe, one nemaju nikakvu priliku u takvim uslovima da njegova delo dođe do izražaja, jer mu je provokacija devojčica od 12 godina. To je osoba koja može biti nekonfliktna, da ne krši pravila. On je jedna nezrela osoba koja ne pojima sopstvenu odgovornost.

U ovakvom ponašanju Ninoslava Jovanovića i njegove odbrane nekadašnji sudija Vladan Vukčević vidi nameru da se "rashladi atmosfera" u javnosti i društvu, mada takvi postupci mogu biti kontraproduktivni.

- Lično smatram da je to pokušaj da se rashladi atmosfera, negativno raspoloženje, to je malo naivan način odbrane što se mene tiče, jer ne vidim koji interes ima u odugovlačenju. A što se tiče uračunljivosti, uračunljivost je zakonska pretpostavka, a neuračunljivost je okolnost koja se utvrđuje samo ako za to postoji poseban razlog. Ako imate kriminalni plan i racionalno težite ka njegovom ostvarenju, onda nema mesta isptivanju uračunljivosti. Međutim ako nekoga pokušate da otrujete kockom šećera, onda se može posumnjati u uračunljivost - objašnjava Vukčević.

Na taj način, kaže nekadašnji sudija, on samo raspaljuje strasti, čime se stvara određena doza nepoverenja u sudstvo.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.