1 PACOV JE PREUZEO CEO GRAD: Ovako je nastala najorganizovanija grupa u Požarevcu, švercovali gudru čak do Norveške
Dejan Živanović Jumba i Mlađan Mićić Pacov, Foto: Legende devedesetih

LEGENDE DEVEDESETIH

1 PACOV JE PREUZEO CEO GRAD: Ovako je nastala najorganizovanija grupa u Požarevcu, švercovali gudru čak do Norveške

Ratomir Živković, zvani Tomica, javno optužio Pacova i Spasojevića za smrt svojih sinova Zorana i Dragana

Objavljeno: 10:09h

Kumovi: Dejan Živanović Jumba i Mlađan Mićić Pacov, uhapšeni su 2003. u akciji Sablja, a zajedno sa njima i ostali članovi grupe: Saša Stojković zvani Fuksa, Radovanče Miljković zvani Ranac, Mladen Pavlović, Jovica Janković i Radostan Živković. Pacov je bio kum Dušana Spasojevića i vođa filijale Zemunskog klana u Požarevcu.

Prilikom pretresa njihovih kuća i stanova, policija je pronašla veću količinu ilegalnog oružja, municiju različitog kalibra, uređaje za noćno osmatranje, više pari registarskih tablica i nekoliko luksuznih automobila.

Ova grupa je u novembru 2005. godine osuđena na ukupno 40 godina zatvora, od kojih je Mićiću “pripalo” 12 godina, koje je izdržavao u “Zabeli”.

Pacov je bio organizator krijumčarskog kanala heroina iz Turske, Bugarske i Makedonije, ka zemljama zapadne Evrope. Heroin je krijumčario i preprodavao zajedno sa pokojnom braćom Fiškali - Živković Zoranom i Draganom i pokojnim Petrović Zoranom zv. Šempa iz Požarevca (svi ubijeni iz vatrenog oružja, pretpostavlja se da je razlog nerašćišćeni dugovi prema Zemuncima i Surčincima, proistekli preprodajom droge).

Ratomir Živković, zvani Tomica, javno optužio Pacova i Spasojevića za smrt svojih sinova Zorana i Dragana, poznatijih kao braća Fiškal, ubijenih u razmaku od 40 dana 2001. godine.

Mićić je svojevremeno pucao i na Zorana Petrovića Šempu u centru Požarevca. Kako je tada bio u dobrim odnosima sa braćom Fiškal, utočište je pronašao u njihovom domu.

- Dan uoči ubistva Zorana u Požarevac je s džipom 'puh' došao Legija, u društvu s Mlađanom Mićićem Pacocom i izvesnim Ljubom iz Požarevca i Radetom, zvanim Funta, iz Vlaškog Dola. Sedeli su u Mićićevoj piceriji 'Mala vita'. Odmah nakon njihovog sastanka Zoran je hicima iz vatrenog oružja ubijen. Saznao sam da je neposredni izvršilac čovek s nadimkom Glavonja. Nakon četrdeset dana ubijen je i moj drugi sin Dragan, pucnjima iz 'kalašnjikova'. Oba ubistva organizovao je Spasojević, s kojim su moji sinovi nekada bili u dobrim odnosima, kao i s Miletom Lukovićem Kumom. Do sukoba je najverovatnije došlo zbog preuzimanja prevage oko organizovanja kriminalnih poslova - izjavio je pred tužiocem Ratomir Živković.

Mićićeva grupa je bila u vezi sa kriminalcima iz Beograda (surčinska-zemunska grupa), Kruševca (Jotkina grupa), Užica i Čačka, a u Požarevcu su bili povezani sa kriminalcima koje okuplja Hranisavljević Tomislav, zv. Toma Kiselina i Živanović Dejan zv. Jumba, kum Pacova.

Grupa Mlađana Mićića važila je za čvrstu i disciplinovanu kriminalnu organizaciju koja je počivala na strogoj hijerarhiji. “Mozak” je bio Pacov koji je po dogovoru sa svojim kumom Šiptarom rasturao drogu ne samo po Braničevskom okrugu, već i u inostranstvu. Za kratko vreme od obijača vikendica, kuća i prodavnica Mićić je postao lokalni narko-bos.

Pacov je svoju grupu najpre oformio od stanovnika svog sela Smoljinca, susednog malog Crnića i okolnih sela. Bavili su se provalnim krađama sa elementima oružanih napada kada su upadali u kuće, vikendice, prodavnice, ugostiteljske objekte...

U “posao” sa drogom Mićić je ušao 1997. godine i to po dogovoru sa Dušanom Spasojevićem Šiptarom. Pored Nenada Milenkovića za nabavku droge u Bugarskoj bio je angažovan i izvesni Sali. Cena je bila 10 evra za gram heroina i 25 evra za isto toliko kokaina. Narkotike bi, potom, preuzimali Mićić, Miljković, Stojković i Dejan Stevanović. “Roba” je sačekivana na naplatnoj rampi kod Požarevca, ali i kod benzinskih pumpi “Steko” i “Slap” u Beogradu. Heroin i kokain, potom su prebacivani u selo Smoljinac, nadomak Požarevca. Tu bi je Ilić i Matejić mešali sa paracetamolom, a zatim davali dilerima koji su je rasturali po Braničevskom okrugu, ali i Zapadnoj Evropi. Prema nekim procenama “Pacovska ekipa” je godišnje u Austriju i Švajcarsku ubacivala od 10 do 15 kilograma najčistije droge.

Drogu su po nalogu Pacova, rasturali Jovica Janković, Dragoslav Marković Pikula, Dejan Stevanović Tula, Saša Stojković Fuksa i Mirko Životić Čola. Svako od njih imao je svoje preprodavce na ulicama širom Srbije i Evrope. Marković je, inače bio uhapšen u Austriji sa pola kilograma heroina i isto toliko kokaina. Stevanović je pao u ruke švajcarskoj policiji sa 15 paketa heroina u kojima je bilo 7,5 kilograma ove droge. Životić je trenutno na izdržavanju kazne u Beču. Interesantno je da su za prebacivanje droge u inostranstvo često korišćeni naši gastarbajteri, ali i privatni prevoznici, koji mahom nisu ni znali šta prenose.

Inače, potraga za Mlađanom Mićićem Pacovom, ili 'velikim bosom iz Smoljinca' kod Malog Crnića, trajala je tri dana. Policija je više puta pretresala Mićićevu kuću u Smoljincu, ogromno zdanje sa bazenom, opasano visokim zidom i obezbeđeno reflektorima i kamerama, kao i njegovu piceriju 'Mala Vita' u Kosovskoj ulici u Požarevcu. Mićić je pronađen kod jataka u rodnom selu.

Bolje upućeni Požarevljani tvrde da je ova grupa bila bliska s Markom Miloševićem, sinom bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića. Prema istom izvoru, deo voznog parka je posle bekstva mlađeg Miloševića iz Požarevca sklonjen upravo u Smoljinac, a navodno je skupoceni crveni 'ferari', koji je pronađen među drugim vozilima koji pripada 'zemunskom klanu', svojevremeno vozio Marko Milošević.

Poslednji put se ime Mićića pojavilo u medijima 2014. kada je prijavio policijskoj stanici u Malom Crniću da je u dvorištu svoje babe Ljubinke Stokić iz istog sela, uočio crnu bombu sa osiguračem, koja se nalazila u konzervi. Policija je odmah obezbedila ovo mesto, sve do dolaska pripadnika Sektora za vanredne situacije. Ne zna ko je i iz kojih motiva ostavio bombu i da li se radi o nekoj osveti prema Mićiću.

(Espreso.co.rs / Legende devedesetih)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.